Zobacz pełną wersję : Nikon D3200 Wizjer, a LCD. Manual
Pawlusiek3
27-08-2013, 11:02
Witam
Na początku mówię, że dopiero zaczynam zabawę z fotografią i wiele rzeczy nie wiem.
Mój problem, a może zapytanie brzmi.
Czy to jest normalne, kiedy robię fotkę w manualu, ustawiam sobie iso, przysłonę, migawkę i robię fotkę przez WIZJER- wszystko ładnie, tak jak chciałem. Robię fotkę przez LCD, takie same ustawienia, nic nie zmieniane, tylko z wizjera na lcd. Robię fotkę i wychodzi bardzo ciemne, wręcz nic nie widać na niej. Na wizjerze wszystko ładnie, pięknie, a na LCD ciemno. To jest normalne? Czy robię jakiś błąd? Różnicę porównuję na podglądzie.
A jeszcze takie małe pytanko przy okazji. Czy podczas nagrywania w manualu, mogę zmieniać przysłonę podczas kręcenia? Bo migawkę i ISO mogę.
puszosław
27-08-2013, 11:47
Czy nie chodzi tu o porównanie do kompakta, który pokazuje na podglądzie "efekt naświetlania" czyli jak ustawisz sobie w szary dzień 1/2000 s f 5.6 ISO 100 to pokazywał Ci zdjęcie ciemne, pstrykałeś i bach zdjęcie ciemne? Jeśli tak to lustrzanka Ci tego nie pokaże, natomiast pokazuje na drabince naświetlania czy zdjęcie będzie dobrze naświetlone.
Witam
Na początku mówię, że dopiero zaczynam zabawę z fotografią i wiele rzeczy nie wiem.
Mój problem, a może zapytanie brzmi.
Czy to jest normalne, kiedy robię fotkę w manualu, ustawiam sobie iso, przysłonę, migawkę i robię fotkę przez WIZJER- wszystko ładnie, tak jak chciałem. Robię fotkę przez LCD, takie same ustawienia, nic nie zmieniane, tylko z wizjera na lcd. Robię fotkę i wychodzi bardzo ciemne, wręcz nic nie widać na niej. Na wizjerze wszystko ładnie, pięknie, a na LCD ciemno. To jest normalne? Czy robię jakiś błąd? Różnicę porównuję na podglądzie.
A jeszcze takie małe pytanko przy okazji. Czy podczas nagrywania w manualu, mogę zmieniać przysłonę podczas kręcenia? Bo migawkę i ISO mogę.
Jak zdjęcia wychodzą ciemne, to raczej robisz coś nie tak.
A tak przy okazji - po co używasz trybu manualnego ?? Czy inne tryby sobie nie radzą ??
Co do przesłony - po włączeniu LV nie można jej zmieniać.
Pawlusiek3
27-08-2013, 18:31
Jak zdjęcia wychodzą ciemne, to raczej robisz coś nie tak.
No, ale dziwi mnie jedna rzecz.. Jeśli w wizjerze jasno, to dlaczego w LV ciemno....? Oczywiście po zrobieniu zdjęcia.
No, ale dziwi mnie jedna rzecz.. Jeśli w wizjerze jasno, to dlaczego w LV ciemno....? Oczywiście po zrobieniu zdjęcia.
RTFM - czytaj instrukcję.
W LV nie ma sterowania przesłoną. Włączenie LV powoduje jej przymknięcie do ustawionej.
Pawlusiek3
27-08-2013, 20:01
3 raz powtarzam.. że takie same ustawienia. Ja wiem, że po zmianie z wizjera na LV przysłona automatycznie się zmienia..
Chodzi o to że zrobisz zdjęcie w lv - włącza się podgląd, a po tym jak zniknie podgląd foty jest czarno na ekranie?????
Pawlusiek3
27-08-2013, 20:25
Nie... Czarno- słabo oświetlone
Rozumiem, że różnica jest na zrobionych zdjęciach. Proponuję tu załączyć oba z zachowanym exif.
MasterM16
27-08-2013, 20:40
A tak przy okazji - po co używasz trybu manualnego ?? Czy inne tryby sobie nie radzą ??
Sorki za offtop, ale ja też używam manuala. :) I w zasadzie tylko manuala. Nie wiem czy nie umiem robić zdjęć na innych trybach czy co, po prostu lubię sobie pokręcić kółkami. :P
3 raz powtarzam.. że takie same ustawienia. Ja wiem, że po zmianie z wizjera na LV przysłona automatycznie się zmienia..
To w końcu zdecydują się...
Są ciemne zdjęcia, czy ciemno po zrobieniu zdjęcia ??
Jak na razie nic nie powtórzyłeś, bo za każdym razem co innego piszesz.
Pawlusiek3
27-08-2013, 22:17
Ciemne po zrobieniu.
cz4rnuch
28-08-2013, 09:00
Pawlusiek, wysil się trochę i wrzuć dwie fotki poglądowe z zachowanymi exifami, bo widzę że Panowie są już lekko podirytowani tymi podpytywaniami ;)
Ciemne po zrobieniu.
To i ja się powtórzę:
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3203168&postcount=5
Dodam tylko, że przeczytanie instrukcji i nawet zrozumienie instrukcji nie wystarczy, trzeba jeszcze czasami pomyśleć.