PDA

Zobacz pełną wersję : Nawigacja GPS

foto4deg
14-08-2013, 02:19
Jak w temacie.

Utopiłem jakiś czas temu mojego poczciwego, 5-letniego Garmin Nuvi 200. Szukałem nowej nawigacji, oczywiście wśród Garminów. Przypadkowo natrafiłem na nawigację Goclever z kamerą rejestrującą z przodu, a także z kamerą cofania. Miał ktoś może do czynienia z tym "tworem"?
Byłbym wdzięczny za info, bo wujek Google to biedny jest w informacje na ten temat (brak testów itp)

GonzoG
14-08-2013, 10:08
Zapomnij o goclever. Ich urządzenia są awaryjne, słabo wykonane i często dużo im brakuje do tego aby normalnie pracować. A serwis ma klienta głęboko w d...

A co do ich navi z DVR i kamerą cofania -
1 - to albo DVR, albo navi, bo jak chcesz używać jednego i drugiego, to jest lipa. Ekran TFT z bardzo słabymi kątami widzenia, więc musisz ustawić tak aby go dobrze widzieć, a wtedy urządzenie nie bardzo widzi drogę, no chyba że zamontujesz centralnie przed sobą.
2 - zapomnij że coś zobaczysz na tym ekranie w słoneczny dzień
3 - zapomnij że kamera cokolwiek pomoże gdy jest ciemno, no chyba że zamontujesz dodatkowe światła z tyłu, aby oświetlały.

wonito
21-08-2013, 10:42
GonzoG nie wiem skąd masz taka opinię...ale...
ja używam takiej kamerki już od 3 lat i spisuje się idealnie...mogę poszukać linka....
to kamera cofania dedykowana do modelu na podzespołach Sony czy chip jest Sony...coś takiego...koszt około 3 paczek...
bardzo dobra jakość wsteczne swiatło daje wystarczającą widoczność w nocy... dodatkowo światła stopu...i mozna to jeszc ze wyregulować odpowiednio...
ja mam w audiku zamontowane do ori nawigacji ale ojcu niedawno zamówiłem do nawigacji Navroad....i równiez spisuje się idealnie...

ps.
punktu 1 zupełnie nie skumałem....

GonzoG
21-08-2013, 10:51
GonzoG nie wiem skąd masz taka opinię...ale...
ja używam takiej kamerki już od 3 lat i spisuje się idealnie...mogę poszukać linka....
to kamera cofania dedykowana do modelu na podzespołach Sony czy chip jest Sony...coś takiego...koszt około 3 paczek...
bardzo dobra jakość wsteczne swiatło daje wystarczającą widoczność w nocy... dodatkowo światła stopu...i mozna to jeszc ze wyregulować odpowiednio...
ja mam w audiku zamontowane do ori nawigacji ale ojcu niedawno zamówiłem do nawigacji Navroad....i równiez spisuje się idealnie...

ps.
punktu 1 zupełnie nie skumałem....

Nie piszę o kamerkach cofania, bo sam takiej używam i sprawdza się świetnie, warunkiem jest dobra kamerka i dobry wyświetlacz.

Chodzi tu tylko i wyłącznie o rozwiązanie GoClever.

wonito
21-08-2013, 10:56
aha...no to luzik ;)
ja polecam nawi plus oddzielnie kamerę na tył...
oraz wszystkim którzy mają ori wyświetlacz...bo parktronic przy tym to lipa a i cena chyba wyższa jesli ktoś chce dokupić coś godnego uwagi...

Pienia
21-08-2013, 16:39
no właśnie, jak w temacie...jakoś się uchowałem i do dziś nie potrzebowałem nawigacji, (atlas w zupełności mi wystarczał w podróżach po świecie i europie...) no i teraz zamierzam kupić, tylko nie wiem czy 5 czy 7 cali...może ma ktoś jakieś fizyczne porównanie między tymi wielkościami, czy 7" nie będzie za duża?

p.s.
nawigacja będzie jeździła głównie w Fordzie S-Max, tak więc miejsca na szybie i podszybiu jest sporo...

uprzedzę...nie mogę podjechać do sklepu i porównać, bo w Sanoku nie ma nigdzie 7" nawigacji...a i z 5' nie ma szału...

wunat
21-08-2013, 16:51
mialem 7 calowego tableta i prawie 5 cali samsung note, zostal note. lubie duze ekrany, ale 7 cali na nawigacje dla mnie to przesada, co innego do ogladania filmow etc, ale stricte do navi 5 cal

GonzoG
21-08-2013, 17:00
Ja do navi używam telefonu z ekranem 3.8" i nie narzekam, ale czasami mógłby być większy. Mam też tablet 7" ale jest on stanowczo za duży. Może w TIRach by był dobry, ale w samochodzie osobowym zasłania połowę przedniej szyby.

shaolin
21-08-2013, 17:08
5" Ci w zupelnosci wystarczy (a to i tak za duzo bo juz 3,5-4,3" styka, chyba ze ktos ma problemy ze wzrokiem - wtedy polecam gogle albo zaprzestanie jazdy samochodem). Pamietaj, ze 5" to sam ekran, a do tego masz jeszcze obudowe i nagle sie robi 53739" wiec nawet jakbys jezdzil szklanym szescianem to moze okazac sie, ze duzo zaslania ;)

aries.mehehe
24-08-2013, 23:25
Mam aktualnie w osobówce uchwyt przyssany do szyby i zakładam 7" tablet. Po pierwsze całość jest tak ciężka, że z obawy o rozbicie tabletu przy odessaniu się przyssawki podparłem całą konstrukcję taką sztywną gąbką - taka obszyta czymś i dobrze usuwa parę z okna, na zimę będę jej potrzebował ;) Szczerze? Lepiej mi się jeździło z telefonem 4,3". Mniej ograniczał widoczność, można było zamontować całość bliżej kierownicy i patrzeć na drogę, a tak muszę co jakiś czas zerkać w okolice prawego lusterka (nie, żebym nie patrzał w lusterka, ale akurat prawe w trasie jest najmniej interesujące dla mnie). Bierz 5".

6868
25-08-2013, 09:04
Ja mam tego (https://buy.garmin.com/pl-PL/PL/po-drogach/samochod/2012-line/nuvi-2595lmt/prod97146.html), 5" myślę ze spoko wystarcza, z bezpłatna aktualizacja map.

kashpir
25-08-2013, 10:11
Do samochodu 5" zdecydowanie wystarczy. Mam samochodową 4,3" i tablet 7" - po krótkich testach w samochodzie używam 4,3", na piesze wędrówki zabieram tablet.

barracuda
26-08-2013, 11:15
Zdedycowanie 5" lub trochę mniej. Im większy ekran tym gorzej jedzie się po zmroku, wpływa negatywnie na widoczność, w sensie takim, że im większy ekran tym bardziej razi w oczy.

TOP67
26-08-2013, 11:20
Do nawigowania wystarczy 3,5" (mam taki od lat). Brakuje mi tylko dodatkowych kontrolek (następny manewr, prędkość, czas podróży itp). Żona ma 4,3" i już jest wypas.
Kupiłem nawet 5", ale nie chce mi się zamontować.

creep
26-08-2013, 11:24
Też poprę wersję mniejszą. Wygodniej się montuje, mniej razi w oczy, a w kluczowych momentach i tak najbardziej polegam na wskazówkach głosowych.

ad2122
26-08-2013, 11:34
...Brakuje mi tylko dodatkowych kontrolek (następny manewr, prędkość, czas podróży itp). Żona ma 4,3" i już jest wypas.
Kupiłem nawet 5", ale nie chce mi się zamontować.
No, ale to chyba kwestia programu nawigacyjne, a nie samego urządzenia.

4.3" (max. 5") w zupełności wystarczają.

TOP67
26-08-2013, 12:21
Również t.zw. skórki i ilości miejsca na ekranie. AM dla 3,5" pozwala na 3 dodatkowe pola, a dla 4,3" już na 5. Można sobie zrobić własną skórkę, ale kosztem wielkości liter lub mapy.

Pienia
26-08-2013, 16:30
no i będzie 5"...

Zolty
26-08-2013, 22:57
Dobry wybor - przesiadlem sie z 4.3" na 5" i jest roznica na plus (zarowno w widocznosci jak i obsludze), tym bardziej ze szybe mam mocno odsuniata do przodu (S-Max).

pil74
27-08-2013, 14:08
Przerabiałem podobny temat. Próbowałem navi na 7" tablecie, ale to jakoś za duże było. Teraz mam zwykłą navi 5" i jest ok. Podczas jazdy bazuję głownie na komunikatach głosowych i tylko od czasu do czasu zerkam na ekran.
Navi 5" z dobrą rozdziałką ekranu będzie ok.

wywar
17-05-2014, 11:35
Może lamerskie pytanie, ale za Chiny nie potrafię tego ogarnąć. Problem dotyczy nawigacji Google i Appla. Chce jechać z punktu A do C przejeżdżając po drodze przez punkt B. Program oblicza mi 3 trasy do wyboru z punktu A do C ale w jaki sposób dodać punkt B tak żeby brał go pod uwagę przy obliczaniu trasy. W tomtom jest taka opcja "podróż przez" i o coś takiego mi chodzi.

hobbits
19-05-2014, 15:56
Odświeżę temat o nawigacji. Szukam taniej nawigacji, używam rzadko. Potrzebuję tylko mapę Polski, nie jest mi potrzebnych 26 krajów Europy. Co poradzicie?

Zerknąłem na polecane tu garminy, np.: http://allegro.pl/garmin-nuvi-250w-nowa-4-3-f-vat-i4247657487.html

Podpowiecie coś?

tomajk
22-11-2014, 10:31
Potrzebuję legalnego oprogramowania (na PC) do nawigacji - iGo8 lub iGo Primo - Polska i Europa w wersji PL oczywiśćie. Z urządzeniami, AutoMapa, bądź piraty odpadają. Gdzie można kupić? za nic nie mogę znaleźć sklepu z tym oprogramowaniem.