Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Gdzie strumyk płynie z wolna...
Sebastianito
26-08-2013, 00:02
... a raczej "zaiwania"! (ot regionalizm mi się właczył) Falls of Falloch (https://www.google.co.uk/maps?ll=56.350212,-4.69279&spn=0.001464,0.004128&t=h&dg=opt&z=19)... bardzo małe miejsce które bardzo łatwo przegapić jadac samochodem. Dzieki Arramowi (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=9319) i Grzegorzowi (https://plus.google.com/102431624874887869953/posts) udało mi sie tam dotrzeć i mimo niesprzyjajacej aury jakies zdjecia wykonać.... zapraszam
Tuż po wschodzie słońca:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img189.imageshack.us/img189/8820/kflq.jpg)
|Nikon D200|Sigma10-20mm@10mm|ISO100 i 400|f/11|osobne naswietlenie na wode i resztę|
...i około 3 godz. po wschodzie słońca:
źródło (http://img199.imageshack.us/img199/1539/uhkn.jpg)
|Nikon D200|Sigma 10-20mm@10mm|2 poziome kadry złożone w panoramę|4 osobne naswietlenia na wodę, skały i drzewa|
Trochę poniusł mnie arthyzm... za co szanowne grono (techniczne) przepraszam.
Oba zdjęcia są znakomite.
jak zawsze klasa:) cięzko wybrac lepsze:) świetne miejsca i kadry:)
Bartekkw
26-08-2013, 01:16
Bardzo fajnie. W przypadku 1-ki mam niedosyt jednak - wodospad w tle wygląda super, ale uwagę przyciąga tez PP i oczko - myśle że za dużo dobrego naraz ;)
dużo dobrego na raz - fakt ale jedynka jak lubie, mocny pierwszy plan. Miodzio biorę jak jest!
Dwójka nie podchodzi mi wcale, zbyt mdło to wyszło - zwłaszcza kamienie.
Jedynka natomiast, biorę jaka jest - przesytu dobrego nie czuję - a miejscówki zazdraszczam ;)
Pozdrawiam Mirek
malasana
26-08-2013, 13:25
Przepiekne obydwa. Tak jak nie lubie zdjec potokow, tak Twoje podobaja mi sie niesamowicie. Chyba kwadrat przemawia do mnie nawet bardziej.
jacekz40
26-08-2013, 15:25
Mnie bardziej podchodzi 2, może tylko drzewka w tle za bardzo takie glamurowe ;)
mskowronski
26-08-2013, 15:52
Mam propozycję - napisz może krótki (lub długi) poradnik jak robić tak fantastyczne zdjęcia. Kupię w ciemno!
Tu już nie chodzi o cudne miejsce, piękny kadr czy genialne światło. Chodzi także o idealne przygotowanie zdjęcia do publikacji w internecie (w tym wypadku). Można patrzeć na te zdjęcia godzinę i nie znaleźć żadnej słabej stron, żadnego niedociągnięcia.
A na koniec "dobijająca informacja" - zdjęcia zrobione "tylko" nikonem D200, a nie D800, nie D600, nie D300 czy D7100! Gratulacje :)
Widać szkołę zza oceanu ;)
Gratulacje, tu przeszedłeś samego siebie i nawet nauczycieli :)
Sebastianito
26-08-2013, 16:51
Dwójka nie podchodzi mi wcale, zbyt mdło to wyszło - zwłaszcza kamienie.
Każdy lubi coś innego, ja na przykład nie lubie robić zdjeć czarno-białych.
(...) może tylko drzewka w tle za bardzo takie glamurowe ;)
Ten glamur celowy, zamierzony i z premedytacja... :)
Mam propozycję - napisz może krótki (lub długi) poradnik jak robić tak fantastyczne zdjęcia. Kupię w ciemno!
(...)
A na koniec "dobijająca informacja" - zdjęcia zrobione "tylko" nikonem D200, a nie D800, nie D600, nie D300 czy D7100! Gratulacje :)
Ad.1.: Mam propozycje, odezwij sie na priv. Chetnie dam wskazówki i pomogę...
Ad.2.: D200... no tak... powiem, ze też potrzebował bym cos lepszego, ale jak sie nie ma co sie lubi, to sie lubi co sie ma. Wiele lat juz ten sprzęt zaczepno-obronny mi słuzy.
Widać szkołę zza oceanu ;)
Gratulacje, tu przeszedłeś samego siebie i nawet nauczycieli :)
Tylko bez słodzenia proszę... daleko mi do nich... ale juz od dawna wiadomo, ze inspiruje sie Adamusem, Noriega, Philipsem, Schnepf, Nail i Sean Bagshaw
Tylko bez słodzenia proszę... daleko mi do nich... ale juz od dawna wiadomo, ze inspiruje sie Adamusem, Noriega, Philipsem, Schnepf, Nail i Sean Bagshaw
Ja tobie słodzić :p Skromny jesteś z tym "daleko" ;) a przykłady inspirowania, to jak napisałeś brać z najlepszych! :)
jarekf34
26-08-2013, 21:46
Można patrzeć na te zdjęcia godzinę i nie znaleźć żadnej słabej stron, żadnego niedociągnięcia.
I trudno sie tu nie zgodzić, wchodząc w Twój wątek wiadomo czego się spodziewać :)
Jedyneczka jest po prostu za....ta :)
Oba sa kapitalne choć ze sporym naciskiem na nr 1, wydaje mi się że w dwójce dodana złota poświata nie wyszła zdjęciu na dobre, ale to takie moje "widzimisie"
Pozdrawiam.
Kapitalny kadr w 1. Nie mogę się napatrzyć. Bardzo mi się podoba.
Jedynka świetnie poukładane w kadrze ,2 ładnie w detalach.Pozdrawiam
Sebastianito
27-08-2013, 15:26
To zdjecie zrobione było około 45 min wcześniej
źródło (http://img829.imageshack.us/img829/9426/wmnn.jpg)
Nikonozaur
27-08-2013, 20:48
Ładny zestaw, taki prawdziwy, z życiem. Technikalia oczywiście bez zarzutu, z kadrów na pierwszym miejscu postawiłbym chyba trójkę.
Al Koholik
28-08-2013, 15:43
Trójka mi najbardziej podchodzi. Przy jedynce ten pierwszy plan jest zbyt przytłaczający. Wiem, że tak lubisz ale ja się do tego nie mogę przekonać. Dwójka jest ostro pojechana. Nawet mi się to podoba. Nie wiadomo w którą stronę woda płynie :)
Patryk546
28-08-2013, 16:49
Coś robiłeś w PS-sie aby poprawić przyrodę?
Sebastianito
28-08-2013, 17:00
W czym łączysz zdjęcia?
w Photoshopie
Dwójka jest ostro pojechana. Nawet mi się to podoba. Nie wiadomo w którą stronę woda płynie :)
O proszę, inaczej a jednak Ci sie podoba :D Woda płynie zawsze w dół :D
Coś robiłeś w PS-sie aby poprawić przyrodę?
Przyroda taka jest, piękna, ja ją tylko uwieczniam.
Miejscówka genialna, mimo że warunki ewidentnie nie dopisały zdjęcia się bronią świetnymi kadrami.
trójka bez zbędnego "arthyzmu" chyba wypada najlepiej.
ostrytux
28-08-2013, 21:19
Dla mnie numer jeden wypas :) ale dwójka też bardzo interesująca.
Sebastianito
29-08-2013, 02:02
w zwiazku zlicznymi pytaniami, postanowiłem odkryć kilka tajemnic... mam nadzieje, że nikomu nie na odcisk nie stanołem. O to odpowiedzi na kilka nurtujacych pytań:
Najwiecej czasu poświecam na znalezienie odpowiedzniego kadru... na tym zchodzi mi najwiecej czasi i bywa czesto tak, że po zrobieniu 500 zdjec nie wybieram nic i wszystko ląduje w koszu. ale mniejsza o to.
Wiec, jeśli juz mam wybrany kadr ustawiam aparat na braketing 5-9 zdjeć (zależy; na aparacie oznaczone jako BKT)
ustawiam pomiar światła na cała matryce i naświetlam przykładowo 5 klatek: 0E/V; -2E/V; -1E/V; +1E/V i +2E/V. Mam więc jedno zdjecie wykonane poprawnie 2 niedoświetlone (aby pokryć najaśniejsze partie) i 2 prześwietlone aby uzupełnic miejsca ciemne. Tak samo robie zdjecia bez filtra polaryzacyjnego, nastepnie skręcam polaryzator na 100% i wykonuje tę sama serie i z jednego kadru masz zdjec... 10! Wiec jest z czego wybierać! :) A niech jeszcze dojdzie osobne naświetlanie na wodę to zrobi sie zdjęc 20! :D
==================================================
1. Czy za każdym razem jak fotografujesz krajobraz to robisz kilka ekspozycji?
TAK! Przecież w erze fotografii cyfrowej jestes ograniczony jedynie pojemnością karty pamięci. Robienie zdjeć w dzisiejszych czasach prawie nic Cię nie kosztuje. Nie wydaje sie cieżkich pieniedzy na klisze i odczynniki a karty pamieci od naszych "żółtych" przyjaciół są tanie jak barszcz...
2. Z tekstu wywnioskowałem, że używasz punktowego pomiaru światła, czy to jest regułą u Ciebie?
Nie, nie zawsze używam punktowego pomiaru. Najczesciej jest to średnio-ważony (a jak nie chce mi sie myślec) też używam centralnego, poprostu ufam Nikonowi co on sobie tam pomierzy... Ale jak mam naprawde duża rozpietość tonalna to punktowy jest wskazany. Czasami to kombinacja czułosci i przesłony gdy chce uzyskać odpowiedni czas naświetlania. W przypadku wodospadów chciałem miec czas 1/30 sek dla wody i robiłem na ISO800 kilka naświetleń. Wybrałem jednak te z ISO400 bo wydawały mi sie najlepsze ze względu na ułożenie fal.
3. W jaki sposób łączysz kilka ekspozycji? Czy program robi to za Ciebie automatycznie czy raczej wszystko robisz ręcznie przy pomocy masek?
Niestety jest to żmudna praca i robi sie to ręcznie. Nie wiem, może sa jakies skróty ale ja ich nie znam. Jak sie dowiem to napewno się ta wiedza podzielę. Maski w tym wypadku są fantastyczne i selektywne wybieranie światła.
4. W jaki sposób przygotowujesz zdjęcia do zaprezentowania w internecie? W jaki sposób je wyostrzasz, że widać szczegóły, a jednak zdjęcia nigdy nie sprawiają wrażenia przeostrzonych?
To, zadna tajemnica... wszyscy znamy technikę ostrzenia Marca Adamusa, która swego czasu promował na formum Marcina. Ja osobiscie używam akcjii od mojego przyjaciela Alexa Nail a jest to opisane dokładnie u niego w blogu na tej stronie: Click musisz tylko odnalesc w tekscie fraze: Download: Advanced Resize and Sharpen for Web Przepraszam ale nie wiem na ile znasz angielski... dlatego tylko podpowiadam...
Życze milego odkrywania...
Pozdrawiam
Sebastian
Świetna zarówno 1 jak i 2. Kadrowo 1, obróbkowo 2.
Co do techniki, jak zmienisz aparat na d800 (czego Ci życzę), to myślę, że szybko przejdzie Ci ochota do robienia 10, 20 zdjęć tego samego kadru ;)
Popraw link bo odnośnik do bloga nie działa.
w zwiazku zlicznymi pytaniami...
Ja chciałem przede wszystkim podziękować za powyższy opis techniki wykonania zdjęcia, bardzo fajnie, że ktoś taki jak Ty, dzieli się z innymi doświadczeniem i wiedzą. Takie wypowiedzi nie tylko poszerzają warsztat ale także dodaja energii i inspirują do dalszego działania i rozwoju. Dzięki i piona!:)
Propo samej techniki, spytam o ostrość. Tak jak temat pomiaru światła jest dla mnie powiedzmy zrozumiały, tak o ostrości rzadko ktoś pisze, a wiec czy jeśli robisz np. kilka serii z pomiarem na wodę (pierwszy plan) i skały (tło), jak to ma się co do ostrości, zmieniasz także punkt ostrości z wody (pierwszy plan) na skały (tło), czy większa liczba przysłony, np. f/11 załatwia sprawę ostrości i wystarczy tylko bawić się z pomiarem światła?:)
Sebastianito
29-08-2013, 11:36
(...) tak o ostrości rzadko ktoś pisze, a wiec czy jeśli robisz np. kilka serii z pomiarem na wodę (pierwszy plan) i skały (tło), jak to ma się co do ostrości, zmieniasz także punkt ostrości z wody (pierwszy plan) na skały (tło) (...)
Idziesz dobrym tropem... Odpowiedziałes sobie sam na zadane pytanie.