PDA

Zobacz pełną wersję : Ładowarka MH-22 miga nie ładuje

Borowa
20-08-2013, 12:01
Witam

Chciałbym się was spytać, czy mieliście może przypadek, kiedy ładowarka Nikon MH-22 mina na przemiennie
LED górny przy literkach L lub R a zaraz po tym LED przy Cal ON
Czyli
Wrzucam baterię do slotu np lewego i mam miganie LED
L-Cal ON - L-Cal ON -L-Cal ON
itd

Niestety ładowarka nie ładuje

Slon
20-08-2013, 14:10
Wdus przycisk kalibracji - bateria domaga sie kalibracji. W aparacie w podmenu o stanie akumulatora tez powinna byc informacja.

Borowa
21-08-2013, 15:54
o dziwo druga ładowarka nie robiła problemów, i naładowała baterie.
Po ich załadowaniu pierwsza ładowarka którą miała jakieś dziwne zachowanie, nagle zaczęła działać poprawnie...

mex
13-10-2016, 18:08
Możliwe, że dostanę złotą łopatę za odkopanie wątku z 2013 roku, ale mam podobny problem więc nie będę zakładał nowego tematu.
Kiedyś sprzedałem D700 z gripem, pozostały mi po niej 3 sztuki EN-EL4a. Leżały w szufladzie, a ja zupełnie o nich zapomniałem. Ostatnio D700 wróciło do mnie i przypomniałem sobie o tych EN-kach. 3 sztuki stan zużycia 0, rozładowane na maksa. Po włożeniu pierwszej do MH-22 dość długo nie chciała załapać ładowania. Cały czas po kilku minutach ładowarka wyłączała ładowanie i przechodziła w naprzemienne miganie R/L i CAL ON. Po kilkunastu próbach zaczęła ładować. Pierwszą sztukę naładowałem i skalibrowałem bo tego wymagała. Druga sztuka to samo, za cholerę nie chciała ruszyć z ładowaniem i cały czas po kilku minutach miganie R/L i CAL ON. W końcu i druga załapała i została naładowana bez potrzeby kalibracji. Niestety z trzecią sztuką już drugi dzień się bawię i nie chce zacząć ładować.
Jak ją pobudzić do życia? W końcu szkoda akumulatora z zerowym stanem zużycia.
Czy przypadkiem nie jest tek, że muszę ją w jakiś sposób choć do kilku % naładować i wtedy dopiero MH-22 ruszy z normalnym ładowaniem?

HYPER
13-10-2016, 19:54
jak nie masz nic do stracenia to bujnij ja zwyklym zasilaczem laboratoryjnym, tym samym napieciem co daje MH-22. Prad ustaw na 1/10 pojemnosci akumulatora i sprobuj ja przerzucic do MH-22 po kilku / kilkunastu minutach. Mozliwe, ze wystarczy zeby MH-22 'zobaczyla', ze aku ma kilka procent naladowania zeby mikroprocesor zidentyfikowal akumulator i rozpoczal ladowanie.

mex
13-10-2016, 20:40
No tak, tak się spodziewałem, że MH-22 nie jest w stanie jej zidentyfikować bo jest kompletnie rozładowana. Skąd ja teraz wytrzasnę zasilacz laboratoryjny? :)
Czy np. chińskie ładowarki pod zamienniki są w stanie bez grymaszenia zacząć ładowanie?

zgera
14-10-2016, 09:02
Możliwe, że dostanę złotą łopatę za odkopanie wątku z 2013 roku, ale mam podobny problem więc nie będę zakładał nowego tematu.
Kiedyś sprzedałem D700 z gripem, pozostały mi po niej 3 sztuki EN-EL4a. Leżały w szufladzie, a ja zupełnie o nich zapomniałem. Ostatnio D700 wróciło do mnie i przypomniałem sobie o tych EN-kach. 3 sztuki stan zużycia 0, rozładowane na maksa. Po włożeniu pierwszej do MH-22 dość długo nie chciała załapać ładowania.

Od kiedy D700 jest zasilany akumulatorem EN-EL4a, chyba raczej EN-EL3e a ładowarka do nich to MH-18a

Slon
14-10-2016, 09:22
Od kiedy D700 jest zasilany akumulatorem EN-EL4a, chyba raczej EN-EL3e a ładowarka do nich to MH-18a
Do gripa wchodzą en-el4(a).

mex
14-10-2016, 09:33
Tak jak napisał Slon... BL-3 + EN-EL4a i wszystko śmiga w gripie jak trzeba, a nawet lepiej.
Wracając do sprawy reanimacji tej rozładowanej EN-ki to po głębszym zastanowieniu w chińczyku chyba jednak nie ruszy do przodu bo zamienniki MH-21 czy 22 też są procesorowe. Czy naprawdę pozostaje tylko drastyczny krok z zasilaczem laboratoryjnym?

HYPER
14-10-2016, 10:13
Czy naprawdę pozostaje tylko drastyczny krok z zasilaczem laboratoryjnym?
To nie jest wcale drastyczny krok. Zwykle ladowanie gdzie mikroprocesorem przez pare chwil bedziesz Ty :)

Wojteksw
17-10-2016, 08:46
Możesz jeszcze zrobić następującą rzecz, przejdź do jakiegoś sklepu modelarskiego i poproś o ładowarkę do RC, może dadzą na chwilę podłączyć akumulator. Wystarczy kilka minut aby dać trochę pojemności do akumulatora. Ja korzystam z takiej http://www.rcwroblik.pl/ladowarka+raytronic+c14,57622671,01,i2.html można ładować każdy akumulator ustawiając odpowiednie napięcie, prąd ładowania, typ ogniw.

mex
04-11-2016, 10:15
Akumulator trafił do Studio5s. Zobaczymy czy uda się go wskrzesić. Są tylko dwa wyjścia, wskrzeszenie ze śpiączki albo kosz.
Przyznam, że spore rozczarowanie będzie jak w sumie "nówka funkiel nie śmigana" trafi na śmietnik. ;)

Wojteksw
04-11-2016, 20:56
Bardzo dobrze zrobiłeś dając do Studia5s. Pan Rafał ma profesjonalne ładowarki od modeli RC i z pewnością będzie próbował dokonać wskrzeszenia akumulatora. Ma duże doświadczenie modelarskie. Chyba że całkowicie padł, wtedy musisz pogodzić się z losem, ale ja stawiam na to, że będzie chodził jak nowy.

deep
30-12-2016, 22:04

Od wtedy jak masz gripa. Ja nawet zapomniałem, że D700 miał EN-EL3e :D

Pawel Pawlak
03-01-2017, 22:23
hehe... ja też szukałem swojego en-el3e dopiero jak po 8latach używania sprzedawałem d700. Przez cały czas pracowałem na en-el4 pamiętającym jeszcze premierę d2h ;)