PDA

Zobacz pełną wersję : Uszkodzenie 24-70

bulina
22-08-2013, 00:45
Zdejmujac tulipana poprostu sie wysunelo i niestety wszystkie trzy zaczepy szlag trafil.
Czy da sie to dokupic i naprawic samemu czy tylko servis?
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/08/azesy4er-1.jpg
źródło (http://img.tapatalk.com/d/13/08/22/azesy4er.jpg)

Wysyłane z mojego Nexus S za pomocą Tapatalk 2

TOP67
22-08-2013, 13:39
Typowe. Uważaj na pierścień ostrości, bo się wysuwa.
Naprawiałem to przy pomocy drutu i kleju.

bulina
22-08-2013, 19:38
Widzę że od nikoniarza do druciarza niedaleko :-)
U mnie pierścień ostrości siedzi pewnie.
Natomiast czy miałby ktoś jakiś manual jak to zrobić skutecznie ale bezpiecznie.
Za tydzień mam weselicho u szwagra i bez tego szkiełka troszkę cienko.

Sent from my U30GT-H using Tapatalk 4

TOP67
22-08-2013, 19:41
Nie ma czegoś takiego, to rzeźba. Ja użyłem zszywacza biurowego. Nawierciłem dwa ukośne otwory, wcisnąłem drut zgięty w połowie, rozprostowując go trochę. Potem zalałem klejem i dofrezowałem.

bulina
22-08-2013, 20:04
TOP67 a oświecisz mnie jak to zdemontować z obiektywu a następnie poskładać?
Rozbierałem różne :-) ale obiektyw będzie po raz pierwszy :-)

Sent from my U30GT-H using Tapatalk 4

sheepi
22-08-2013, 20:23
A niektórzy twierdzą że to pancerna konstrukcja...
Tu jest filmik pokazujący jak gość się dobiera do pierścienia ogniskowania więc może się przyda http://www.youtube.com/watch?v=0tYLKFUWP68

Borat1979
22-08-2013, 20:23
24-70 to fajny obiektyw ale jego konstrukcja mechaniczna przy cenie ponad 6 tys zł to jakieś nieporozumienie. Czy to był taki problem zrobić zwartą obudowę bez wysuwanej części? Zamiast tego mamy wysuwany tubus o bardzo delikatnej konstrukcji w miejscu gdzie obiektyw jest najbardziej narażony na uszkodzenia. To dla mnie taki sam absurd jak niezabezpieczona niczym taśma z AF-S 80-200/2.8.

A niektórzy twierdzą że to pancerna konstrukcja...
Tu jest filmik pokazujący jak gość się dobiera do pierścienia ogniskowania więc może się przyda http://www.youtube.com/watch?v=0tYLKFUWP68
Pancerny to jest 28-70/2.8 a 24-70/2.8 jest strasznie delikatny.

Teraz już nie robią pancernych szkieł. Nawet obiektywy za kilka tysięcy są delikatne jak plastikowe kity. :(
Kiedyś obiektywem można było zabić, dzisiaj po uderzeniu w głowę większość rozleci się jak krzesła na westernach :)

TOP67
22-08-2013, 20:36
Demontaż od tyłu. W sieci jest serwisówka.

milk
22-08-2013, 20:45
Ze mnie to się czasem śmieją, że nie zdejmuje tulipana prawie nigdy od transportu po pstryki w różnych warunkach.
Od samego początku jak go nabyłem cześć wysuwna wydała mi się strasznie licha stąd przyzwyczajenia tulipanowe - lepiej stuknąć tulipanem niż tuleją ze szkłem ...
Poza tym można lekko papierkiem ściernym szlifnąć sobie pierścień tulipana i wtedy zamek będzie się zatrzaskiwał z należytym luzem ...

bulina
22-08-2013, 20:45
Ma ktos moze te serwisowke do tego obiektywu?
Jakiego kleju najlepej szukac?

Wysyłane z mojego Nexus S za pomocą Tapatalk 2

bulina
22-08-2013, 22:57
Mam już serwisówkę . Trochę kręcenia i rozbierania jest bo faktycznie trzeba zacząć od dupy strony :-) ale myślę że można to ogarnąć .
Podtrzymuję pytanie o klej . Może ktoś z autopsji doradzi jaki klej będzie najlepszy do tego plastiku ?

TOP67
22-08-2013, 23:04
Dobry klej dwuskładnikowy. Problem jest taki, że im mocniejszy, tym wolniej wiąże. Trochę może pomóc podgrzanie. Ja używam płynnego metalu 300kg.

bulina
22-08-2013, 23:24
Kurcze za bardzo czasowy to teraz nie jestem jak to bywa przed urlopem . Za tydzień będę w Polsce na dwa tygodnie i zastanawiam się czy nie podkleić na weselicho szwagra jakąś taśmą dwustronną , a po imprezie dać do jakiegoś serwisu ( niekoniecznie nikona ) do zrobienia . Przy okazji skoro i tak go całego trzeba rozebrać może by go wyczyścili, nasmarowali . Czy zna ktoś jakiś sprawdzony serwis najlepiej w kielcach ?

TOP67
22-08-2013, 23:35
A do czego chcesz podkleić? Pierścień ostrości na niczym się teraz nie trzyma. Możesz co najwyżej skleić pierścień ostrości z korpusem (koło skali ostrości) a do niego pierścień od tulipana.

Alternatywą do drutu i kleju jest nawiercenie otworów obok istniejących, ale wtedy tulipan będzie przekręcony. Raz naprawiałem obiektyw, który miał fabrycznie zapasowe otwory.

bulina
22-08-2013, 23:51
Fakt masz rację trochę kombinuję jak koń pod górę :-) miałem na myśli cieniutką taśmę dwustronną przykleić obok tych oryginalnych śrubek i nasunąć ten pierścień . Myślisz że jest za ciasno i nie da rady nasunąć ?? oczywiście tylko chwilowo żeby obskoczyć to wesele .

bulina
23-08-2013, 00:09
TOP67 właśnie sobie poobracałem i twoja rada z nowymi otworami jest po prostu genialna . Obracając pierścień o około 180 stopni mocowanie tulipana jest w tych samych miejscach a nowe otwory wypadają pośrodku między starymi ,czyli powinno być solidnie . Jeśli sam się za to zabiorę to właśnie tak zrobię . Powtórzę GENIALNE

bulina
23-08-2013, 00:23
No to się rozpędziłem . Masz rację w całej rozciągłości mianowicie tulipan będzie przekręcony ponieważ maksymalnie można przekręcić niecały centymetr . Przekręcając więcej jest zonk bo zoom blokuje się pomiędzy 28 a 35 . Czyli chyba lepiej kleić bo nowe otwory będą trochę za blisko i może być to za bardzo osłabione .

p.s
Zanim ktoś się oburzy Przepraszam że nie edytowałem ;-) teraz już jestem przy kompie i się poprawię