Zobacz pełną wersję : d700 i ilość zdjęć???
Denwer77
23-08-2013, 23:21
Hej,
Mam dwie siedemsetki jedna (a) przebieg ok 18K ,druga (b) ok 50K. Zrobiłem format karty w pierwszym body i pokazał do zrobienie 294 zdjęć. Kartę przełożyłem do drugiego body , a tam ilość zdjęć do wykonania 214? Sytuacja powtarza się z każdą kartą (8gb) niezależnie od producenta. Boby "a" pokazuje od 254 do 294 zdjęć w zależności od karty , a na body "b" na każdej karcie pokazuje 214zdj. Czy to jest związane z body i zapchaniem bufora,czy kartami, czy inną opcją i czy można to jakoś zresetować aby karty wykorzystać w całości ?
Nie przejmuj się tym, bo to, co pokazuje licznik, to i tak tylko przybliżona (szacowana) liczba zdjęć. W praniu najczęściej wychodzi, że mieści się zdecydowanie więcej.
U mnie w D700 na sformatowanej karcie (Lexar 8GB) pokazuje 302 zdjęcia. Z doświadczenia wiem że ok 450-500 fotek zrobi :) Także to co pokazuje aparat to przypuszczalna ilość a w praktyce jest ich nieco więcej
Denwer77
23-08-2013, 23:42
a to niespodzianka. bo mi zawsze jak licznik dojdzie do zera to wyskakiwał eror i brak możliwości dalszego zapisu na karcie. dlatego od jakiegoś czasu jesli licznik wskazuje 20-10 zdjęć do końca to wymieniam kartę. karty mam SD i kingston pro i max pokazywały zawsze 294zdj.
Pewno masz inaczej ustawionego NEF-a między puszkami 12-14bit ;). Generalnie tak jak piszą koledzy body pokazuje minimalną ilość zdjęć jaką zapisze a zazwyczaj włazi kilkadziesiąt % więcej plików. Zamieszanie się pojawia przy duzych kartach i wiekszych plikach bo tam przekłamanie sięga nieraz 60 % a to juz potrafi być stresujące ;).
a to niespodzianka. bo mi zawsze jak licznik dojdzie do zera to wyskakiwał eror i brak możliwości dalszego zapisu na karcie. dlatego od jakiegoś czasu jesli licznik wskazuje 20-10 zdjęć do końca to wymieniam kartę. karty mam SD i kingston pro i max pokazywały zawsze 294zdj.
A jak doszedł do zera, to sprawdziłeś kiedyś ile tak naprawdę zrobiłeś zdjęć? Pewnie więcej niż to, co pokazywał licznik. Tak, jak tu wszyscy napisali - nie zawracaj sobie tym głowy.
Denwer77
24-08-2013, 00:18
Miałem stresa , że to coś poważniejszego ale już mi lepiej;-). Wielkie dzięki koledzy!
Karty sd wsadzasz do D700 ? Ciekawe gdzie :-)
A to takie dziwne, że nie chce zapisywać, gdy nie ma miejsca na karcie?
Licznik dzieli ilość wolnego miejsca, przez maksymalną wielkość NEF w danych ustawieniach. Jeśli na początku pokazuje np. 200, a robisz same chmurki, to po zrobieniu 200 fotek zapełnisz kartę np. w połowie. Licznik pokaże wtedy 100.
A co do różnic w body, to na 99% w jednym masz ustawione 12 bit, a w drugim 14 bit. Ew. inne opcje kompresji lub JPG.
Denwer77
28-08-2013, 20:58
mam dołączony nowy slot kart sd:-)....
Denwer77
28-08-2013, 21:03
sprawdziłem i w każdym jest ustawione zapis w nef 14bit. hmm
A kompresja? Jest tylko RAW czy RAW+JPG?
Ja np. mam ustawioną kompresję bezstratną 12bit w d700 i licznik zdjęć różni się o max 3szt. W d600 mam ustawione to samo a mogę wykonać 2x więcej zdjęć niż wskazuje licznik
Denwer77
29-08-2013, 21:48
A kompresja? Jest tylko RAW czy RAW+JPG?
w obu body jest raw + jpeg basic
Takie same ISO, takie samo odszumianie?
Nef 14 bit, ale taka sama kompresja (stratna, bezstratna?)
Denwer77
30-08-2013, 21:33
Coś jednak było nie tak w ustawieniach albo czegoś nie zauważyłem bo po zresetowaniu ustawień różnica wynosi już tylko 18 zdjęć. Taka ilość jest do przyjęcia:-).
Dzięki wszystkim za pomoc.
Sprawdź numerek wersji oprogramowania. Zdaje się, że w którejś aktualizacji była łatka do tej ilości zdjęć.