PDA

Zobacz pełną wersję : Historia z dreszczykiem w tle i niemoralna propozycja na koniec.

mikemek
22-08-2013, 21:20
Dawno, dawno temu... a dokładniej w ubiegły weekend w końcu nie zdzierżyłem, bo przecież nie codziennie ma się okazję fotografować majestatyczną czaplę białą w locie, oooo taką jak tu:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/08/9547455051_4db5672128_n-2.jpg
źródło (http://farm4.staticflickr.com/3770/9547455051_4db5672128_n.jpg)

(i bardzo proszę mi się nie śmiać, bo ja zawodowcem nie jestem i zdjęcia dla przyjemności robię, a nie dla zarobku)

a tu ten paskudny paproch na matrycy siedzi i straszy. Na podglądzie w aparacie straszy. Na pokazie slajdów w laptopie straszy. Na telewizorni normalnie japoński klasyk "Ring" to przy tym bajka na dobranoc, tak straszy. Nie pozostało mi nic innego, jak tylko chama z matrycy ordynarnie usunąć... tylko jak? Człowiek czyta to i owo, a i do wątku o czyszczeniu matryc też się kiedyś zaglądało, tylko że brak jest w domu odpowiednich narzędzi. Gruchy nie ma, delikatnych pędzelków nie ma, specjalnych wacików tym bardziej.

Tu zaczyna się prawdziwy horror - do łazienki idę ja, niby "za potrzebą", ale już moje czujne oko na szafkę spogląda, gdzie w ciszy i spokoju spoczywają... tak, tak, właśnie one. Owiane złą sławą niszczycielki matryc, czyli najzwyklejsze na świecie patyczki do uszu marki jednej z popularniejszych sieci drogerii.

Wstyd przyznać, co było dalej, ale jak już zacząłem, to skończę. Lustro uniesione, patyczek w trzęsącej się dłoni, kilka szybkich ruchów ... uff, nie było tak źle. Otarłem pot z czoła i opadłem na kanapę. Jeszcze tylko fotka testowa na wysokiej przysłonie i pełna sat... a to co??????????????

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/08/9572436632_282133fdb5-2.jpg
źródło (http://farm4.staticflickr.com/3685/9572436632_282133fdb5.jpg)

(zdjęcie przedstawia crop środkowej górnej części matrycy)

Więc jednak. Forumowa brać słusznie ostrzegała, że patyczki za twarde. Ale nic to, poddawać się nie ma co, gorzej już nie będzie. Na f/12 zresztą piegi są niemal niewidoczne. Żeby już nie niszczyć dalej, ale jednak usunąć i piegi, i paproszki zostawione przez (przeklęty na wieki) patyczek, udałem się ja do specjalistycznego sklepu celem nabycia drogą kupna profesjonalnego zestawu do czyszczenia matryc na sucho i mokro.

Uboższy o garść złota, ale przecież bogatszy o doświadczenia i w końcu właściwie wyposażony, trochę z duszą na ramieniu zabrałem się do pucowania sensora. Puc, test, brak efektów. Puc, test, rozczarowanie. Puc, puc, puc i... nic. Właściwie to fajnie, bo przecież i tak chciałem zmienić body, ale jednak niesmak pozostaje. Chociaż zaraz... gdzie to ja przechowuję stare fotki... f/4, f/2.8, f/6... jest!

Finał jest taki, że dowiedziałem się, że zdecydowana większość moich pstryknięć wykonana została na pełnej, lub niemal pełnej dziurze, oraz że prawdopodobnie od nowości mój nikoś choruje na ospę. Dowiedziałem się też, że czyszczenie matrycy nie jest takie przerażające, oraz że brak wiedzy może kosztować więcej, niż zatrudnienie fachowca.

A teraz dla tych, co dotrwali do końca (lub przewinęli aż do tego miejsca) zapowiedziana w temacie propozycja. Zestaw, w który się uzbroiłem nazywa się DUST-WAND KIT firmy DUST AID i przy obecnej częstotliwości czyszczenia wystarczy mi na jakieś... 294 lata. W związku z tym, jeśli ktoś będzie w mieście stołecznym i za przysłowiowe "bóg zapłać" będzie potrzebował skorzystać, to zapraszam do kontaktu. Gwoli ścisłości, propozycja dotyczy udostępnienia zestawu do samodzielnego wykonania czyszczenia, ja tam cudzych nagich sensorów tykać nie będę.

;)

Greg77
23-08-2013, 04:49
Kup D600 to Ci starczy na miesiac :D:D:D

Badyl81
23-08-2013, 07:56
mikemek i Greg - you made my day ;)

I czyścicie mi monitor ;)

mikemek
23-08-2013, 08:56
Greg, bardzo niechętnie. Fullfrejmy na razie jak dla mnie mają same wady. Po pierwsze primo mają duże piksele, przez co ważą chyba z tonę i są większe od Pałacu Kultury i Nauki. Po drugie primo, jak już takiego nabędziesz, to wszyscy uważają Cię za pro fotografa, a jak Ci zdjęcia nie wychodzą, to wytykają palcami i się śmieją. No i po trzecie primo nie pasują mi do obiektywów.

Badyl, monitora nie, jeśli już to matrycę :P

Badyl81
23-08-2013, 09:19
Eee tam, jeszcze mi filtr AA zetrzesz z matrycy ;) Ja tu mam monitor zapluty!