PDA

Zobacz pełną wersję : D5100 punkty AF

pszemson
21-08-2013, 17:45
Po powrocie z wakacji zauważyłem że duża część gdzie cała postać zajmuje 50% kadru w pionie jest nietrafiona. Sprawdzając to w domu zauważyłem że środkowy punkt AF jest dość mocno przesunięty w prawo względem podświetlanego punktu. Jest mniej więcej w 30% odległości między punktem a jego ramką.
Czy takie coś podlega wysłaniu do serwisu i darmowej kalibracji? Aparat na gwarancji.

pszemson
22-08-2013, 02:24
Nikt nic nie poradzi?

zgera
22-08-2013, 07:35
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img600.imageshack.us/img600/9572/8u59.jpg)

Obrazek przedstawia wizjer w D5100, czarne ramki określają położenie punktów AF które powinny znajdować się w centrum ramki, na czerwono zaznaczyłem niewielkie przesunięcie rzeczywistych czujników AF-u względem ramek.
Takie przesunięcia zdarzają się w niektórych modelach, serwis tego nie naprawia, twierdząc że takie przesunięcie nie ma wpływu na prawidłowe działanie AF-u.
Nie mogę zrozumieć co znaczy, cytat: Jest mniej więcej w 30% odległości między punktem a jego ramką, mógłbyś obrazowo wytłumaczyć jak bardzo i w którym kierunku są te punkty przesunięte u Ciebie.
W rzeczywistości wygląda to tak, czujnik AF jest umieszczony w dolnej komorze lustra, tam znajdują się rzeczywiste punkty, natomiast ramki które widzimy w wizjerze są wyświetlane w formie projekcji na wyświetlaczu pod matówką.
Ich pokrycie nie zawsze jest zgodne z rzeczywistym położeniem czujników, twierdzisz że u Ciebie centralny jest przesunięty, jeśli tak jest to prawdopodobnie wszystkie są przesunięte w tym samym kierunku.
Określ na podstawie obrazka który zamieściłem jak wygląda to przesunięcie u Ciebie, czy czujnik mieści się w ramce tylko nie jest w centrum, czy całkiem wychodzi poza ramkę i na jakiej podstawie stwierdziłeś to przesunięcie.

GonzoG
22-08-2013, 11:22
AF nie działa w punkcie, a na obszarze. Stąd masz ramki dokoła kropek.

puciek
22-08-2013, 12:20
Gonzo, a jak nie masz ramek naokoło punktów AF? (np. w D3100) W większości przypadków ramka wokół punktu AF tylko informuje, który punkt jest aktywny. Wcale nie musi oznaczać pola, w którym znajduje się punkt ostrzenia. Dobrze skalibrowane body powinno w miarę dokładnie łapać ostrość w miejscach kropek, a Nikon tylko się miga od poprawnej kalibracji zespołu AF twierdząc, że AF łapie w jakimś tam obszarze.

zgera
22-08-2013, 14:07
Gonzo, a jak nie masz ramek naokoło punktów AF? (np. w D3100)

Mam pytanie odnośnie ramek wokół punktów AF w D5100, czy po wybraniu konkretnego punktu aktywny punkt mam oznaczony ramką nawet jeśli nie jest podświetlana, czy jest tak samo jak w D90, D5000, wybrany punkt jest otoczony ramką.
Piszesz że w D3100 nie ma ramek, skoro tak to skąd będę wiedział który punkt mam aktywny, w D90 wyświetlają mi się wszystkie punkty w postaci małych kwadratów, a ten wybrany jest otoczony ramką.
Przymierzam się do D5100, dlatego pytam jak te punkty w tym modelu się wyświetlają, nie chodzi mi o podświetlenie, tylko czy wybrany punkt jest otoczony czarną ramką.

zgera
22-08-2013, 18:27
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img838.imageshack.us/img838/2571/yn2l.jpg)

Powyższe zdjęcie przedstawia pola AF widoczne w wizjerze D5100, pytanie jest następujące:
Chodzi mi o to jak w D5100 są wyświetlane ramki wskazujące aktywne pole AF-u.
Przy wyłączonym aparacie mamy same małe punkty wskazujące 11 pól, co się dzieje w D5100 gdy włączymy aparat, czy przy aktywnym polu pojawia się ramka?
Pytanie następne, chodzi o lewe lub prawe skrajne pola, pion trzech pól, obrazek pokazuje fragment ramki u góry i u dołu, wszystkie trzy pola są w obrębie tej ramki, co się dzieje jeśli wybiorę z tego pionu tylko środkowe pole, jak ono jest zaznaczone?
Używając pojedynczego pole, nieważne którego muszę wiedzieć które jest aktywne przed naciśnięciem spustu migawki do połowy, nie chodzi mi o podświetlenie pola, tylko wybranie go, czy każde wybrane pole jest zaznaczone ramką tak jak w D90?

CODER_BEST
22-08-2013, 18:35
Aktywny punkt AF zaświeci się na czerwono w momencie połowicznego wciśnięcia spustu migawki.

Jeśli punktów jest więcej po prostu zaświecą się te, które są ostre. Mogą być wszystkie jeden albo dwa albo 3.... i tak dalej.

Malika
22-08-2013, 18:46
Nie, po włączeniu aparatu nie pojawia się żadna ramka, dopiero po naciśnięciu spustu migawki do połowy zostaje podświetlone na chwile aktywne pole. Podobnie przy wybraniu lewego czy prawego punktu obok centralnego. Głupota, bo można się złapać na złym punkcie, bo wyłączenie aparatu nie resetuje wybranego punktu. Nie wiem jak jest w D90, pewnie podobnie jak w D7100, w D5100 nie jest zaznaczone żadną ramką.

pszemson
22-08-2013, 19:38
Zgera, w zasadzie mam dokładnie tak jak sam zaznaczyłeś.
Czyli niestety muszę z tym żyć i przykładać większą uwagę do celowania.
Punkty wyglądają cały czas tak jak na zdjęciu, które zamieściłeś. Aktywny podświetla ten punkcik w środku ramki na czerwono.

Ogólnie zbliża się rok jak już mam aparat. Warto wysłać body na coś do serwisu? Może naściemniać że AF w ogóle źle ostrzy żeby się z nim pobawili?

zgera
22-08-2013, 20:45
W tym wątku problem przesuniętych punktów dotyczy D700, http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=84964&page=3
U mnie w D90 wszystkie są minimalnie przesunięte w dół, serwis tego nie reguluje, do serwisu możesz wysłać jedynie w celu skalibrowania autofokusa, BF, FF, samych punktów względem ramki Ci nie przesuną.