PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D3100 - brudny wizjer od wewnątrz

krzyk4m
27-08-2013, 10:43
Witam,

Mam krótkie pytanie, na wizjerze od strony wewnętrznej widać ślady brudu i malutki włos, lustro czyste i matówka też, ale nie wiem jak mogę sprawnie wyczyścić szkiełko od wizjera od wewnątrz,czy odkręcenie śrubek przy nim (przy lampie błyskowej) to dobry początek? Nie jest tragicznie i nie będę się za to zabierał jeśli wiąże się to z rozbieraniem połowy aparatu.

ps. Być może brudna jest matówka od wewnątrz i będę musiał ją wyjąć, ale obawiam się, że to jednak szkło wizjera jest brudne :(

puszosław
27-08-2013, 11:41
Raczej obstawiał bym matówkę, jednak przyjrzyj się jej dokładnie od strony do której masz dostęp. Jeśli nie to niech wypowiedzą się bardziej techniczni koledzy, ja nie lubie wprowadzać w błąd.

GonzoG
27-08-2013, 11:53
Wizjer będzie się brudził. I niech się brudzi. Jak ci przeszkadza daj do czyszczenia. Brud w wizjerze w żaden sposób nie wpływa na pracę aparatu, przeszkadza tylko tobie.

A co do rozbierania - nawet się za to nie zabieraj. Tam jest układ 5 bardzo delikatnych luster, jak to rozbierzesz i będziesz chciał czyścić, to zapomnij o tym, że miałeś kiedyś wizjer.

krzyk4m
27-08-2013, 12:06
No też tak uważam, wizjer zostawie w spokoju, to co zrobie to tylko odchylę matówkę, nie bede jej nawet wyciagal i wymiote kurz z wewnetrznej strony, ile pomoże to pomoże :) kilka dni temu myślałem, że to matryca sie zabrudziła, ale na szczęście to tylko wizjer, było też kilka pyłków na lustrze. Dzięki za "brak zachęty" do dłubania w aparacie :) nie tykam się tego, nie jestem początkującym fotoamatorem, ale ta technika w środku i tak mnie przerasta :) Pozdrawiam.

zgera
27-08-2013, 14:12
Wizjer w D3100 to układ luster, wystarczy aby na którymś z luster pojawiły się syfy i już będą widoczne w wizjerze.
Samowolne czyszczenie raczej nie wchodzi w grę, trzeba rozebrać aparat aby dobrać się do wizjera, a następnie go wyczyścić, niestety nie jest to takie proste, skutki mogą by odwrotne, jeszcze więcej syfu.
Podobnie jest z matówką którą się czyści znacznie gorzej od matrycy, matówki najlepiej niczym nie dotykać, ewentualne zanieczyszczenia zdmuchnąć gruszką.
Dlatego zaletą są pryzmaty pentagonalne, te nie brudzą się wewnątrz i dają jaśniejszy obraz.