Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Ayrmer Cove.
Adam Majchrzak
20-08-2013, 01:33
Zapraszam do południowego Devon ;)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/08/6vcv-1.jpg
źródło (http://img545.imageshack.us/img545/372/6vcv.jpg)
Fuji Provia 100F, V600, Rolleiflex.
Pozdrawiam odwiedzających! =]
Swietna fotografia...i to jest potwierdzenie tego, ze analogowo sie da!
Pewnie, że się da, tylko trzeba wiedzieć więcej.
malasana
20-08-2013, 08:17
Piekne zdjecie!
Znakomite! Fale i skały to coś pięknego, a w analogowym wydaniu to podwójnie.
Mam pytanie techniczne; czy balans bieli jest odpowiedni (nie jest za niebiesko?), nie żebym miał coś przeciwko, wręcz przeciwnie, lubie takie kolory, jednakże wiem że czasami koledzy korygują takie rzeczy.. I drugie, jak kadrujesz z kliszy?, sam wywołujesz do cyfry czy do studia zlecasz?
pastwisko
20-08-2013, 11:51
Bez przesady, pomiar swiatła działa na tej samej zasadzie co w cyfrze, a jak masz body z dobrym pomiarem to nie trzeba wiedziec wiele więcej, a czasem to i nic ponad.
malarsko, bardzo :) nie wiem czy tonacja zamierzona czy to cecha filmu ale mi się podoba.
Nie zgodzil bym sie, wiedze trzeba miec taka sama...
Kolorek jest wyśmienity, całość na duży plus.
To zdjęcie przykuwa uwagę dobrym kadrem i kolorystyką.
Super...
katatjuta
20-08-2013, 19:53
Dobry kadr i dobra kolorystyka lecz bym rzucił ciutke kontrastu więcej :) Ogólnie super.
Świetne zdjęcie, technika nieważna. Do pokazywania wszystkim nieostro-krzywo-pstrykom broniącym swoich prac zwrotem "ale to analog".
Adam Majchrzak
20-08-2013, 20:19
@ creep:
Krzysiek, ale dowaliłeś :lol:
Do pokazywania wszystkim nieostro-krzywo-pstrykom broniącym swoich prac zwrotem "ale to analog".
Gdzie tu jest przycisk "LUBIE TO"?!
Adam Majchrzak
21-08-2013, 01:23
Dziękuję wszystkim za tak miły odbiór ;)
Znakomite! Fale i skały to coś pięknego, a w analogowym wydaniu to podwójnie.
Mam pytanie techniczne; czy balans bieli jest odpowiedni (nie jest za niebiesko?), nie żebym miał coś przeciwko, wręcz przeciwnie, lubie takie kolory, jednakże wiem że czasami koledzy korygują takie rzeczy.. I drugie, jak kadrujesz z kliszy?, sam wywołujesz do cyfry czy do studia zlecasz?
Odwieczne pytanie: "-czy tam tak było?"
W tym przypadku, mogę powiedzieć, że tak. Zastosowana tutaj klisza to film pozytywowy, i już przed skanem mogę stwierdzić, jakie kolory się zarejestrowały.
Na innych klatkach z tego miejsca też jest podobna tonacja, więc chyba mogę się skusić i napisać, tak tam było.
Oczywiście dużo zależy od rodzaju kliszy, wywołania, skanowania, czy też wspomnianych przez Ciebie indywidualnych korekt.
Co do "kadrowania z kliszy" nie bardzo rozumiem o co Tobie chodzi, możesz więcej?
Wywołanie tej kliszy w warunkach domowych byłoby dość trudne, w tej kwestii polegam na labie.
Dobry kadr i dobra kolorystyka lecz bym rzucił ciutke kontrastu więcej :) Ogólnie super.
Nie chciałem przesadzać z obróbką. Poza kontrastem, jasnością, wyostrzeniem i występlowaniem paproszków niewiele więcej dłubałem. ;)
Bez przesady, pomiar swiatła działa na tej samej zasadzie co w cyfrze, a jak masz body z dobrym pomiarem to nie trzeba wiedziec wiele więcej, a czasem to i nic ponad.
Nie zgodzil bym sie, wiedze trzeba miec taka sama...
Panowie, jednocześnie się z Wami zgadzam i nie ;)
...ale, nie mi oceniać, która technika jest bardziej szlachetna, każdy ma swoje zdanie na ten temat.
Pozdrawiam serdecznie! =]
super kadr i klimat , bdb fota
Wywołanie tej kliszy w warunkach domowych byłoby dość trudne, w tej kwestii polegam na labie.
Własnie o to mi chodziło, dzięki, piona:)!
Nikonozaur
21-08-2013, 13:01
Ciekawie zrobione, robi wrażenie i to pozytywne. Tak sobie kombinowałem z mniejszą ilością nieba, ale doszedłem do wniosku, że Twój wybór kadru jest trafny i gada. Dobra fota.
Coitus Interraptus
21-08-2013, 13:06
Czemu to takie fioletowe...?
Coitus Interraptus
21-08-2013, 13:08
A, już wiem ;)
Odwieczne pytanie: "-czy tam tak było?"
W tym przypadku, mogę powiedzieć, że tak. Zastosowana tutaj klisza to film pozytywowy, i już przed skanem mogę stwierdzić, jakie kolory się zarejestrowały.
Poprawka: nie "tak tam było", ale tak film zarejestrował. Gdybyś użył filtrów, byłoby inaczej.
Tonacja wspaniała i kadr też, jakość wyśmenita - choć trzeba przyznać, że taka ostrość jest ciężka do uzyskania z małego obrazka na filmie, róznica na korzść średniaka jest klosalna co widac n atym zdjeciu.
Gratuluje, chciałbym kiedyś zrobić coś podobnej jakości na filmie.
Adam Majchrzak
22-08-2013, 02:57
super kadr i klimat , bdb fota
Dziękuję, bardzo miło to słyszeć ;)
Ciekawie zrobione, robi wrażenie i to pozytywne. Tak sobie kombinowałem z mniejszą ilością nieba, ale doszedłem do wniosku, że Twój wybór kadru jest trafny i gada. Dobra fota.
Dziękuję, nieba nie oddam ani na centymetr! :lol: ;) Gdybym kadrował niżej to w PD byłby spory fragment plaży a tego chciałem uniknąć.
A, już wiem ;)
Poprawka: nie "tak tam było", ale tak film zarejestrował. Gdybyś użył filtrów, byłoby inaczej.
Dokładnie! Masz rację. ;)
Tonacja wspaniała i kadr też, jakość wyśmenita - choć trzeba przyznać, że taka ostrość jest ciężka do uzyskania z małego obrazka na filmie, róznica na korzść średniaka jest klosalna co widac n atym zdjeciu.
Gratuluje, chciałbym kiedyś zrobić coś podobnej jakości na filmie.
Dzięki wielkie! No to co? Bierz średniaka i nad wodę ;)
A pomyśl co się dzieje na błonach wielkiego formatu.
Pozdrawiam Panowie! ...no właśnie Panowie, jakoś mało tu kobitek, nieczułe one na piękno przyrody czy co? :razz:
Ciekawe miejsce bardzo dobrze pokazane a tonacja bardzo pasuje do treści zdjęcia.Pozdrawiam