PDA

Zobacz pełną wersję : Jakim obiektywem robic zdjecia w Kosciele, na imprezie... aby byly jasne

zcwtgjss
27-08-2013, 13:23
Hey,

przeczytalam juz posty na wielu forach, ale nigdzie nie widze konkretnej odpowiedzi :(
Wiem, ze polowa z Was ma spore doswiadczenie i zdenerwuje sie widzac ten post, ale ja na prawde nie wiem w jaki obiektyw zainwestowac, aby robic zdjecia jakich oczekuje. Nie mam zdolnosci technicznych, wiec zupelnie sie na tym nie znam, nie wiem ktory bedzie dobry.
Mam nikona d3000 (wiem lipa) i obiektyw tamroon 70-200mm i bylam zadowolona ze zdjec, ale robiac portret, aby miec wieksze rozmycie odchodze daleko od osoby i robie zooma :/
Chcialabym aby zdjecia w Kosciele wychodzily jasno tak jak ponizej (dodalam przykladowe zdjecie)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.fotokostrzewa.pl/2/js/4.jpg)
Czy lampa jest konieczna, aby zrobic takie zdjecie? bez tego nie wyjdzie? Czy problem tkwi wlasnie w obitywnie, gdyz moim takiego zdjecia niestety nie zrobie.
A jezeli chodzi o zdjecia z dyskotek lub wesel.

Co zrobic, aby na zdjeciu "zlapac" tak wspaniale kolory http://www.fotokostrzewa.pl/3/ppa/128.jpg. Mnie albo wlacza sie lampa i jest dupa, albo dlugo zdjecie sie naswietla i postacie sa zamazane :( Czy to takich zdjec lampa zewnetrza rowniez jest konieczna?
Najbardziej lubie robic zdjecia portretowe, czy obiektyw 50 mm da mi odpowiednie rozmycie i czy zdjecia beda dosc jasne?
prosze o wskazowke

puszosław
27-08-2013, 13:53
Ani do zdjęcia 1 ani do tego z linka nie została użyta żadna lampa. By uzyskać efekty jak z dwójki musisz wyjść poza tryb auto i fotografować w trybie priorytetu czasu(bodajże S - jeśli nie niech ktoś mnie poprawi) powiedzmy 1/40s i ustawić Iso na max który Ci odpowiada. Przydatne do tego jest jasne szkiełko.
50 1.8 Jak najbardziej polecam do portretu. Wtedy musisz przejść w tryb priorytet przysłony (A) ustawić najmniejszą akceptowalną przez Ciebie przysłonę i pstrykać pstrykać aż się nauczysz :) reszta wyjdzie w "praniu"

GonzoG
27-08-2013, 13:58
Jasność zdjęć nie zależy od obiektywu, a ustawionych parametrów ekspozycji (czas, przesłona, ISO).

To czy lampa jest potrzebna zależy tylko od warunków jakie panują. Jak jest mało światła to trzeba użyć lampy, jak wystarczająco, to można użyć lampy, ale nie trzeba.

A co do samo włączającej się lampy - przestań używać trybu auto, to nie będzie się włączać.

A co do obiektywu 50mm - nada się do portretów. Do sportu będzie za krótki, do zdjęć w pomieszczeniach za długi.
A zdjęcia będą tak samo jasne, jak z każdego innego.

tomek67
27-08-2013, 14:11
Przy drugim zdjęciu jest EXIF.
Aparat to Canon 5DII.
Czas 1/60s, przesłona 2.8 ogniskowa 85mm ISO 2000, bez lampy

Coitus Interraptus
27-08-2013, 14:14
przeczytalam juz posty na wielu forach, ale nigdzie nie widze konkretnej odpowiedzi :(

Bo pytanie jest idiotyczne.

ale ja na prawde nie wiem w jaki obiektyw zainwestowac, aby robic zdjecia jakich oczekuje.

Naprawdę, zainwestuj w wiedzę. Chociaż ja już przestałem się dziwić widząc że za zdjęcia bierze się ktoś, kto nie tylko kompletnie nie ma pojęcia o fotografii, ale chyba nawet nie przeczytał instrukcji aparatu.

Czy problem tkwi wlasnie w obitywnie, gdyz moim takiego zdjecia niestety nie zrobie.

Nie, problem tkwi w Tobie. Szkoda nawet sensownie odpowiadać, gdyż sądzę, że nie zrozumiesz. I pójdziesz na kolejne forum, gdzie będziesz pisać, że nie widzisz konkretnych odpowiedzi...

zcwtgjss
27-08-2013, 14:25
puszosław
GonzoG
thx ja odp. Jezeli chodzi o jasnosc zdjecia.. wiem, ze musze kombinowac z przeslona i ISO, ale wyczytalam, ze do portretow najlepszy jest jasny obiektyw. stad moje pytanie.

A jezeli chodzi o rozmycie, tak jak pisalam, aby bylo fajne musze odejsc od osoby dosc daleko i zrobic zooma, ale takie mega zzoomowane zdjecie wyglada srednio. 50mm pozwoli na rozmycie stojac w malej odleglosci od osoby?

pozdrawiam

Coitus Interraptus po co mam skakac po innych forach skoro tutaj osoby bardziej kompetentne i i zyczliwsze jak Ty chetnie udzielom mi rad :] pff

GonzoG
27-08-2013, 14:30
puszosław
GonzoG
thx ja odp. Jezeli chodzi o jasnosc zdjecia.. wiem, ze musze kombinowac z przeslona i ISO, ale wyczytalam, ze do portretow najlepszy jest jasny obiektyw. stad moje pytanie.

A jezeli chodzi o rozmycie, tak jak pisalam, aby bylo fajne musze odejsc od osoby dosc daleko i zrobic zooma, ale takie mega zzoomowane zdjecie wyglada srednio. 50mm pozwoli na rozmycie stojac w malej odleglosci od osoby?

Jak już wcześniej napisano - zainwestuj w wiedzę. Wszystkie odpowiedzi na twoje pytania znajdziesz w podstawach fotografii oraz instrukcji aparatu.

50mm nie da Ci żadnego rozmycia, ale aby to wiedzieć trzeba wiedzieć co to głębia ostrości i od czego zależy.

puszosław
27-08-2013, 14:31
przy 50 1.8 i ustawieniu na f 1.8 im bliżej masz osobę aparatu i im dalej tło tym większe uzyskasz rozmycie tegoż tła.

A dalej za kolegami czytaj i ucz się... zaczynając od instrukcji aparatu.

zcwtgjss
27-08-2013, 15:38
jak tylko bede w pl na pewno kupie kilka ksiazek, tak czy siak dziekuje za jakiekolwiek info :)
pozdrawiam

TOP67
27-08-2013, 15:46
Temat raczej nie do działu optyka, tylko technika fotografowania. Przenoszę.

donkiszot
27-08-2013, 16:15
Mam pytanie za 100 punktów. Jak zalinkować zdjęcie z fotokostrzewy, skoro na stronie są same galerie?

TOP67
27-08-2013, 16:51
widocznie autor sobie nie życzy

donkiszot
27-08-2013, 17:42
A te w wątku? :lol:

JAP
27-08-2013, 21:00
Może ma na serwerze jakieś pozostałości, do których kierują stare linki albo w strefie klienta są pojedyncze zdjęcia
a może
jest tak Ty myślisz :D

edit: ja umiem :) http://www.fotokostrzewa.pl/3/ppa/74.jpg
pewnie klientom wiesza na dysku, a nasza autorka jest klientką/znajomą klientki

donkiszot
27-08-2013, 21:35
Ja też umiem ;) ale to (zdaje się) wymaga zdolności technicznych.

hcman
28-08-2013, 14:37
To wymaga zmiany pewnych ustawień w przeglądarce i wtedy się da:)

fotoon
29-08-2013, 10:10
Do kolegi o wdzięcznej ksywie -zcwtgjss. Polecam przeczytać kilkanaście razy artykuły ze strony szerokikadr.pl/ (http://szerokikadr.pl/), przemyśleć, poeksperymentować i znowu przeczytać. Nie trzeba nawet kupować książek. Przydało by się na pamięć nauczyć instrukcję i zdjęcia wyjdą lepsze na tym samym sprzęcie. Pozdrawiam.