Zobacz pełną wersję : N24-70 i D700 odchodzące gumy - pytanie o cene serwisu
Ile w serwisie będzie kosztować naprawa odklejającej się gumy w N24-70 i D700 pod kciukiem? jaki to przedział cenowy? Czy gumy na obiektywie wymieniają czy uzywajątej samej gdyż obecna jest delikatnie zdeformowana od ciepła i rozciągnięta...
Na ebay'u masz czasami całe zestawy. Na pewno wyjdzie taniej niż w serwisie. Właśnie jedzie do mnie komplet do D700 i będę wymieniał we własnym zakresie.
http://www.ebay.pl/itm/Rear-grip-rubber-unit-part-for-Nikon-D700-DSLR-CAMERA-Repair-item-/271259371580?pt=Digital_Camera_Accessories&hash=item3f2851883c
http://www.ebay.pl/itm/NIKON-AF-S-NIKKOR-24-70MM-1-2-8-G-ED-ZOOM-GRIP-RUBBER-RING-GENUINE-REPAIR-PART-/360710999814?pt=Digital_Camera_Accessories&hash=item53fc0d0f06
Dziękuję.. jakos nie przyszło mi do głowy by sprawdzić to na aukcji... co do D700 to jest ok, tylko trzeba podkleić... no ale na 24-70 to mi przeszkadza w czasie pracy...
Akurat gumę na obiektywie bardzo łatwo samemu zregenerować. Wystarczy wyciąć pasek o szerokości 2-3 kostek i skleić na styk dobrym klejem. W żadnym wypadku nie podklejać.
paparazzi89
19-08-2013, 15:44
guma do 24-70 jest do kupienia w serwisie za 45 zł chyba z wysyłką ;)
Akurat gumę na obiektywie bardzo łatwo samemu zregenerować. Wystarczy wyciąć pasek o szerokości 2-3 kostek i skleić na styk dobrym klejem. W żadnym wypadku nie podklejać.
W jaki sposób potem łączysz gumę? jest to element który dostaje trochę w kość w trakcie pracy i zastanawiam się jak połączyć by miejsce to sie nie rozerwało w czasie zlecenia... podklejasz potem od wewnętrznej strony jakoś tą gumę innym kawałkiem czy tylko bok do boku? oczywiscie na styku gumy i obiektywu bez kleju ...samo przycięcie na szerokosc mało dało... moze juz tak nie lata na boki ale mimo wszystko jest te 1 - 2mm za długa i nie trzyma sie odpowiednio korpusu... jak już zakończęsezon to zakupię sobie nową część a póki co do końca sezonu chciałbym "dobić tą" że sie tak wyrażę...
Nie na szerokość. Wycina się 3-4 klocki na długość, tak żeby po naciągnięciu zmniejszyła się szerokość. Klei się dowolnym klejem typu kropelka. Przy odrobinie wprawy nic nie widać i na pewno się nie rozklei.
Ok rozumiem co miałeś na myśli.. ja jednak na szerokość również musiałem przyciąć - 2mm, gdyż guma nie mieściła się w swoim rowku i przez to wychodziła na zewnątrz co powodowało jeszcze wiekszy jej ruch.
Dziękuję za wskazówki.
Ja robię to tak:
1. rozcinam
2. nakładam na obiektyw naciągając tak, żeby szerokość się zmniejszyła i pasowała do pierścienia
3. sprawdzam ile gumy nachodzą na siebie
4. docinam
5. sklejam
6. nakładam
Mam do Was pytanie... bo jestem zniesmaczony póki co sposobem załatwiania sprawy dot. gumy pierścienia zoomu w obiektywie...
Jak to jest ze serwis potrzebuje nr seryjny obiektywu do zrealizowania zakupu u nich wspomnianej części?
Jak to jest ze na potwierdzeniu serwisu nie umieszcza sie waznych informacji jak np. NIP ? (czy to jest forma ich faktury?)
Jak to jest że w dokumencie tym są informacje o tym iż otrzymali od mnie sprzet do NAPRAWY... choc tak na prawde nic do nich nie wysyłam i wysyłać nie będę? Tym samym informują również o kosztach do pokrycia jesli takowe zlecenie "NAPRAWY" zostanie anulowane przez klienta... W dokumencie tym istnieje również informacja że ten sprzet został przyjęty do ekspertyzy !
Czy jestem przewrażliwiony czy też uważacie ze to robienie klienta w balona i że przy okazji tego kręcą jakies wałki ?
Czy ktoś z Was interweniował w podobnych sprawach?
Po prostu sprzedają "usługę" a nie części. Być może Nikon im to refunduje. I po to właśnie potrzebują numer seryjny.
Jak to jest ze serwis potrzebuje nr seryjny obiektywu do zrealizowania zakupu u nich wspomnianej części?
A mi się wydaje że chcą numer seryjny dlatego żeby nie sprzedawać dalej i zarabiać na tym.
U mnie gume na 24-70 wymieniaja za cale 10zl (w serwisie Nikona, robia od reki, stara oddaja).
Ale robią to chińskie rączki :D a jak wiadomo te są mniejsze niż te nasze europejskie łapska wiec i cena mniejsza :D
Ok, dzięki za info i opinię... szkoda moich nerwów... ;)
zyzio666
07-11-2013, 14:33
Mam do Was pytanie... bo jestem zniesmaczony póki co sposobem załatwiania sprawy dot. gumy pierścienia zoomu w obiektywie...
Jak to jest ze na potwierdzeniu serwisu nie umieszcza sie waznych informacji jak np. NIP ? (czy to jest forma ich faktury?)
Jak to jest że w dokumencie tym są informacje o tym iż otrzymali od mnie sprzet do NAPRAWY... choc tak na prawde nic do nich nie wysyłam i wysyłać nie będę? Tym samym informują również o kosztach do pokrycia jesli takowe zlecenie "NAPRAWY" zostanie anulowane przez klienta... W dokumencie tym istnieje również informacja że ten sprzet został przyjęty do ekspertyzy !
Czy jestem przewrażliwiony czy też uważacie ze to robienie klienta w balona i że przy okazji tego kręcą jakies wałki ?
Czy ktoś z Was interweniował w podobnych sprawach?
Wydaje mi się, że nieco się czepiasz. Nie prowadzą jako takiego sklepu z częściami. Wykonują usługę naprawy poprzez wymianę. Aby coś naprawić muszą wprowadzić to do systemu. Powinieneś się cieszyć się, że nie musisz wysyłać obiektywu/aparatu i nie mieć sprzętu przez "x" dni tylko dostajesz pocztą część, która jest Tobie potrzebna do naprawy we własnym zakresie. Co do NIP-ów to sie nie znam, prosty inżynier jestem. Reszta wydaje mi się na Twoją (Naszą) korzyść działa.
Jak musiałem wymienić gumę to osobiście cieszyłem się, że jest możliwość otrzymania jej listem, bez rozstawania się z puszką.
Pozdrawiam
Od tego roku Nikon oficjalnie sprzedaje części. http://parts.nikonusa.com/en/index.page
zyzio666
09-11-2013, 21:20
oops, Ja nje znał :)
Wychodzi drozej za sama gumke niz u mnie z wymiana i czyszczeniem szkla z wierzchu ;) ;)
kubalmar
22-11-2013, 22:30
Znalazłem rozwiazanie puchnącej gumy na 24-70. Kiedys dostałem w prezencie kubek termos w kształcie własnie obiektywu 24-70. Okazało sie ze termosik ma na sobie gumy które idealnie pasują na obiektyw. Teraz kubek ma gumę z obiektywu a obiektyw gumę z kubka. Trzeci rok i kłopotu nie ma :-)
Znalazłem rozwiazanie puchnącej gumy na 24-70. Kiedys dostałem w prezencie kubek termos w kształcie własnie obiektywu 24-70. Okazało sie ze termosik ma na sobie gumy które idealnie pasują na obiektyw. Teraz kubek ma gumę z obiektywu a obiektyw gumę z kubka. Trzeci rok i kłopotu nie ma :-)
Nie no, to jest jakaś parodia! :D
kubalmar
22-11-2013, 22:36
hehe parodia ale raczej nikona. Chińczycy robią lepsze gumy na badziewne kubki od giganta który nie potrafi zrobić gum na szkło za 6K :-)
I pewnie ten kubek tańszy od gum z serwisu :D
kubalmar
22-11-2013, 23:04
Kubek kosztował chyba 35zł, ale dokłanie nie powiem bo dostalem w prezencie. Bezcenne jest to ze skończył sie problem rozciągajacej sie gumy. Guma z kubka jest ładniejsza od orginału i obiektyw wyglada ciagle jak nowy :-)
Szkoda, że nie ma jakiegoś pojemnika w kształcie body.
Moje 24-70 zmieniło właściciela i służy - mam nadzieje wiernie i bezawaryjnie - innemu panu, ale D700 póki co zostało i zaczyna odłazić guma pod kciukiem...
Mam pytanie bo chyba daltonista jestem na tej aukcji to jest czarna guma pod kciuk czy niebieska i czarna?
http://www.ebay.com/itm/New-Camera-Rear-grip-rubber-Repair-unit-part-For-Nikon-D700-DSLR-Camera-/251407028685?pt=Digital_Camera_Accessories&hash=item3a8906d1cd
Jedna czarna guma pokazana z dwóch stron, żeby było widać folię samoprzylepną.
Szykujesz się do wyklepania sanek?
Dzięki za pomoc bo już się wystraszyłem że zamiast czarnej może chińczyk różową przyśle ;-)
Kupuj. Ja właśnie wygrałem licytację na dekielek za 0,61 dolara, łącznie z kosztami transportu z Chin. I to z jakimś gratisem. :)
Ja się zakochałem w Chinach wczoraj odebrałem softbox octagonalny piękny za 170 zł :-) Ale nie zaśmiecam więcej. Guma kupiona
manfred wszystko kupujesz na eBay'u? płacisz z polskiego konta? ja potrzebuję 1 gumy do D700 tej przedniej ze znaczkiem FX i nie wiem czy zamawiać gdzieś czy wymieniać w serwisie, dzisiaj dostałem maila od nich że za tą gumę z wymianą ok 90zł i że dokładną cenę podadzą po założeniu, coś mi się wydaje że jak już zamontują to cena urośnie o jakieś 20-30zł w sumie na N24-70 też bym gumę wymienił, więc niech ktoś doradzi jak ten temat ogarnąć
Wszystko kupuje u braci z Chin nie widzę potrzeby aby przepłacać oczywiście tam gdzie się da. Np zamówiłem sobie filterek za 160 zł za który najtaniej na allegro musiałbym dać 210 zł plus przesyłka. Wada jest jedna trzeba te 2-3 tygodnie poczekać ale jestem świadomy oczekiwania na to na co mi się nie pali. Ja już zamówiłem do 700 i do 24-70 sam sobie wymieniłem i jestem szczęśliwy że nie dałem się oskubać.
mógłbyś się podzielić linkami? i jeszcze wytłumaczyć jak to jest z płatnością
Linki są dynamiczne a płace paypalem. W poście 27 jest link do gumy jak ja to nazywam kciukowej. Wykaż trochę inwencji i poszukaj sobie to nie jest takie proste.
mógłbyś się podzielić linkami? i jeszcze wytłumaczyć jak to jest z płatnością
Załóż sobie konto w kantorze walutowym Alior (można podać mój kod polecający 14QWRCWH63CC). Zamów kartę w dolarach. Kup tyle dolarów ile trzeba po dobrym kursie i zapłać tą kartą. Bezpośrednio lub przez Paypall. Trzeba pamiętać, żeby wybrać płatność bez przeliczania na złotówki. Ma to tą zaletę, że nie płacimy prowizji za przewalutowanie. Zwłaszcza w przypadku zwrotu, dostajemy dokładnie tyle ile zapłaciliśmy. Gdyby płatność była w złotówkach, to zwrot zostanie przeliczony po innym kursie (czasami można na tym zarobić, ale zwykle się traci).
Konto PayPal posiadam ponieważ jak mieszkałem w Anglii robiłem zakupy na eBay UK, właśnie sprawdzałem ile kosztuje guma której potrzebuje i koszt jest taki ile chcą w serwisie ok 100zł także zupełnie się nie opłaca. Podaję link do aukcji.
http://www.ebay.co.uk/itm/Nikon-D700-Side-Rubber-Cover-GENUINE-/301120416207?pt=UK_Replacement_Parts_Digital_Camer a_Parts&hash=item461c2ce9cf
Ale gdzie Ty szukasz?????
No patrzę na eBay'u gdzie zawsze zamawiałem, kilka razy z tej strony kupowałem akcesoria foto z Chin jednak gum nie ma lub ja nie potrafię znaleźć
Mi wychodzi 70 zł ale może ja liczyć nie umiem. Z drugiej strony na takiej bździochowej gumie nie liczyłbym na duże oszczędności.
Wychodzi Ci 70zł z tego linku co podałem? Koszt gumy 23f 1funt=5zł więc 115zł przesyłka za free także drożej niż w serwisie
pod kciuk
http://www.ebay.com/itm/Rear-Grip-Rubber-Unit-Part-Replacement-for-Nikon-D700-DSLR-Camera-Repair-item-/300837666512?pt=Digital_Camera_Accessories&hash=item460b527ed0
ta z FX org
http://www.ebay.com/itm/Nikon-D700-IF-Cover-Left-hand-cover-Rubber-Grip-Replacement-Repair-Part-Tape-/331059554843?pt=Digital_Camera_Accessories&hash=item4d14afea1b
Rany Ty patrzysz na "uk" a ja na "com". O już mnie Andi ubiegł.
Andi dzięki za link, jednak nie opłaca się zamawiać skoro za kilka zł więcej będę miał z wymianą w serwisie, ktoś robił u nich od ręki? Ile im zajmuje takie przyklejenie? Będę w Warszawie w następnym tygodniu ale za dużo czasu nie będę miał i jestem ciekawy czy uda się to zrobić w ciągu 30min-1h
Chłopie a weź do nich zadzwoń jutro i się spytaj no bo chyba nikt lepiej nie będzie wiedział.
Za $15 z darmową wysyłką. http://www.ebay.com/itm/Nikon-D700-IF-Front-Cover-cover-Rubber-Grip-Replacement-Repair-Part-Tape-/331071063715?pt=Digital_Camera_Accessories&hash=item4d155f86a3
Ostatnia sztuka z 37. Brać i nie pytać.
Normalnie kosztuje $27 http://www.ebay.com/itm/Nikon-D700-IF-Cover-Left-hand-cover-Rubber-Grip-Replacement-Repair-Part-Tape-/331059554843?pt=Digital_Camera_Accessories&hash=item4d14afea1b
No ale nie ma literki FX i nie ma lansu ;-)
FX zostaje stare. Dziurka jest.
Problem w tym że starego znaczka FX też nie mam manfred nie omieszkam jutro zadzwonić i się wypytam o wszystko...
Dobry wieczór.
Dziś dotarła do mnie paczka z zamiennikiem gumki podkciukowej do D700, koszt 20,08zł, szła dokładnie 10 dni. Kupiona na tej aukcji:
EBAY (http://www.ebay.com/itm/New-Camera-Rear-grip-rubber-Repair-unit-part-For-Nikon-D700-DSLR-Camera-/251450121824?pt=Digital_Camera_Accessories&hash=item3a8b985e60)
Na body wygląda tak:
DROPBOX (https://www.dropbox.com/s/qddkgvdnwg1ejpi/DSC02281.JPG)
Wydaje się bardziej twarda, pasuje idealnie, a 50zł za oryginał to lekka przesada..