Zobacz pełną wersję : jaki obiektyw?
sandrax23
22-08-2013, 23:38
witam, kupiłam pare lat temu nikona d5000 z kitem 18-105, ale chciałabym kupić teraz jakieś inne szkło, głównie do portretów, musi być jasne, żebym nie musiała używać lampy, bo bede głównie fotografować małe dzieciaczki, polecicie mi coś w granicach tysiąca złotych? :)
fajnie też jakby był odpowiedni sporadycznie do krajobrazów :)
Graivite
22-08-2013, 23:43
Nikkor 50 1.8G, lub szerzej Nikkor 35 1.8G.
Jak sporadycznie do krajobrazów to zależy od Twoich wymagań.
Strzelałbym bardziej w Nikkora 35.
Skoro masz 18-105 więc szerzej jest okej do krajobrazów.
18-105 + 35 lub 50 będą ze sobą dobrze współgrać.
Ustaw sobie na 18-105 ogniskową 35 oraz 50 i zobacz, która bardziej pasuje.
Swoją drogą to było już kilka takich tematów.
sandrax23
22-08-2013, 23:46
a 85/1.8?
Graivite
23-08-2013, 00:00
a 85/1.8?
"Małe dzieciaczki" potrafią być bardzo energiczne. Chyba, że mówimy o noworodkach. Moim zdaniem lepiej mieć szerszy kadr z 35 czy 50 i lekko go scropować, niż żałować, że się coś ucięło. Mimo wszystko 85 to dosć długo na DX.
Na 18-105 (ogólnie zoomie) można zawsze przybliżyć/oddalić, natomiast stałoogniskowy to stałoogniskowy.
Ile ludzi, tyle ulubionych ogniskowych.
sandrax23
23-08-2013, 00:02
tylko że 18-105 planuję oddać w inne dobre ręce :) ale chyba zdecyduje się na 50/1.8, dzięki za pomoc!:)
Graivite
23-08-2013, 00:16
tylko że 18-105 planuję oddać w inne dobre ręce :) ale chyba zdecyduje się na 50/1.8, dzięki za pomoc!:)
Myślałem, że dokupujesz szklo, a nie sprzedajesz jedno i kupujesz inne. Nie omieszkam zaznaczyć, że jak poszukujesz obiektywu "do wszystkiego" to 35 jest imo najlepsza. Mam pare stałek, jednakże większość zdjęć robię 35.
Mogę podesłać parę sampli z krajobrazu i portretu.
Rozmyślając dłużej nad fotografowaniem dzieciaczków "z ukrycia", 35 może być zbyt krótka.Wtedy trzeba by było podejść bliżej, niż z 50. Co z koleji może wystraszyć naszego modela/modelkę.
Podsumowując wybierz to, co Twoim zdaniem lepiej pasuje.
Życzę udanych ujęć z nowym szkłem.
Pozdrawiam.
mariuszz24
27-08-2013, 00:10
Mam podobne zastosowania ;)
50mm/1.8 ladnie obejmuje roczne dziecko.
Jezeli grupa dzieci lub male pomieszczenie (4mx4m) to niestety 35mm/1.8.
85mm/1.8 prawdopodobnie jest fajny ale juz z wiekszej odleglosci - sprawdz na KITowym obiektywie.
draco1234
02-09-2013, 21:26
z jakim aparatem używać będziesz?
Koniecznie pamiętaj, żeby zabrać wersję G.
Ja osobiście poleciłbym jednak 35 mm - 50 jest moim zdaniem dużo za wąska w pomieszczeniach. Ustaw sobie na obie ogniskowe na swoim 18-105 i zobacz która ci bardziej leży :)
puszosław
02-09-2013, 21:31
z jakim aparatem używać będziesz?
Sie kolega obudził... pierwsza linijka pierwszego posta w wątku... Moim zdaniem kup stałkę i nie sprzedawaj kita. Jeszcze nie raz Ci się przyda. A co do tego jaką... Cóż co kto woli jak to już zostało napisane. Ja wybrałem 50.
edit:
możesz pomyśleć o kompromisie i wybrać zooma typu 17-50 f2.8
Ja osobiście poleciłbym jednak 35 mm - 50 jest moim zdaniem dużo za wąska w pomieszczeniach.Ciągle czytam tego typu teksty. Przy portrecie robionym obiektywem o ogniskowej 50 mm odległość fotografowania to około 1 metr. Co za pomieszczenia macie, że nie ma 1 m odejścia? W pomieszczeniach spokojnie da się fotografować na 85 mm - i mam na myśli fotografowanie body DX.
Jacku, a fotografujesz w domu dzieci? Sam, bez asystenta? Pytam, bo wiem, że to nie taka prosta sprawa i żeby uchwycić całe dziecko w kadrze musisz deko odejść. Myślisz, że dziecko zostanie na miejscu? Z ogniskowymi 35 i 50 na DX jeszcze da radę zrobić zdjęcie, z 85mm może być ciężko zrobić choćby headshot'a ;) i dlatego część osób poleca do dzieci 35 i 50mm.
Jacku, a fotografujesz w domu dzieci? Sam, bez asystenta? Niestety tak. Ostatnio robię co popadnie. Właśnie jutro robię kolejną sesję stałej klientce (zamawia sesje co kilka miesięcy).
Mamy jak zwykle na forum problem z precyzyjnym zadawaniem pytań (jaki kadr - portret jest bardzo różnie rozumiany) i z precyzyjnymi na nie odpowiedziami.
Dziecko jest zwykle 2-3 razy mniejsze niż dorosły, zatem abe je zmieścić całe w kadrze nie trzeba tak daleko odchodzić.
Tutaj proponowałbym 50/1.8G
Mamy jak zwykle na forum problem z precyzyjnym zadawaniem pytań (jaki kadr - portret jest bardzo różnie rozumiany) i z precyzyjnymi na nie odpowiedziami.
Podpisuję się pod tym.
Lubię ogniskową 85mm i to na DX i na FX ale używam do zdjęć swojej pociechy raczej w plenerze, bo dziecko za szybkie dla mnie na tą ogniskową i ucieka z kadru.
TOP67 - z tym odejściem miałem na myśli 85 na DX ;)
polecam 35 1.4 od sigmy, gdyby tylko cena byla mniejsza....
polecam 35 1.4 od sigmy, gdyby tylko cena byla mniejsza....
A co w tym dziwnego, że drogie szkło ?? Przecież to jest obiektyw pod pełną klatkę.
Do DX'a jest 30/1.4, które jest wyraźnie tańsze.