PDA

Zobacz pełną wersję : Wybór punktu ostrości w d5100 - pomocy :)

martheri
27-08-2013, 23:47
Witam Was Nikoniarze,
Liczę na Waszą pomoc :)
Od jakiegoś czasu posiadam Nikona d5100 i mam następujący problem, który wynika pewnie z niewiedzy zwyczajnej obsługi body plus swojego marnego doświadczenia zapewne ;)
Kiedy robię zdjęcia np. w trybie A i ustawiam niską przesłonę, chce ustawić manualnie punkt ostrości, wybieram ten odpowiedni dla mnie i dwoje się i troję, żeby ostrość w tym punkcie była, (pokazała się na dole po lewej zielona kropka informującą, że ostrość jest ok), warunki są ok, światło z okna przyzwoite, obiekt leżący, nieruszający się ;) i co ciekawe (dla mnie bynajmniej) zmieniam tylko AF na auto, nic poza tym nie zmieniam i ładnie już wtedy łapie ostrość, ale w puntach wybranych, które niekoniecznie mi odpowiadają, przeważnie wręcz nie... Wtedy znowu dwoję się i troję, żeby w jakikolwiek sposób złapać ostrość na punkcie który bym chciała, żeby ostry był, zmieniam kadr, przesuwam, naciskam spust po kilka razy do połowy, żeby wybrać te optymalne dla mnie punkty ostrości... i to co mogłabym zrobić w kilka sekund, zajmuje mi czasem kilka minut. Co mam zrobić, żeby móc manualnie wybrać odpowiedni punkt ostrości z 11-polowego na wyświetlaczu, co robię nie tak? Pomocy :)
Może to co napisałam jest śmieszne dla większości z Was, ale jestem na początku drogi zwanej fotografią i wolę palnąć tutaj jakąś głupotę w swym opisie sytuacji niż żyć dalej w niewiedzy :)

GonzoG
28-08-2013, 02:11
Odpowiedź masz w instrukcji - wybór trybu autofocusa i punktu ostrości.

Z resztą od porządnego przeczytania instrukcji powinnaś zacząć.
W skrócie - AF-S i wybierakiem wybierasz sobie punkt.

zgera
28-08-2013, 07:04
D5100 ma tylko jeden punkt krzyżowy (środkowy), pozostałe czujniki AF-u są liniowe.
Najbardziej skuteczny i precyzyjny jest krzyżowy, liniowe są mało skuteczne przy obiektach mało kontrastowych.
Nie napisałaś z jakim obiektywem jest problem, jeśli to jasna stałka to celność na bocznych polach nie będzie precyzyjna, trzeba używać środkowego pola i ewentualnie prze kadrować.

martheri
28-08-2013, 16:19
Odpowiedź masz w instrukcji - wybór trybu autofocusa i punktu ostrości.

Z resztą od porządnego przeczytania instrukcji powinnaś zacząć.
W skrócie - AF-S i wybierakiem wybierasz sobie punkt.

Pewnie Cię to zdziwi, ale instrukcję przeczytałam całą po zakupie.
Wybrać punkt umiem, tak jak wspomniałam w pytaniu, tylko z ostrością jest problem...

martheri
28-08-2013, 16:25
D5100 ma tylko jeden punkt krzyżowy (środkowy), pozostałe czujniki AF-u są liniowe.
Najbardziej skuteczny i precyzyjny jest krzyżowy, liniowe są mało skuteczne przy obiektach mało kontrastowych.
Nie napisałaś z jakim obiektywem jest problem, jeśli to jasna stałka to celność na bocznych polach nie będzie precyzyjna, trzeba używać środkowego pola i ewentualnie prze kadrować.

Zgera dziękuję serdecznie za pomoc, pewnie w tym tkwi problem...
Chodzi głównie o 50mm/1.8.
Będę zatem używać środkowego pola i przesuwać kadr.

petros
28-08-2013, 21:30
jeśli to jasna stałka to celność na bocznych polach nie będzie precyzyjna, trzeba używać środkowego pola i ewentualnie prze kadrować.

Ciekawe... tzn. że korzystając z ciemnych obiektywów z zoomem ustawianie ostrości na bocznych polach będzie lepiej działać ? Możesz wyjaśnić, bo nie rozumiem tego...

zgera
29-08-2013, 08:25
Ciekawe... tzn. że korzystając z ciemnych obiektywów z zoomem ustawianie ostrości na bocznych polach będzie lepiej działać ? Możesz wyjaśnić, bo nie rozumiem tego...

Jasne szkło i mała GO oraz problemy BF, FF ujawnią skuteczność i precyzję działania autofokusa, ciemne kity maskują te wady ze względu na dużą GO.

skarcity
29-08-2013, 08:50
Będę zatem używać środkowego pola i przesuwać kadr.
Niestety przy przesłonie 1,8 nie jest to dobry pomysł. Przy przekadrowywaniu często będziesz wychodzić z GO, ponieważ punkt ostrości przesuwa się o łuku a nie prostej.

pozdrawiam

martheri
29-08-2013, 16:39
To co mogę zrobić, aby ostro jednak było w tym miejscu w którym bym chciała?

Tak sobie pomyślałam wczoraj, że po co jest manualny wybór punktu możliwy, skoro i tak nie mogę z niego skorzystać, tylko przekadrowywać centralny, co i tak widzę po poradzie skarcity dobrym pomysłem nie jest... To taki chwyt marketinkowy z tymi 11 polami? ;)
W temacie takim np. jak fotografia noworodkowa trafienie w punkt "idealny" plus duża GO jest dość istotne, jak wtedy się ratować żeby ostro jednak było? Z lampą, oczywiście nie z tą wbudowaną plus światłem dziennym powinno być lepiej z tym trafianiem?

GonzoG
29-08-2013, 16:57
Jak AF nie chce na bocznych polach trafiać, to albo jest kopnięty obiektyw, albo aparat, bo bez większych problemów powinno łapać ostrość na każdym punkcie.

Malika
29-08-2013, 17:19
Kiedy robię zdjęcia np. w trybie A i ustawiam niską przesłonę, chce ustawić manualnie punkt ostrości, wybieram ten odpowiedni dla mnie i dwoje się i troję, żeby ostrość w tym punkcie była, (pokazała się na dole po lewej zielona kropka informującą, że ostrość jest ok), warunki są ok, światło z okna przyzwoite, obiekt leżący, nieruszający się ;) i co ciekawe (dla mnie bynajmniej) zmieniam tylko AF na auto

Ale co zmieniasz na auto? Wybierz sobie AF-S i potem Jednopolowy AF, wybierasz ten punkt z 11 który Cię interesuje i naciskasz spust.

naciskam spust po kilka razy do połowy, żeby wybrać te optymalne dla mnie punkty ostrości... i to co mogłabym zrobić w kilka sekund, zajmuje mi czasem kilka minut. Co mam zrobić, żeby móc manualnie wybrać odpowiedni punkt ostrości z 11-polowego na wyświetlaczu, co robię nie tak? Pomocy :)

Krzyżakiem sobie wybierz ten punkt, który Cię interesuje.

Archibald6803
29-08-2013, 19:25
Jak AF nie chce na bocznych polach trafiać, to albo jest kopnięty obiektyw, albo aparat, bo bez większych problemów powinno łapać ostrość na każdym punkcie.

Pobawiłem się dzisiaj testowo ( z ciekawości - by sprawdzić ) dwoma jasnymi szkłami ( S17-50/2,8 oraz N50/1,4 ) w konfiguracji z d5100 .
Obojętnie na jakim ustawieniu AF , obojętnie czy scena statyczna czy lekko dynamiczna , każdy z 11 punktów ustawiał ostrość prawidłowo na każdym obiektywie.
Przypuszczam że obiektyw autorki wątku ma sam ze sobą jakieś problemy lub , co bardziej prawdopodobne - jest bardzo kiepsko skalibrowany w puszką.

GonzoG
29-08-2013, 20:37
co bardziej prawdopodobne - jest bardzo kiepsko skalibrowany w puszką.

Jak działa na centralnym punkcie, to nie może być źle skalibrowany, bo obiektyw kalibruje się tylko dla centralnego punktu.
Tak więc jak nie działa na skrajnych, to albo obiektyw ma poważną wadę, albo AF w aparacie ma problemy.

Jura10
29-08-2013, 20:57
A autorka jaki ma obiektyw??

petros
31-08-2013, 12:27
Jasne szkło i mała GO oraz problemy BF, FF ujawnią skuteczność i precyzję działania autofokusa, ciemne kity maskują te wady ze względu na dużą GO.

Aż się sam zastanowiłem trochę dłużej nad tym.... Kitowe szkło z ustawioną przesłoną 5.6 i 105mm ogniskowej będzie miało dla przedmiotu oddalonego np o 5 metrów dużo mniejszą głębię ostrości niż np Sigma z przesłoną 2.8 i 50mm, więc chyba nie do końca jest tak jak piszesz.

Jeśli punkty AF są problemem to kwestia tego czy obraz jest ostry czy też nie w punkcie na który ostrzymy może zależeć tylko od głębi ostrości (a nie jasności obiektywu). Tylko, że równie dobrze obiektyw może być kopnięty lub może być inne niedomaganie. Mi na kitowym szkle D5100 ostrzy dobrze na brzegowych punktach AF, więc wracamy do punktu wyjścia :). Tak jak GonzoG napisał, albo obiektyw ma poważną wadę, albo problemy z AFem.
Najlepiej sprawdzić na zachowanie na innym obiektywie...