Zobacz pełną wersję : [ Pozostałe ] księżyc
Witam
Księżyc w pełni, proszę o ocenę,
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/a/img689/7799/a46z.jpg)
Na pewno nie jest to makro, to raz.
A dwa, to nie m co oceniać. Ot centralne zdjecie ksiezyca jakich wiele.
Makro to nie jest, ale ciężko mi było znaleźć temat w którym bym mógł to zdjęcie umieścić. Jest to powiększenie i tematycznie najbliżej do tematyki makro. Brakuje tematu np. wszechświat czy niebo itp. Pozdrawiam. Jeżeli ktoś może ocenić byłoby super, jest to pierwsze zdjęcie księżyca co źle a co dobrze zrobiłem.
cz4rnuch
20-08-2013, 14:38
Makro to nie jest, ale ciężko mi było znaleźć temat w którym bym mógł to zdjęcie umieścić. Zdjęcie zdecydowanie bardziej pasowałoby do kategorii krajobraz.
Jest to powiększenie i tematycznie najbliżej do tematyki makro. Powiększeniem raczej bym tego nie nazwał, chyba że uważasz iż w rzeczywistości księżyc jest mniejszy niż na twoim zdjęciu :)
Jeżeli ktoś może ocenić byłoby super, jest to pierwsze zdjęcie księżyca co źle a co dobrze zrobiłem. Łee, nie rób z siebie Kopernika. Pierwsze zdjęcia księżyca wykonano chyba już w 19tym wieku przez niejakiego Louisa Daguerre :) Ok, dość zgryźliwości. Jeśli chodzi o samo zdjęcie to pewnie zależało Ci na oddaniu jak największej ilość szczegółów krajobrazu powierzchni więc wypełnienie kadru księżycem jest moim zdaniem dobrym pomysłem. Nie wiem czym robione, ale sama jakość nie powala i to jest mój główny zarzut. Na koniec dodam, że nie znam się na astrofoto i poczekaj lepiej na opinie bardziej obeznanych(o ile tu dotrą). Pozdrawiam.
Zdjęcie robione D5200, n 55-300, statyw, pilot.
Wróć do tematu za kilka dni - księżyc z terminatorem jest dużo ciekawszy - widać fajnie rozkład cieni i świateł na kraterach.
Zdjęcie robione D5200, n 55-300, statyw, pilot.
No to niestety nie jest obiektyw, którym można robić księżyc.
Raz jest za krótki, dwa za mydlany.
Patryk546
28-08-2013, 17:04
Gdyby w centrum był jakiś samolot to tak nawet ciekawe by było :D
Najlepsze jest to że leciał przez centrum księżyca samolot, ale nie zdążyłem wyciągnąć klamotów.
Fajny niedojrzały arbuz :) Ja nawet takiego nie umiałbym zrobić.
Santa Spotty
29-08-2013, 13:35
Ale chyba coś jeszcze dołączyłeś do obiektywu. Chyba, że zrobiłeś tak duże powiększenie.
Nic nie dołączyłem do obiektywu :) tylko wykadrowałem.
Santa Spotty
29-08-2013, 14:34
Ro muszę powiedzieć, że całkiem nieźle. Też mam taki obiektyw i zacznę próbować.