Zobacz pełną wersję : 28/1.8G + 85/1.8G Na 24-70 ? czy dokupić 16-35 ?(18-35)
TomaSzSz
22-08-2013, 00:13
Witam, mam taki problem.
Otóż posiadam dwie wyżej wymienione stałki i zasadniczo robię kotlety. Sytuacja wygląda tak, iż 90% zdjęć to 28mm a 10% to 85mm. gdyż w ruchu za bardzo nie łapie 85tka. Generalnie jestem zadowolony, jednak irytuje mnie celność tych szkieł w pewnych sytuacjach. Przyzwyczaiłem się do nich i fajnie to wychodzi jednak chciałbym aby moje zdjęcia było bardziej urozmaicone i ciekawsze, bo wiadomo 28mką można się mocno nabiegać i zrobić prawie wszystko. Stąd mam dylemat nad czymś szerokim do tego ciągle mi lata po głowie 16-35 i nowy 18-35 swoją drogą nie tanie szkła jak na F4. 24-70 zasadniczo byłby najlepszy do kotleta jednak 6 klocka no sporo, a tamron ponoć nie tak celny i szybki a mi zależny na tej celności. Puszka to D600 wcześniej D700 i nie zauważyłem aby te słoiki gorzej działały na jednej lub drugiej puszcze, jest tak samo.
Mój problem jest taki iż, gotówki też nie mam za wiele, musiałbym pewnie poświecić jedno ze szkieł raczej 28 bo 85 jest naprawdę niesamowite na 1.8 lub co gorsza moją Bronicę GS-1, której nie chciałbym się pozbywać.
Nie robię tych kotletów często dlatego nie mogę sobie pozwolić na topowe zoomy. Na co dzień wystarcza mi 28mm jest dostatecznie celna i super lekka, nie ciąży jak d700. Więc postanowiłem się poradzić forumowiczów.
Szerokości - fajna sprawa.
Poszukaj używki tamrona 17-35 - nigdy nie narzekałem na jego szybkość i celność. To opcja tania.
Opcja droższa to nikkor 17-35 2.8. Jeżeli budżet ma znaczenie to wybierz pierwszą opcję a ew. w przyszłości jak uznasz za zasadne - drugą (tamrona odsprzedasz praktycznie bez straty).
Jak chcesz różnorodnie to mając 17-35, 28 i 85 niczego Ci nie braknie; przy 24-70 wszystko będzie ok. ale trudniej o efekt wow.
Do tego nie czułbym się pewnie idąc na ślub tylko z jednym szkłem..
Raz podczas zmiany szkieł 24-70 spadł mi na ziemię i gwint wbił się do środka; spokojnie dokończyłem repo pozostałymi. Co byś zrobił mając tylko jednego zooma?
Nie pozbywaj się dobrych 28 i 85.. więc jeżeli budżet Cię blokuję odpuść sobie 24-70.
ANTEK 72
22-08-2013, 06:16
Raz podczas zmiany szkieł 24-70 spadł mi na ziemię i gwint wbił się do środka; spokojnie dokończyłem repo pozostałymi. Co byś zrobił mając tylko jednego zooma?
Nie odpinał by go od body a tym samym nie spadłby i gwint by się nie wbił do środka ;).
Nie odpinał by go od body a tym samym nie spadłby i gwint by się nie wbił do środka ;).
Fakt! :lol:
Ale od innych awarii może się nie ustrzec; tak jak i od awarii body, od którego backupu bym zaczął..
N24-70/2.8 faktycznie jest mega celny, mega szybki i mega ostry. Jednak u mnie droga była odwrotna - z 24-70 przeszedłem na 28+85. Mała głębia ostrości i plastyka obrazu w tych szkłach uzależnia. Wolę dublować ujęcia żeby mieć możliwie mały odsetek nietrafionych niż targać się z 24-70, który w dodatku swoje waży. Generalnie, o czym pisało już dużo osób na tym forum, warto mieć i 24-70 i stałki. Jeżeli nie możesz sobie na to pozwolić, to przed ewentualnym zakupem 24-70 koniecznie pożycz od kogoś to szkło na jedno zlecenie i sprawdź sam czy większa GO będzie Ci pasować.
Koledzy pisali tu o Nikkorze 17-35/2.8 - to na pewno opcja warta sprawdzenia, tak samo jak Tokina 16-28/2.8 - miałem ją i jestem zdania, że to bardzo przyzwoity obiektyw.
Nie wiem jakie masz drugie body (o ile masz), ale jeżeli to DX to rozwiązaniem Twoich problemów może być nowa Sigma 18-35/1.8.
TomaSzSz
22-08-2013, 19:22
Tego tamrona ani na allegro ani na Ceneo nie widać.
Tego tamrona ani na allegro ani na Ceneo nie widać.
Trzeba polować; regularnie się pojawiają, czasem i na naszej giełdzie.
Jak ktoś zdeterminowany to może np. z Holandii kupić: http://www.ebay.com/sch/i.html?_trksid=p2050601.m570.l1313.TR0.TRC0.Xtamro n+17-35&_nkw=tamron+17-35&_sacat=0&_from=R40
Ew. pchać się w sigmę; ja nie polecam, ale może za krótko miałem do czynienia - niektórzy wychwalali.
Pytanie jakim drugim body dysponuje autor watku jest bardzo na miejscu.
Mam bardzo podobny styl pracy na slubach - FX+35+85 i do tego DX z 12-24. Ostatnio na slubie mialem pozyczonego 24-70 ale caly slub biwakowal w torbie.
Sugerowalbym zatem przede wszystkim zakup drugiego body, jesli takowego nie ma na stanie (np w dobrej cenie mozna zlapac D7000, drozej ale i lepiej D7100) i do tego np Tokina 11-16/2.8. Wyjdzie taniej niz 24-70 a zestaw dwoch body + 11-16 + 28 + 85 da sporo wieksze mozliwosci i ciekawszy obraz niz 24-70 na jednym korpusie.
Jesli drugie body to FX to pewnie dobrym rozwiazaniem bylby obiektyw o ogniskowych16-35, np Tokina chyba ma cos takiego, jednak osobiscie nie mialem z nia stycznosci.
TomaSzSz
23-08-2013, 21:38
Witam, nie korzystam z 2 body jednak mam D3000. Irytująca jak już mówiłem jest celność 28 i 85. Jednak jakość obrazka z d3000 pozostawia wiele do życzenia.
D3000 raczej nie ma sensu traktować jako narzędzia do pracy na ślubach. Wiem, że to wątek o obiektywach, ale mimo wszystko zastanowiłbym się nad drugim body.
TomaSzSz
26-08-2013, 23:40
Tymczasowo nie ma co myśleć o drugim body, dobrze robi mi się jednym.
Rób jednym, ale drugie niech w torbie leży..
TomaSzSz
26-08-2013, 23:49
Rób jednym, ale drugie niech w torbie leży..
Ja wszystko rozumiem, zapas i te sprawy, Obecnie wisi 16-35 za 3799 zł warto ?
Mając te pieniądze kupiłbym drugie body i tamrona lub sigmę 17-35
- od razu problem UWA i backupu body masz załatwiony.
Można kupić d300 ale.. można też pobawić się na dwa systemy i mieć 2xFF - pomyśl o C5d :)
TomaSzSz
28-08-2013, 22:33
Mając te pieniądze kupiłbym drugie body i tamrona lub sigmę 17-35
- od razu problem UWA i backupu body masz załatwiony.
Można kupić d300 ale.. można też pobawić się na dwa systemy i mieć 2xFF - pomyśl o C5d :)
Jedno body wystarczy mi, robiłem na dwa i nie spodobał mi się ten system.
Wydaje mi się iż trzeba iść w profesjonalne szkła i puszki a nie w kupę sprzętu dlatego też "dumam" nad obiektywem szerokokątnym.
Rozumiem, że zdajesz sobie sprawę, że aparat to tylko elektronika, a elektronika bywa zawodna. My chcemy tylko odobrze doradzić, ale cóż, Twój klient to Twoja odpowiedzialność.
Zainteresuj się Tokiną 16-28, w testach całkiem fajnie wypada.