Zobacz pełną wersję : Nikor 18-70 vs SIGMA 17-70/2,8-4,5 MACRO
nikonmen
10-04-2007, 19:21
Co myślicie o tych obiektywach? Nie zależy mi na prędkości tylko na jakości zdjęć, ostrość i kolory.
Sigma jest jaśniejsza będzie lepiej ostrzyła. Nikona 18-70 mam teraz i jest niezły kusi mnie tylko to światło 2,8.
Jasność tej Sigmy jest iluzoryczna - różnica w stosunku do Nikkora 18-70 to 1/2 EV i dotyczy tylko dolnego zakresu ogniskowych - 2,8 ma tylko dla 17mm, potem dość szybko jasność spada.
OT jakby co mam tanio do sprzedaży sigme 17-70
a porównanie tego Nikkora z SIGMĄ 18-50/2,8 MACRO?
co byście wybrali?
Mialem mozliwosc porownania Sigmy 18-50/2,8 i Nikkora 18-70 i bez dwoch zdan wybralbym Sigme.
Mialem mozliwosc porownania Sigmy 18-50/2,8 i Nikkora 18-70 i bez dwoch zdan wybralbym Sigme.
Ja też:mrgreen:
rockabilly
22-04-2007, 18:30
17-70 jest dla mnie porównywalna do nikkorowskiego kita,moze nieco mniej aberruje ale za to ma glosniejszy focus.jakosc zdjec dla mnie na tyle taka sama ze skoro masz nikkora teraz to raczej zastanów się nad innym szkłem,moze nad jakims tele lub stałką 50/85mm. zamienisz i nie odczujesz róznicy IMHO.
pozdrawiam
robin102
23-04-2007, 08:58
Miałem z tymi dwoma szkłami dosśiadczenia. Zostawiłbym sobie 18-70 bo do sigmy trzeba sporo dopłacić , a różnica iluzoryczna szczególnie w świetle . Po co komu f 2,8 na szerokim końcu ?? Do krajobrazu ?? Za róznicę w cenie kup 50mm
Chodziło mi bardziej o 18-50 ze stałym światłem 2.8.
Kurde, pewnie jak większość zmieniających obiektywy nadal mam dylemat który wybrać: Tamrona czy Sigmę. Dodatkowo wybór utrudnia fakt, że nie widziałem żadnego, a do sklepu daleko :(
Chodziło mi bardziej o 18-50 ze stałym światłem 2.8.
Kurde, pewnie jak większość zmieniających obiektywy nadal mam dylemat który wybrać: Tamrona czy Sigmę. Dodatkowo wybór utrudnia fakt, że nie widziałem żadnego, a do sklepu daleko :(
Mnie się wydaje że te szkła są bardzo do siebie podobne. Miałem okazję pobawić się tamronem i był bardzo fajny, teraz mam sigmę bo udało się ją kupić w rozsądnej cenie. I też mi się podoba:mrgreen:
żółto-czarny
26-04-2007, 10:17
Mnie się wydaje że te szkła są bardzo do siebie podobne. Miałem okazję pobawić się tamronem i był bardzo fajny, teraz mam sigmę bo udało się ją kupić w rozsądnej cenie. I też mi się podoba:mrgreen:
Z tego co wyczytałem, T 17-50/2,8 jest ostrzejszy (tj. bardzo ostry) od S 18-50/2,8 zarówno w środku jak i na brzegach obrazu. Oba sporo winietują, ale S raczej tylko na szerokim końcu. S ma niezadowalającą AC, chociaż T pod tym względem też nie jest ideałem. O głośnej pracy AF Sigmy bez HSM właściwie nie powinienem wspominać :twisted: Biorąc pod uwagę bardzo podobne ceny - wybrałbym T.
Ale piszesz raczej o pierwszym wydaniu sigmy 18-50/2.8 - bez macro i ze sredniaca filtra 67. Nowa jesj wersja ma wieksza srednice i wewnatrz troche zmieniona konstrukcje optyczna. Ta wydaje sie byc zdecydowanie lepsza. Z tamronem przesciguja sie w roznych parametrach - powiedzialbym: ida leb w leb.
A co do tytulu watku i pytania, to obecnie na fotopolis porownuja wspomniane obiektywy.
Ale piszesz raczej o pierwszym wydaniu sigmy 18-50/2.8 - bez macro i ze sredniaca filtra 67. Nowa jesj wersja ma wieksza srednice i wewnatrz troche zmieniona konstrukcje optyczna. Ta wydaje sie byc zdecydowanie lepsza.
Skąd ten wniosek:
http://www.photozone.de/8Reviews/lenses/sigma_1850_28m_nikon/index.htm
http://www.photozone.de/8Reviews/lenses/sigma_1850_28/index.htm
Różnice wynikaja raczej z zastosowanego korpusu - Canon, Nikon.
żółto-czarny pisze np. o CA. A wedlug photozone nawet ten parametr jest w nowej sigmie lepszy od tamrona
porownaj (http://www.photozone.de/8Reviews/lenses/sigma_1850_28m_nikon/index.htm)
(Sie chyba cos machnales, bo oba linki otwieraja ten sam test)
żółto-czarny
29-04-2007, 18:00
U mnie otwierają różne teksty:
górny - 18-50mm f/2.8 DC EX macro w zestawieniu z Nikonem
dolny - 18-50mm f/2.8 EX DC Aspherical IF z Canonem
nikonmen
30-04-2007, 10:45
Z testów wynika, że tamron 17-50 jest lepszy niż sigma 18-50 macro. Jakie są opinie użytkowników? Czy warto kupić sigme ponoć mydlaną czy tamrona tak chwalonego na tym forum?