Zobacz pełną wersję : Uszkodzenie 24-70
Zdejmujac tulipana poprostu sie wysunelo i niestety wszystkie trzy zaczepy szlag trafil.
Czy da sie to dokupic i naprawic samemu czy tylko servis?
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/08/azesy4er-1.jpg
źródło (http://img.tapatalk.com/d/13/08/22/azesy4er.jpg)
Wysyłane z mojego Nexus S za pomocą Tapatalk 2
Typowe. Uważaj na pierścień ostrości, bo się wysuwa.
Naprawiałem to przy pomocy drutu i kleju.
Widzę że od nikoniarza do druciarza niedaleko :-)
U mnie pierścień ostrości siedzi pewnie.
Natomiast czy miałby ktoś jakiś manual jak to zrobić skutecznie ale bezpiecznie.
Za tydzień mam weselicho u szwagra i bez tego szkiełka troszkę cienko.
Sent from my U30GT-H using Tapatalk 4
Nie ma czegoś takiego, to rzeźba. Ja użyłem zszywacza biurowego. Nawierciłem dwa ukośne otwory, wcisnąłem drut zgięty w połowie, rozprostowując go trochę. Potem zalałem klejem i dofrezowałem.
TOP67 a oświecisz mnie jak to zdemontować z obiektywu a następnie poskładać?
Rozbierałem różne :-) ale obiektyw będzie po raz pierwszy :-)
Sent from my U30GT-H using Tapatalk 4
A niektórzy twierdzą że to pancerna konstrukcja...
Tu jest filmik pokazujący jak gość się dobiera do pierścienia ogniskowania więc może się przyda http://www.youtube.com/watch?v=0tYLKFUWP68
Borat1979
22-08-2013, 20:23
24-70 to fajny obiektyw ale jego konstrukcja mechaniczna przy cenie ponad 6 tys zł to jakieś nieporozumienie. Czy to był taki problem zrobić zwartą obudowę bez wysuwanej części? Zamiast tego mamy wysuwany tubus o bardzo delikatnej konstrukcji w miejscu gdzie obiektyw jest najbardziej narażony na uszkodzenia. To dla mnie taki sam absurd jak niezabezpieczona niczym taśma z AF-S 80-200/2.8.
A niektórzy twierdzą że to pancerna konstrukcja...
Tu jest filmik pokazujący jak gość się dobiera do pierścienia ogniskowania więc może się przyda http://www.youtube.com/watch?v=0tYLKFUWP68
Pancerny to jest 28-70/2.8 a 24-70/2.8 jest strasznie delikatny.
Teraz już nie robią pancernych szkieł. Nawet obiektywy za kilka tysięcy są delikatne jak plastikowe kity. :(
Kiedyś obiektywem można było zabić, dzisiaj po uderzeniu w głowę większość rozleci się jak krzesła na westernach :)
Demontaż od tyłu. W sieci jest serwisówka.
Ze mnie to się czasem śmieją, że nie zdejmuje tulipana prawie nigdy od transportu po pstryki w różnych warunkach.
Od samego początku jak go nabyłem cześć wysuwna wydała mi się strasznie licha stąd przyzwyczajenia tulipanowe - lepiej stuknąć tulipanem niż tuleją ze szkłem ...
Poza tym można lekko papierkiem ściernym szlifnąć sobie pierścień tulipana i wtedy zamek będzie się zatrzaskiwał z należytym luzem ...
Ma ktos moze te serwisowke do tego obiektywu?
Jakiego kleju najlepej szukac?
Wysyłane z mojego Nexus S za pomocą Tapatalk 2
Mam już serwisówkę . Trochę kręcenia i rozbierania jest bo faktycznie trzeba zacząć od dupy strony :-) ale myślę że można to ogarnąć .
Podtrzymuję pytanie o klej . Może ktoś z autopsji doradzi jaki klej będzie najlepszy do tego plastiku ?
Dobry klej dwuskładnikowy. Problem jest taki, że im mocniejszy, tym wolniej wiąże. Trochę może pomóc podgrzanie. Ja używam płynnego metalu 300kg.
Kurcze za bardzo czasowy to teraz nie jestem jak to bywa przed urlopem . Za tydzień będę w Polsce na dwa tygodnie i zastanawiam się czy nie podkleić na weselicho szwagra jakąś taśmą dwustronną , a po imprezie dać do jakiegoś serwisu ( niekoniecznie nikona ) do zrobienia . Przy okazji skoro i tak go całego trzeba rozebrać może by go wyczyścili, nasmarowali . Czy zna ktoś jakiś sprawdzony serwis najlepiej w kielcach ?
A do czego chcesz podkleić? Pierścień ostrości na niczym się teraz nie trzyma. Możesz co najwyżej skleić pierścień ostrości z korpusem (koło skali ostrości) a do niego pierścień od tulipana.
Alternatywą do drutu i kleju jest nawiercenie otworów obok istniejących, ale wtedy tulipan będzie przekręcony. Raz naprawiałem obiektyw, który miał fabrycznie zapasowe otwory.
Fakt masz rację trochę kombinuję jak koń pod górę :-) miałem na myśli cieniutką taśmę dwustronną przykleić obok tych oryginalnych śrubek i nasunąć ten pierścień . Myślisz że jest za ciasno i nie da rady nasunąć ?? oczywiście tylko chwilowo żeby obskoczyć to wesele .
TOP67 właśnie sobie poobracałem i twoja rada z nowymi otworami jest po prostu genialna . Obracając pierścień o około 180 stopni mocowanie tulipana jest w tych samych miejscach a nowe otwory wypadają pośrodku między starymi ,czyli powinno być solidnie . Jeśli sam się za to zabiorę to właśnie tak zrobię . Powtórzę GENIALNE
No to się rozpędziłem . Masz rację w całej rozciągłości mianowicie tulipan będzie przekręcony ponieważ maksymalnie można przekręcić niecały centymetr . Przekręcając więcej jest zonk bo zoom blokuje się pomiędzy 28 a 35 . Czyli chyba lepiej kleić bo nowe otwory będą trochę za blisko i może być to za bardzo osłabione .
p.s
Zanim ktoś się oburzy Przepraszam że nie edytowałem ;-) teraz już jestem przy kompie i się poprawię