PDA

Zobacz pełną wersję : Mekko Classic C8 kontra Reporter R1X

Mazzi
29-08-2013, 12:12
Witam ;)

Poszukuje torby... Oczywiste jest to, że będę w niej nosił sprzęt fotograficzny - a jak inaczej?! Sprzętu nie noszę dużo - D90 z grip'em, do tego jakiś 50 mm. Nikkor, 18-105 i planuje dokupić lampę.

Torbę chcę używać na co dzień - wypad na miasto, na uczelnie itd itp. Chciałbym zapakować tam jakiś kalendarz, jedzenie, podręczne rzeczy...

Która z tych toreb będzie lepiej się nadawała? Czy ktoś z forumowiczów ma jedną z wymienionych powyżej?

Dzięki, pozdrawiam

DlaZabawy
29-08-2013, 19:08
Jeśli chodzi o Mekko, to możesz mieć problem z kupnem. Chyba z pół roku temu chciałem zakupić jakąś torbę tej firmy - odpowiadało mi kilka modeli, ale żadnego nie było. Nawet te, które figurowały na stronach sklepów jako dostępne w rzeczywistości dostępne nie były... Proponuję na początek skontaktować się ze sklepem i dowiedzieć się, czy te modele rzeczywiście są w magazynach.

Mazzi
29-08-2013, 22:52
Jeśli chodzi o Mekko, to możesz mieć problem z kupnem. Chyba z pół roku temu chciałem zakupić jakąś torbę tej firmy - odpowiadało mi kilka modeli, ale żadnego nie było. Nawet te, które figurowały na stronach sklepów jako dostępne w rzeczywistości dostępne nie były... Proponuję na początek skontaktować się ze sklepem i dowiedzieć się, czy te modele rzeczywiście są w magazynach.

Dzięki za informacje! Na allegro widzę te torby więc podejrzewam, że są dostępne.

Nadal czekam na informację posiadaczy lub osób które "macały" owe torby ;)

Mcarto
30-08-2013, 23:54
Kiedyś kupiłem Mekko Rover 450, złego słowa o wykonaniu nie mogę powiedzieć ale torba jest większa niż się wydaje i dość ciężka.

Później postanowiłem dołożyć i zakupiłem Domke F-6 i to był strzał w 10-tkę. Torba jest niewielka, b.lekka i niesamowicie pakowna. Bez problemu mieści K-5 z przypiętą Sigmą 17-70, Sigmę 10-20 i dodatkowo 2-3 spore stałki w ochronnym dziale. Do tego z boku potrafi wejść ME-Super z 50-tką, grucha i lekka kurtka od deszczu - do kieszeni filtry, baterie, pilot, ścierki... A do kieszeni zewnętrznej wejdzie jeszcze tablet 8.9".
Ochronny compartment można też przesunąć - dokupić dodatkową kieszeń i wtedy całe wnętrze jest chronione (torba ma na całym spodzie wszytą piankę).
Używam jej ponad dwa lata i jestem zadowolony, jedyny minus to dzwoniące karabińczyki.
Ciekawa stronka:
http://test.cambags.com/index.php?option=com_k2&view=item&id=405:domke-f-6&Itemid=122
Swego czasu oglądałem też i mi się podobały torby firmy Vanguard - miały sporo dodatkowego miejsca na dokumenty, lapka...

Mazzi
31-08-2013, 13:35
No właśnie boje się, że torba będzie zbyt duża na aparat + stałka + uliczny zoom i do tego osobiste graty. Z drugiej strony chce aby była pakowna! Ma służyć zarówno do wypadu na miasto jak i w niedaleką podróż.

Chciałbym zobaczyć ją u kogoś na ramieniu :) Zdjęcie, jak wygląda i czy jest faktycznie taka zaje%^& wielka (49 cm) czy tylko w skrajnych punktach tyle ma a ogólnie... wydaje sie mniejsza :)

Mcarto
31-08-2013, 15:17
No właśnie boje się, że torba będzie zbyt duża na aparat + stałka + uliczny zoom i do tego osobiste graty. Z drugiej strony chce aby była pakowna! Ma służyć zarówno do wypadu na miasto jak i w niedaleką podróż.

Chciałbym zobaczyć ją u kogoś na ramieniu :) Zdjęcie, jak wygląda i czy jest faktycznie taka zaje%^& wielka (49 cm) czy tylko w skrajnych punktach tyle ma a ogólnie... wydaje sie mniejsza :)
Domke którą opisywałem jest wyraźnie mniejsza od Mekko Rover 450 którą wcześniej kupiłem a Ty chcesz większy model Mekko...
Sama torba waży prawie dwa razy tyle co sprzęt który chcesz w niej nosić.
Nie patrz na zdjęcia osób z torbami bo są one mylące.

mini21
03-09-2013, 06:15
Ja kupiłem kiedyś torbę Mekko P206.
Na zdjęciu wydawała się nie aż taka duża, a gdy przyszła do domu..... to myślałem, że ktoś mi telewizor przysłał w pudle :D
A tu krótki test:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=50182

Złego słowa nie mogę o nich powiedzieć, choć myślałem, że zniknęły z rynku.

jas_rambo
04-09-2013, 19:48
Miałem torbę Mekko Reporter R4 - chciałem kupić R3X (mniejszego bliźnaka 4ki), ale akurat nie było tego modelu i musiałem wziąć większą.
Torby bardzo dobrze wykonane, stylistyka jak w torbach Domke tylko, że za mniejsze pieniądze. Torby mekko są dość ciężkie, ale bardzo praktyczne. Szybki dostęp, łatwo się czyści, nie trzeba się martwić, że coś nam się popruje "w akcji". Polecam.

Mazzi
05-09-2013, 15:15
Witam ponownie :)

Więc mimo, że sprzętu mało a torba ogromna postanowiłem zamówić R1X - stwierdziłem, że jeśli będzie za duża wykorzystam ją bez insertu jako torbę weekend'ową.

Torba dojechała i faktycznie - karton wygląda jakby był od telewizora kineskopowego 21' :D Myślałem jednak, że sama torba będzie większa. Jest ciut ciężka - fakt, natomiast co do wykonania nie mogę powiedzieć złego słowa. Na szybko spakowałem się do pracy; aparat, śniadanie, akcesoria typu dysk twardy, klucze, portfel itd itp - jest ok! Zostaje trochę miejsca aby dokupić słodyczy i flaszkę wody :D

jas_rambo
06-09-2013, 22:19
Witam ponownie :)

Więc mimo, że sprzętu mało a torba ogromna postanowiłem zamówić R1X - stwierdziłem, że jeśli będzie za duża wykorzystam ją bez insertu jako torbę weekend'ową.

Torba dojechała i faktycznie - karton wygląda jakby był od telewizora kineskopowego 21' :D Myślałem jednak, że sama torba będzie większa. Jest ciut ciężka - fakt, natomiast co do wykonania nie mogę powiedzieć złego słowa. Na szybko spakowałem się do pracy; aparat, śniadanie, akcesoria typu dysk twardy, klucze, portfel itd itp - jest ok! Zostaje trochę miejsca aby dokupić słodyczy i flaszkę wody :D

flaszkę... wody. Jasna sprawa:)
A torby mekko jak najbardziej na plus:)

Mazzi
11-09-2013, 12:32
Problem tzn. z dostępnością? Ja zacząłem od jednego z serwisów aukcyjnych - po przeczytaniu na forum, że jest problem z dostępnością zadzwoniłem upewniając się, że jest dostępna. Zamówiłem w poniedziałek a we wtorek była u mnie :)