PDA

Zobacz pełną wersję : Format NEF a profil kolorów w aparacie?

zent72
10-04-2007, 14:08
Dla pewności zapytam, bo nie chce przypadkowo "spalic mostu" za sobą:-) Czy jeśli tylko i wyłącznie uzywam formatu NEF w D50, to czy ma sens wybierać któryś z 3-ch dostępnych profili kolorystycznych, czy pozostać przy ustawieniach domyślnych, a potem wybrać odpowiedni w programie NC Editor?

JK
10-04-2007, 14:17
Sens ma o tyle, że nie będziesz musiał tego ciągle zmieniać w NC (oszczędność czasu), ale zmienić się da zawsze.

zent72
11-04-2007, 22:38
Zastawiało mnie czy zmiany profilu kolorystycznego w NC są tym samym co w aparacie, ale skoro NEF to surowy format, to już mam pewność.
Aha, Czy wysyłając plik do druku zostawić tiff w aRGB czy w PS'ie konwertować na CMYK?

dziękie za pomoc

stig
12-04-2007, 07:50
Aha, Czy wysyłając plik do druku zostawić tiff w aRGB czy w PS'ie konwertować na CMYK? W zadnym wypadku nie konwertowac! Konwersja do CMYKa to seperacja barwna, ktora odbywa sie wg okreslonych profili -- typowych dla; maszyny, papieru nakladowego a co za tym idzie "nafarbienia", efektu jaki ma byc osiagniety (sposobu generowania czerni, przyrostu punktu, itd.). Nie majac odpowiedniego profilu mozesz tylko spaprac zdjecie swoja konwersja do CMYKa.
Obecnie coraz czesciej w ogole nie uzywa sie CMYKa na etapie skladu. Swiadomy operator DTP trzyma pliki zrodlowe w RGB, zeby moc zawsze wrocic do oryginalu i np. zmienic kolorystyke lub inne niuanse zdjecia, ktore w CMYKu sa niemozliwe lub uciazliwe do przeprowadzenia. Oczywiscie separacja odbywa sie -- a owszem, bo musi -- ale juz na etapie koncowego przygotowania do druku -- caly dokument jest po prostu konwertowany wg zadanego profilu (a zdjecia zrodlowe nadal pozostaja nienaruszone).

Czornyj
12-04-2007, 08:09
Noooo, chyba że on to od razu daje do świecenia, a nie przekazuje "świadomemu operatorowi DTP". Zresztą CMYK też zwykle ma zapięty profil i można go konwertować.

stig
12-04-2007, 08:16
Noooo, chyba że on to od razu daje do świecenia, a nie przekazuje "świadomemu operatorowi DTP". Znaczy co? Ze se odbitki w drukarni offsetowej robi? :D Jakos sobie nie wyobrazam, zeby ot tak -- bez zadnego przygotowania (tylko z sama konwersja do CMYKa) -- "oddac zdjecie do drukarni". Zawsze to przeciez jakis plakat, ulotka czy inne wydawnictwo, a to przeciez trzeba umiec przygotowac, prawda?! :)

Zresztą CMYK też zwykle ma zapięty profil i można go konwertować.Tak, tak... Tak samo jak smasakrowanego JPGa mozna skonwertowac do TIFFa. ;)

Czornyj
12-04-2007, 08:33
Znaczy co? Ze se odbitki w drukarni offsetowej robi? :D Jakos sobie nie wyobrazam, zeby ot tak -- bez zadnego przygotowania (tylko z sama konwersja do CMYKa) -- "oddac zdjecie do drukarni". Zawsze to przeciez jakis plakat, ulotka czy inne wydawnictwo, a to przeciez trzeba umiec przygotowac, prawda?! :)
Znaczy, że np. zrobi plakat w Corelu, wsadzi tam zdjęcie, i wyśle do naświetlarni.

Tak, tak... Tak samo jak smasakrowanego JPGa mozna skonwertowac do TIFFa. ;)
To mimo wszystko trochę co innego, jpeg jest kompresją stratną. Oczywiście potrafię sobie wyobrazić sytuację, w której efekty mogą być marne, ale w większości przypadków nie powinno być tragedii.

stig
12-04-2007, 09:10
Znaczy, że np. zrobi plakat w Corelu, wsadzi tam zdjęcie, i wyśle do naświetlarni. No to poczekajmy, moze bedzie chcial uscislic informacje o tym co chce zrobic, bo to o czym wspomniales -- oczywiscie zdaje sobie sprawe ze sie zdarza -- jednak dla mnie jest ciezkim absurdem... To gorsze niz oddanie pracy doswiadczonemu operatorowi i "zaplacenie" mu chociazby przyslowiową flaszką... :)

To mimo wszystko trochę co innego, jpeg jest kompresją stratną. Wiec sadzisz, ze jesli rozseparujesz fote profilem, ktory dopuszcza max 240% nafarbienia -- (ot cos na typowa gazetowke) to potem z takiego pliku (nawet po konwersji do odpowiedniego profilu) wydrukujesz slicznie nasycona fotke na kredzie 200 g z nafarbieniem 340%? :D Separacja jest procesem stratnym, stad moja analogia do skaszanionego JPGa. :)

Czornyj
12-04-2007, 09:23
No to poczekajmy, moze bedzie chcial uscislic informacje o tym co chce zrobic, bo to o czym wspomniales -- oczywiscie zdaje sobie sprawe ze sie zdarza -- jednak dla mnie jest ciezkim absurdem... To gorsze niz oddanie pracy doswiadczonemu operatorowi i "zaplacenie" mu chociazby przyslowiową flaszką... :)
;)

Wiec sadzisz, ze jesli rozseparujesz fote profilem, ktory dopuszcza max 240% nafarbienia -- (ot cos na typowa gazetowke) to potem z takiego pliku (nawet po konwersji do odpowiedniego profilu) wydrukujesz slicznie nasycona fotke na kredzie 200 g z nafarbieniem 340%? :D Separacja jest procesem stratnym, stad moja analogia do skaszanionego JPGa. :)
Sądzę, że osoba o małym doświadczeniu nie będzie grzebała w nafarbienu, a żeby zmienić tą wartość w PS trzeba wejść w opcje opcji opcji, tryb zaawansowany, przebrnąć przez 20 ostrzeżeń i ustawienia "custom", więc przez przypadek nikt tego raczej nie włączy. Domyślnie (o ile się nie mylę) PS ma włączony profil CMYK SWOP Coated, gdzie poważne uwalenie gamutu raczej nie następuje.

stig
12-04-2007, 09:33
Sądzę, że osoba o małym doświadczeniu nie będzie grzebała w nafarbienu, a żeby zmienić tą wartość w PS trzeba wejść w opcje opcji opcji, tryb zaawansowany, przebrnąć przez 20 ostrzeżeń i ustawienia "custom", więc przez przypadek nikt tego raczej nie włączy. Domyślnie (o ile się nie mylę) PS ma włączony profil CMYK SWOP Coated, gdzie poważne uwalenie gamutu raczej nie następuje. Moze dla przecietnego Kowalskiego zbierajacego codziennie tak wydrukowane ulotki ze swoich wycieraczek... ;) Nie jest to poprawny profil dla europejskich drukarni. :) U nas uzywa sie EuroScale. Strata wbrew pozorom jest spora... Ze nie wspomne jak koszmarnie wyglada SWOP w porownaniu np. do uzywanego przeze mnie "Offset Euro pos K95". :) (jesli ktos by porownal wydruk z tych profili na kredzie powyzej 115 g). :)

Czornyj
12-04-2007, 09:41
Moze dla przecietnego Kowalskiego zbierajacego codziennie tak wydrukowane ulotki ze swoich wycieraczek... ;) Nie jest to poprawny profil dla europejskich drukarni. :) U nas uzywa sie EuroScale. Strata wbrew pozorom jest spora... Ze nie wspomne jak koszmarnie wyglada SWOP w porownaniu np. do uzywanego przeze mnie "Offset Euro pos K95". :) (jesli ktos by porownal wydruk z tych profili na kredzie powyzej 115 g). :)

Nie tyle dla europejskich drukarni, co dla europejskich farb offsetowych. Chodziło mi tylko o to, że konwersja CMYK SWOP na CMYK Euro nie powinna przedstawiać specjalnego problemu, tym bardziej że gamut SWOP jest bodaj nieco szerszy niż Euro ;)

stig
12-04-2007, 09:52
Nie tyle dla europejskich drukarni, co dla europejskich farb offsetowych. Uogolnilem, bo tak naprawde najwieksze znaczenie ma roznica w papierze -- naszym a "ichnym". Co oczywiscie przeklada sie rowniez na farby, ale nie o drobiazgi nam przeciez chodzi. :)

Chodziło mi tylko o to, że konwersja CMYK SWOP na CMYK Euro nie powinna przedstawiać specjalnego problemu, tym bardziej że gamut SWOP jest bodaj nieco szerszy niż Euro ;) Bodaj sie mylisz. Jest dokladnie odwrotnie. :) Oczywiscie, ze nie bedzie problemu z konwersja, ale nie odzyskasz juz tego, co straciles po separacji do SWOP, skoro ma on mniejszy gamut.
Reasumujac -- zabawa z CMYKiem nie jest dla tych, ktorzy wiedza tylko gdzie w PhotoShopie zmienia sie RGB na CMYK. :)