PDA

Zobacz pełną wersję : Nikkor 24mm shift - ograniczenia w użytkowaniu?

pmpmwd
26-08-2013, 11:45
Mam problem, szykuję się do zakupu takiego obiektywu, początkowo myślałem o Samyangu ze względu na cenę, ale jak przeczytałem test na optyczne to mi przeszło, na wiadomym portalu jest jedna sztuka Nikkora http://allegro.pl/nikon-pc-e-nikkor-24mm-f-3-5-d-ed-mf-tilt-shift-i3492993179.html ale po przeczytaniu opisu mam wątpliwości, wychodzi na to, że to najmniej kompatybilny obiektyw z naszym systemem, czy naprawdę jest tak, że pokrętła haczą o pryzmat w lustrzankach, które mają lampę błyskową? czy ktoś ma/miał ten obiektyw i używał go z D600, D800? bo z D700 ponoć się nie da, a to by była jakaś paranoja, a może gościu przesadził z tym opisem? Ktokolwiek wie... z góry dziękuję za odp.

pastwisko
26-08-2013, 12:36
Jak wejdziesz w link który jest podany w aukcji - czyli foty tym szkłem na flickr - i we frazie wyszukiwarki dopiszesz D600, to wyskoczą ci foty z D600 z tym szkłem. Są tam szifty i tilty więc się da.

darkmajin
26-08-2013, 12:48
są pewniejsze metody manual aparatu gdzie powinny być wyszczególnione kompatybilne obiektywy, na szybko z dpreview, d800 i d600 działają pełnym wychyłem po obróceniu o 180 stopni, w normalnym położeniu tracą parę mm maksymalnego odchylenia nic strasznego ( podobno ;) )

pmpmwd
26-08-2013, 19:25
Jak wejdziesz w link który jest podany w aukcji - czyli foty tym szkłem na flickr - i we frazie wyszukiwarki dopiszesz D600, to wyskoczą ci foty z D600 z tym szkłem. Są tam szifty i tilty więc się da. Tak, pytanie w jakim zakresie te tilty i shifty, czy w pełnym? bo że ograniczone można robić to wiem, ale...

Borat1979
26-08-2013, 21:21
na szybko z dpreview, d800 i d600 działają pełnym wychyłem po obróceniu o 180 stopni, w normalnym położeniu tracą parę mm maksymalnego odchylenia nic strasznego ( podobno ;) )

Problem jest nie wychyłach tylko w tym, że po obróceniu o 90 stopni pokrętło zahacza o "parapet" lampy błyskowej.
Tu jest przykład 58 sekunda filmu:
http://www.youtube.com/watch?v=nehkWWCRWZE

pmpmwd
26-08-2013, 22:56
Problem jest nie wychyłach tylko w tym, że po obróceniu o 90 stopni pokrętło zahacza o "parapet" lampy błyskowej.
Tu jest przykład 58 sekunda filmu:
http://www.youtube.com/watch?v=nehkWWCRWZE

Żenada, czyli niestety facet ma rację w tym opisie, ja rozumiem, że to profesjonalny obiektyw czyli co? tylko do jednocyfrowych body, ale wymyślili, gdyby facet nie napisał w życiu nie pomyślałbym, że coś takiego może występować, ciekawe czy niewwiedza może być w tym przypadku podstawą do reklamacji np. kupuję taki obiektyw w sklepie, wracam do domu i... mogę go zwrócić do sklepu?

TOP67
26-08-2013, 23:07
Sprawa jest znana. W instrukcji aparatu masz napisane, że mogą być problemy. Zatem nie ma podstaw do reklamacji na podstawie niezgodności z opisem. Ale wszystko zależy od sklepu.
Można oczywiście obrócić obiektyw i aparat o 180 stopni. Przy pionowych kadrach jest to stosunkowo łatwe do zrobienia.

MstrG
27-08-2013, 01:30
Z ciekawości - jakie masz body i dlaczego uparłeś się na ten obiektyw?

pmpmwd
27-08-2013, 19:37
Z ciekawości - jakie masz body i dlaczego uparłeś się na ten obiektyw?

Aktualnie D700, ale w przyszłości zamierzam zmienić na D800, a obiektyw? a jest jakaś alternatywa? bo ja nie widzę...

Borat1979
27-08-2013, 19:46
a obiektyw? a jest jakaś alternatywa? bo ja nie widzę...
Canon :p

Żenada, czyli niestety facet ma rację w tym opisie, ja rozumiem, że to profesjonalny obiektyw czyli co? tylko do jednocyfrowych body,
A no żenada. Dlatego nie rozumiem po co Nikon usilnie pacha lampę do profesjonalnych aparatów takich jak D800. Po co komu w D800 wbudowana lampa?

Dark
29-08-2013, 08:35
A no żenada. Dlatego nie rozumiem po co Nikon usilnie pacha lampę do profesjonalnych aparatów takich jak D800. Po co komu w D800 wbudowana lampa?

Ja każdego dnia dziękuję Nikonowi za wbudowaną lampę i możliwość sterowania zewnętrznymi, bez konieczności zabawy w SU-800 lub dodatkową sabinkę.

Podobno tilt/shift'y 45 i 85 już tak nie haczą. Planuję zakup Nikkora 85, od biedy będę go mocował przez pierścień, bo interesuje mnie fotografia makro z dużą głębią ostrości, bez konieczności stackingu.