Zobacz pełną wersję : Ładowarka MH-22 miga nie ładuje
Witam
Chciałbym się was spytać, czy mieliście może przypadek, kiedy ładowarka Nikon MH-22 mina na przemiennie
LED górny przy literkach L lub R a zaraz po tym LED przy Cal ON
Czyli
Wrzucam baterię do slotu np lewego i mam miganie LED
L-Cal ON - L-Cal ON -L-Cal ON
itd
Niestety ładowarka nie ładuje
Wdus przycisk kalibracji - bateria domaga sie kalibracji. W aparacie w podmenu o stanie akumulatora tez powinna byc informacja.
o dziwo druga ładowarka nie robiła problemów, i naładowała baterie.
Po ich załadowaniu pierwsza ładowarka którą miała jakieś dziwne zachowanie, nagle zaczęła działać poprawnie...
Możliwe, że dostanę złotą łopatę za odkopanie wątku z 2013 roku, ale mam podobny problem więc nie będę zakładał nowego tematu.
Kiedyś sprzedałem D700 z gripem, pozostały mi po niej 3 sztuki EN-EL4a. Leżały w szufladzie, a ja zupełnie o nich zapomniałem. Ostatnio D700 wróciło do mnie i przypomniałem sobie o tych EN-kach. 3 sztuki stan zużycia 0, rozładowane na maksa. Po włożeniu pierwszej do MH-22 dość długo nie chciała załapać ładowania. Cały czas po kilku minutach ładowarka wyłączała ładowanie i przechodziła w naprzemienne miganie R/L i CAL ON. Po kilkunastu próbach zaczęła ładować. Pierwszą sztukę naładowałem i skalibrowałem bo tego wymagała. Druga sztuka to samo, za cholerę nie chciała ruszyć z ładowaniem i cały czas po kilku minutach miganie R/L i CAL ON. W końcu i druga załapała i została naładowana bez potrzeby kalibracji. Niestety z trzecią sztuką już drugi dzień się bawię i nie chce zacząć ładować.
Jak ją pobudzić do życia? W końcu szkoda akumulatora z zerowym stanem zużycia.
Czy przypadkiem nie jest tek, że muszę ją w jakiś sposób choć do kilku % naładować i wtedy dopiero MH-22 ruszy z normalnym ładowaniem?
jak nie masz nic do stracenia to bujnij ja zwyklym zasilaczem laboratoryjnym, tym samym napieciem co daje MH-22. Prad ustaw na 1/10 pojemnosci akumulatora i sprobuj ja przerzucic do MH-22 po kilku / kilkunastu minutach. Mozliwe, ze wystarczy zeby MH-22 'zobaczyla', ze aku ma kilka procent naladowania zeby mikroprocesor zidentyfikowal akumulator i rozpoczal ladowanie.
No tak, tak się spodziewałem, że MH-22 nie jest w stanie jej zidentyfikować bo jest kompletnie rozładowana. Skąd ja teraz wytrzasnę zasilacz laboratoryjny? :)
Czy np. chińskie ładowarki pod zamienniki są w stanie bez grymaszenia zacząć ładowanie?
Możliwe, że dostanę złotą łopatę za odkopanie wątku z 2013 roku, ale mam podobny problem więc nie będę zakładał nowego tematu.
Kiedyś sprzedałem D700 z gripem, pozostały mi po niej 3 sztuki EN-EL4a. Leżały w szufladzie, a ja zupełnie o nich zapomniałem. Ostatnio D700 wróciło do mnie i przypomniałem sobie o tych EN-kach. 3 sztuki stan zużycia 0, rozładowane na maksa. Po włożeniu pierwszej do MH-22 dość długo nie chciała załapać ładowania.
Od kiedy D700 jest zasilany akumulatorem EN-EL4a, chyba raczej EN-EL3e a ładowarka do nich to MH-18a
Od kiedy D700 jest zasilany akumulatorem EN-EL4a, chyba raczej EN-EL3e a ładowarka do nich to MH-18a
Do gripa wchodzą en-el4(a).
Tak jak napisał Slon... BL-3 + EN-EL4a i wszystko śmiga w gripie jak trzeba, a nawet lepiej.
Wracając do sprawy reanimacji tej rozładowanej EN-ki to po głębszym zastanowieniu w chińczyku chyba jednak nie ruszy do przodu bo zamienniki MH-21 czy 22 też są procesorowe. Czy naprawdę pozostaje tylko drastyczny krok z zasilaczem laboratoryjnym?
Czy naprawdę pozostaje tylko drastyczny krok z zasilaczem laboratoryjnym?
To nie jest wcale drastyczny krok. Zwykle ladowanie gdzie mikroprocesorem przez pare chwil bedziesz Ty :)
Wojteksw
17-10-2016, 08:46
Możesz jeszcze zrobić następującą rzecz, przejdź do jakiegoś sklepu modelarskiego i poproś o ładowarkę do RC, może dadzą na chwilę podłączyć akumulator. Wystarczy kilka minut aby dać trochę pojemności do akumulatora. Ja korzystam z takiej http://www.rcwroblik.pl/ladowarka+raytronic+c14,57622671,01,i2.html można ładować każdy akumulator ustawiając odpowiednie napięcie, prąd ładowania, typ ogniw.
Akumulator trafił do Studio5s. Zobaczymy czy uda się go wskrzesić. Są tylko dwa wyjścia, wskrzeszenie ze śpiączki albo kosz.
Przyznam, że spore rozczarowanie będzie jak w sumie "nówka funkiel nie śmigana" trafi na śmietnik. ;)
Wojteksw
04-11-2016, 20:56
Bardzo dobrze zrobiłeś dając do Studia5s. Pan Rafał ma profesjonalne ładowarki od modeli RC i z pewnością będzie próbował dokonać wskrzeszenia akumulatora. Ma duże doświadczenie modelarskie. Chyba że całkowicie padł, wtedy musisz pogodzić się z losem, ale ja stawiam na to, że będzie chodził jak nowy.
Od wtedy jak masz gripa. Ja nawet zapomniałem, że D700 miał EN-EL3e :D
Pawel Pawlak
03-01-2017, 22:23
hehe... ja też szukałem swojego en-el3e dopiero jak po 8latach używania sprzedawałem d700. Przez cały czas pracowałem na en-el4 pamiętającym jeszcze premierę d2h ;)