PDA

Zobacz pełną wersję : Problemy z ostrością

dareknh
25-08-2013, 13:00
Witam

Posiadam nikona D3100 ostatnio zakupiłem do niego obiektyw Nikon AF-S DX NIKKOR 55-300 mm f/4.5-5.6G ED VR.
Pojawiały mi się jakieś problemy z ostrością.

Robię pół/amatorsko zdjęcia z meczów piłki nożnej. Zawsze na trybie sportowym.
Do tej pory nie był żadnych problemów (wiadomo że raz na czas ostrości się nie złapie i fotka nie jest dobrej jakości)

Obecnie mam taki problem

Aparat średni przy co drugim zdjęciu wyłapuje mi ostrość nie obiektów fotografowanych ale tła.

Od czego może to zależeć?

Proszę o pomoc i w miarę proste wytłumaczenie (zaczynam dopiero swoją przygodę z fotografią)

RobertMiernik
25-08-2013, 13:04
Zaczynasz a już robisz pół/amatorsko?

Poszukaj ustawień punktów ostrości, może coś przez przypadek przestawiłeś i celujesz środkowym punktem a ustawiony jest górny czy dolny?

Cezary
25-08-2013, 13:09
Jak dla mnie to sprzęt najzwyczajniej nie nadąża za poruszającymi się obiektami i raz trafi a raz nie trafi. Ot cała tajemnica. Sprzęt nie jest wadliwy ani uszkodzony, po prostu nie daje rady i tyle.

dareknh
25-08-2013, 13:17
Zaczynasz a już robisz pół/amatorsko?

Pół/amatorsko no może źle się wyraziłem. Po prostu publikuje swoje relacje z meczów na portalu o piłce (więc nie jest to typowe amatorstwo) Zresztą mniejsza o słowa. Po prostu przerzuciłem się z zwykłej cyrkówki na lustrzankę i moja wiedza na temat fotografii jest nie wielka, stąd prośba o pomoc.

Dzięki poszukam, mam nadzieję że znajdę...

Jak dla mnie to sprzęt najzwyczajniej nie nadąża za poruszającymi się obiektami i raz trafi a raz nie trafi. Ot cała tajemnica. Sprzęt nie jest wadliwy ani uszkodzony, po prostu nie daje rady i tyle.

Dawniej nadążał więc coś jest nie tak...

GonzoG
25-08-2013, 13:25
Jak raz trafia raz nie, to znaczy, że coś źle robisz.
Przestań używać trybu sceny i zacznij używać trybów półautomatycznych, to raz, a dwa, to AF-C ma kilka ustawień - sprawdź, które będzie się najlepiej sprawować i tego używaj.

Daimon
25-08-2013, 19:36
D3100 ma mało punktów AF więc jakiekolwiek dynamiczne AF są kompletnie bez sensu (podobnie jak w D90 którego używam) - pokrywają za małą część kadru, automat nie jest w stanie nic zrobić jak zawodnik znajdzie się w częsci kadru nie pokrytego żadnym punktem AF.

Rób zdjęcia z takimi ustawieniami:
Tryb A, przesłona maksymalnie otwarta (f4.5-5.6 dla Twojego obiektywu)
Auto ISO na 1/1000s (max ISO 3200 na początek)
AF 1-punktowy, punkt środkowy

Sprzęt z takimi ustawieniami może bardzo dużo. Reszta to twoje umiejęności aby z jednym środkowym punktem AF nadążać za celem. 55-300 nie jest demonem prędkości więc musisz precyzyjnie celować.