Zobacz pełną wersję : Nikon D5100 - nie działa transfer zdjęć przez kabel USB
Przestało mi działać przesyłanie plików przez USB - komputer w ogóle przestał wykrywać aparat. Program ViewNX 2 również nie wykrywa lustrzanki. Sama puszka działa normalnie. Sprawdzane na dwóch komputerach, jeden z WinXP, drugi z Windows 7. Wcześniej przez ponad miesiąc użytkowania udało się mi zgrać ponad tysiąc zdjęć bez żadnych problemów.
Aktualnie nie mam możliwości użycia HDMI czy też zgrania zdjęć prosto z karty.
Iść z tym od razu do serwisu, czy też może to być jakiś banał?
Miał ktoś taki przypadek? Z góry dzięki za pomoc.
Borat1979
26-08-2013, 20:55
Kup sobie czytnik nie nie baw się w kabel USB
zbyszekD7000
26-08-2013, 20:56
No, raczej jak ani przez USB i bezpośrednio z samej też nie to masz coś zrąbane w puszcze i raczej serwis. A foty widzisz z karty na aparacie ?
Bezpośrednio z karty czy hdmi - nie wiem, bo nie mam ani czytnika kart, ani kabla HDMI (wejścia w komputerach zresztą też nie). W aparacie raczej wszystko działa, tak po pobieżnym spojrzeniu.
Oprócz właśnie transferu USB.
Co do odpowiedzi 1 - to nie jest dla mnie wyjście, zawsze w aparatach cyfrowych używałem USB, jestem przyzwyczajony do tego i lubię ten porządek, raczej nie mam zamiaru go zmieniać.
zbyszekD7000
26-08-2013, 22:01
No to kolego, po pierwsze podstawa zgraj samą kartę, wcześniej z tego co podałeś wynikało że z karty też się nie da, bzzzzzz
Już nie raz na tym forum narzekano na zgrywanie zdjęć za pomocą transferu przez USB. Ja też miałem problem żeby mi VNX widział oba sloty w podłączonym aparacie przez USB, widział tylko jeden, dopiero jak przeszedłem na WIN 7 to teraz widzi oba. U mnie akurat zgrywanie samo działało, ale wszyscy na forum polecają zgrywanie bezpośrednio z karty, więc najpierw to spróbuj a potem zadawaj pytania
Wypróbuj inny kabel. Miałem podobny problem i okazało się że kabel jest uszkodzony. Nie jestem pewien, ale przez hdmi chyba nie prześlesz zdjęć.
Pozdrawiam!
DlaZabawy
27-08-2013, 20:50
Oczywiście, że przez HDMI zdjęć nie da się przesłać! Ten interface służy do przesyłania obrazu i dźwięku do wyświetlenia na telewizorze (ewentualnie kodów sterujących) - i tylko tyle! Jest co prawda standard Ethernet over HDMI, ale tego w żadnym aparacie nie uświadczysz.