PDA

Zobacz pełną wersję : Lightroom i przenoszenie na ssd

fotow
28-08-2013, 19:34
Witam chciałbym sie poradzic znających temat jak mam zrobic przenoisiny ligtrooma na inny dysk.

Do tej pory LR pracowal na dysku c ale teraz mam ssd i nowy swierzy system na nim czy LR ma pracowac na ssd w celu przyspieszenia? Jesli tak to jak to zrobic zebym nie stracil tego co mam teraz?

Dzieki bardzo za pomoc.

tot1977
30-08-2013, 07:08
Witam.
Troszkę chaotycznie to wszystko napisałeś.
LR jako takiego nie przeniesiesz musisz go od nowa zainstalować na świeżym systemie. Stawiasz go na dysku systemowym w tym przypadku SSD.
Nie wiem jak miałeś ustawiony wcześniej program. Ja mam tak że w ustawieniach bibliotek mam włączone zapisywanie zmian do plików XMP. Pliki ze zdjęciami trzymam na osobnym dysku. Dzięki temu mogę ten dysk bez problemu przenosić między komputerami i wczytywać pliki z już ustawionymi zmianami. Nie znam się na tyle na LR i wiem że tworzy swoje katalogi z bazą i pewno jak tego nie masz zrobionego ( zapisywanie do xmp) to pewno te bazy należy importować do nowego LR. Ale to może koledzy bardziej siedzący w LR ci podpowiedzą.
Ja lubie proste rozwiązania i dlatego robię to w ten sposób ;).

Tomek

Zibi1970
30-08-2013, 07:27
tot,

ale czy ty w ten sposób nie zwalniasz sobie pracy ? Jeśli zdjęcia nad którymi pracujesz trzymasz na innym wolniejszym dysku to SSD nie specjalnie ma co robić i się nudzi.
Co to za zysk z SSD jeśli jedynie szybciej uruchomi się WIN i jakiś tam program graf. a materiał do pracy wciąż ładowany jest z wolniejszych dysków.

tot1977
30-08-2013, 07:34
tot,

ale czy ty w ten sposób nie zwalniasz sobie pracy ? Jeśli zdjęcia nad którymi pracujesz trzymasz na innym wolniejszym dysku to SSD nie specjalnie ma co robić i się nudzi.
Co to za zysk z SSD jeśli jedynie szybciej uruchomi się WIN i jakiś tam program graf. a materiał do pracy wciąż ładowany jest z wolniejszych dysków.

Pewno tak ale....
Mam dysk SSD 128GB, jakiś czas temu pracowałem na plikach z D700 i tu nie było problemu ładowałem je na ssd.
Teraz pracuje na plikach z D800 i niestety nie możliwe jest abym cały materiał zgrał na ssd.
Co do zwolnienia pracy to od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem i7 które ożywiło LR ;)

Pawel Pawlak
06-09-2013, 16:39
Żeby praca była efektywna i szybka, ważne żeby cache LRa i katalog z podglądami były na SSD, zdjęcia mogą być na wolnym dysku.
przenoszenie zdjęć na SSDka daje naprawdę niewiele - niespełna 10% przy ekstremalnie szybki kompie (i7 3930k 4.2ghz + 32GB ram).

kux
06-09-2013, 23:20
podepnę się...

mógłby ktos napisać, albo podac linę do takiego opisu jak dokładnie skonfigurować lightrooma do pracy z ssd?
chodzi mi o cos łopatologicznego krok po kroku
to co pisze Paweł plus ewentualnie cos jeszcze co jest istotne

tot1977
09-09-2013, 14:16
Żeby praca była efektywna i szybka, ważne żeby cache LRa i katalog z podglądami były na SSD, zdjęcia mogą być na wolnym dysku.
przenoszenie zdjęć na SSDka daje naprawdę niewiele - niespełna 10% przy ekstremalnie szybki kompie (i7 3930k 4.2ghz + 32GB ram).

Pawle a możesz mi powiedzieć czy u ciebie LR potrafi wykorzystać te 32GB ram ??. Mam u siebie 8GB i o ile procesor i7 potrafię zabić na maxa to pamięć maximum 60-70 % wykorzystana ! . Jak o wygląda u ciebie ??

Tomek

Pawel Pawlak
09-09-2013, 14:41
NX2 na pewno potrafi ;) A LR - nie wiem... Ale często jest tak że praktycznie całe 32GB jest wykorzystane. LR robiący jednocześnie import z generowaniem podglądów + bieżąca obróbka zdjęć, czasem z wykorzystanie color efex pro - który otwiera kopię zdjęcia jako tiff, NX2 do wywołania niektórych RAWów + obróbka i zapis do TIFFa a następnie import do do LRa, kilka okien przeglądarki, viewNX2 w którym robię selekcję zdjęć RAW+JPG do kasowania/zostawienia a kiedy zaintryguje mnie potencjał któregoś z nich, to oczywiście otwarcie i obróbka w NX2, primacache (nawet do 12GB) który wspomaga SSDki ;)