Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Też mi odbiło ;)
Nikonozaur
23-08-2013, 19:17
Łaziliśmy i pstrykaliśmy foty na prawo i lewo, a czasami w tym samym kierunku...
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/854/drm0.jpg/)
Zapraszam.
Takie trochę moro odcienie... Blasku nie ma na tym zdjęciu, a zadatki były.
jarekf34
23-08-2013, 21:28
Zostały mi w pamięci odsłony Pablooka z Norwegii, szczególnie takie kadry jak ten gdzie te odbicia w wodzie są fantastyczne.
Jak dla mnie wszystko tu gra i buczy :)
Bajecznie wygląda lustrzana woda i kamienie kryjące się pod jej taflą.
... a czasami w tym samym kierunku...
podoba mi sie Twoje podejście do sprawy:):)
Propo zdjęcia, bardzo elegancko uchwycone, kamyczki na pierwszym planie świetnie się prezentują:)
Kadrowo bardzo fajnie tylko cosik z kolorkami niezyt. U mnie na monicie leci lekko w zieleń.
sniper88
24-08-2013, 18:29
Zgodzę się z poprzednikami - kolory są dość ciepłe i lecą w zieleń, za to kadr, odbicie i kamole na pierwszym planie są wyśmienite:)
Adam Majchrzak
24-08-2013, 22:40
Miejsca i sceneria z serii "zobaczyć i umrzeć" (no może tak tanio bym nie sprzedał skóry :razz:).
Już bardziej serio, taki widok musiał z pewnością dech zapierać.
Zastanawiam się tylko, jak to jest z takimi odbiciami, rozjaśniałeś dolną część?
Pozdrawiam! =]
Widoczek i odbicia pierwsza klasa, ale też mnie ten WB zastanawia.
Skandynawia, Islandia ma właśnie takie zielenie.
Na powyższym zdjęciu śnieg jest biały jak o takiej godzinie powinien być. Kolorystycznie nic bym nie poprawiał natury.
Miejsca i sceneria z serii "zobaczyć i umrzeć" (no może tak tanio bym nie sprzedał skóry :razz:).
Już bardziej serio, taki widok musiał z pewnością dech zapierać.
Zastanawiam się tylko, jak to jest z takimi odbiciami, rozjaśniałeś dolną część?
Pozdrawiam! =]
tam trzeba być, i zobaczyć na własne oczy, (podobnie jak w Irlandii z niebem, byłem dwa razy i wiem jakie potrafi być różowe, a niektórzy koledzy pisali o zafarbach u wielu uznanych na forum autorów) .
Norewegię zaliczyłem drugi raz, i mam troche pojęcia o robieniu zdjęć. Nie potrzeba niczego rozjaśniać, ani na siłę przyciemniać. To stereotyp ze dół musi być zawsze o wiele ciemniejszy. Tak było w tym przypadku odbicie za sprawą specyficznego światła i kąta jego padania było niewiele ciemniejsze od nieba. Przy obróbce trudno nieraz znależć linię do prostowania horyzontu. Niebo za sprawą dwuwarstwowej struktury chmur, dolna to nisko snujące się mgły, wyglądła nieraz na spłaszczone jakby przejechane walcem, ale zapewniam że takie właśnie było. Aparaty użyte do rejestracji tych fotografii to D700 ( Andrzeja ) i mój D600, bdb puszki które rejestrowały to samo, mimo różnicy pojemności matrycy. Nieraz po prostu warto zaufać fotograficznemu doświadczeniu osób które tam były.
pozdrawiam :)
Adam Majchrzak
25-08-2013, 20:40
tam trzeba być, i zobaczyć na własne oczy
Nigdy nie byłem, dlatego zapytałem ;)
To stereotyp ze dół musi być zawsze o wiele ciemniejszy. Tak było w tym przypadku odbicie za sprawą specyficznego światła i kąta jego padania było niewiele ciemniejsze od nieba. Przy obróbce trudno nieraz znależć linię do prostowania horyzontu.
I o taką odpowiedź właśnie mi chodziło. Dziękuję bardzo. ;)
[btw, ta linia horyzontu właśnie mnie zaintrygowała.]
To naturalne, że odległe od siebie krainy będą różniły się światłem, kolorami, (zresztą nie muszą być tak bardzo odległe, wystarczą różne pory roku, dnia, etc.) i to jest niesamowity upominek od natury, i to też działa na fotografa jak magnes. Gotowi jesteśmy przebyć długą drogę i znosić trudy tej drogi, by dotrzeć w miejsca takie jak to powyżej...
Pozdrawiam! =]
ostrytux
25-08-2013, 21:59
Ładnie Ci się odbiło Andrzeju :)