PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Ayrmer Cove.

Adam Majchrzak
20-08-2013, 01:33
Zapraszam do południowego Devon ;)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/08/6vcv-1.jpg
źródło (http://img545.imageshack.us/img545/372/6vcv.jpg)

Fuji Provia 100F, V600, Rolleiflex.

Pozdrawiam odwiedzających! =]

Greg77
20-08-2013, 05:00
Swietna fotografia...i to jest potwierdzenie tego, ze analogowo sie da!

rul3z
20-08-2013, 08:14
Pewnie, że się da, tylko trzeba wiedzieć więcej.

malasana
20-08-2013, 08:17
Piekne zdjecie!

deemes
20-08-2013, 10:57
Znakomite! Fale i skały to coś pięknego, a w analogowym wydaniu to podwójnie.

Mam pytanie techniczne; czy balans bieli jest odpowiedni (nie jest za niebiesko?), nie żebym miał coś przeciwko, wręcz przeciwnie, lubie takie kolory, jednakże wiem że czasami koledzy korygują takie rzeczy.. I drugie, jak kadrujesz z kliszy?, sam wywołujesz do cyfry czy do studia zlecasz?

pastwisko
20-08-2013, 11:51

Bez przesady, pomiar swiatła działa na tej samej zasadzie co w cyfrze, a jak masz body z dobrym pomiarem to nie trzeba wiedziec wiele więcej, a czasem to i nic ponad.

Zahir
20-08-2013, 11:57
malarsko, bardzo :) nie wiem czy tonacja zamierzona czy to cecha filmu ale mi się podoba.

Greg77
20-08-2013, 16:14

Nie zgodzil bym sie, wiedze trzeba miec taka sama...

baku127
20-08-2013, 18:20
Kolorek jest wyśmienity, całość na duży plus.

Radek_1
20-08-2013, 18:35
To zdjęcie przykuwa uwagę dobrym kadrem i kolorystyką.
Super...

carac
20-08-2013, 19:09
Oprawić i na ścianę....

katatjuta
20-08-2013, 19:53
Dobry kadr i dobra kolorystyka lecz bym rzucił ciutke kontrastu więcej :) Ogólnie super.

creep
20-08-2013, 20:06
Świetne zdjęcie, technika nieważna. Do pokazywania wszystkim nieostro-krzywo-pstrykom broniącym swoich prac zwrotem "ale to analog".

Adam Majchrzak
20-08-2013, 20:19
@ creep:

Krzysiek, ale dowaliłeś :lol:

Greg77
20-08-2013, 20:19
Do pokazywania wszystkim nieostro-krzywo-pstrykom broniącym swoich prac zwrotem "ale to analog".

Gdzie tu jest przycisk "LUBIE TO"?!

Adam Majchrzak
21-08-2013, 01:23
Dziękuję wszystkim za tak miły odbiór ;)

Znakomite! Fale i skały to coś pięknego, a w analogowym wydaniu to podwójnie.

Mam pytanie techniczne; czy balans bieli jest odpowiedni (nie jest za niebiesko?), nie żebym miał coś przeciwko, wręcz przeciwnie, lubie takie kolory, jednakże wiem że czasami koledzy korygują takie rzeczy.. I drugie, jak kadrujesz z kliszy?, sam wywołujesz do cyfry czy do studia zlecasz?

Odwieczne pytanie: "-czy tam tak było?"
W tym przypadku, mogę powiedzieć, że tak. Zastosowana tutaj klisza to film pozytywowy, i już przed skanem mogę stwierdzić, jakie kolory się zarejestrowały.
Na innych klatkach z tego miejsca też jest podobna tonacja, więc chyba mogę się skusić i napisać, tak tam było.
Oczywiście dużo zależy od rodzaju kliszy, wywołania, skanowania, czy też wspomnianych przez Ciebie indywidualnych korekt.

Co do "kadrowania z kliszy" nie bardzo rozumiem o co Tobie chodzi, możesz więcej?
Wywołanie tej kliszy w warunkach domowych byłoby dość trudne, w tej kwestii polegam na labie.

Dobry kadr i dobra kolorystyka lecz bym rzucił ciutke kontrastu więcej :) Ogólnie super.

Nie chciałem przesadzać z obróbką. Poza kontrastem, jasnością, wyostrzeniem i występlowaniem paproszków niewiele więcej dłubałem. ;)

Bez przesady, pomiar swiatła działa na tej samej zasadzie co w cyfrze, a jak masz body z dobrym pomiarem to nie trzeba wiedziec wiele więcej, a czasem to i nic ponad.

Nie zgodzil bym sie, wiedze trzeba miec taka sama...

Panowie, jednocześnie się z Wami zgadzam i nie ;)

...ale, nie mi oceniać, która technika jest bardziej szlachetna, każdy ma swoje zdanie na ten temat.

Pozdrawiam serdecznie! =]

harb
21-08-2013, 09:01
super kadr i klimat , bdb fota

deemes
21-08-2013, 09:48
Wywołanie tej kliszy w warunkach domowych byłoby dość trudne, w tej kwestii polegam na labie.

Własnie o to mi chodziło, dzięki, piona:)!

Nikonozaur
21-08-2013, 13:01
Ciekawie zrobione, robi wrażenie i to pozytywne. Tak sobie kombinowałem z mniejszą ilością nieba, ale doszedłem do wniosku, że Twój wybór kadru jest trafny i gada. Dobra fota.

Coitus Interraptus
21-08-2013, 13:06
Czemu to takie fioletowe...?

Coitus Interraptus
21-08-2013, 13:08
A, już wiem ;)

Odwieczne pytanie: "-czy tam tak było?"
W tym przypadku, mogę powiedzieć, że tak. Zastosowana tutaj klisza to film pozytywowy, i już przed skanem mogę stwierdzić, jakie kolory się zarejestrowały.

Poprawka: nie "tak tam było", ale tak film zarejestrował. Gdybyś użył filtrów, byłoby inaczej.

Locter
21-08-2013, 21:09
Tonacja wspaniała i kadr też, jakość wyśmenita - choć trzeba przyznać, że taka ostrość jest ciężka do uzyskania z małego obrazka na filmie, róznica na korzść średniaka jest klosalna co widac n atym zdjeciu.

Gratuluje, chciałbym kiedyś zrobić coś podobnej jakości na filmie.

Adam Majchrzak
22-08-2013, 02:57
super kadr i klimat , bdb fota

Dziękuję, bardzo miło to słyszeć ;)

Ciekawie zrobione, robi wrażenie i to pozytywne. Tak sobie kombinowałem z mniejszą ilością nieba, ale doszedłem do wniosku, że Twój wybór kadru jest trafny i gada. Dobra fota.

Dziękuję, nieba nie oddam ani na centymetr! :lol: ;) Gdybym kadrował niżej to w PD byłby spory fragment plaży a tego chciałem uniknąć.

A, już wiem ;)

Poprawka: nie "tak tam było", ale tak film zarejestrował. Gdybyś użył filtrów, byłoby inaczej.

Dokładnie! Masz rację. ;)

Tonacja wspaniała i kadr też, jakość wyśmenita - choć trzeba przyznać, że taka ostrość jest ciężka do uzyskania z małego obrazka na filmie, róznica na korzść średniaka jest klosalna co widac n atym zdjeciu.

Gratuluje, chciałbym kiedyś zrobić coś podobnej jakości na filmie.

Dzięki wielkie! No to co? Bierz średniaka i nad wodę ;)
A pomyśl co się dzieje na błonach wielkiego formatu.

Pozdrawiam Panowie! ...no właśnie Panowie, jakoś mało tu kobitek, nieczułe one na piękno przyrody czy co? :razz:

MarianS
22-08-2013, 06:53
Ciekawe miejsce bardzo dobrze pokazane a tonacja bardzo pasuje do treści zdjęcia.Pozdrawiam