Zobacz pełną wersję : Polar Hoya Standard a Hoya HMC, różnica w zdjęciach
barracuda
10-04-2007, 09:25
Mam pytanie odnośnie wymienionych wyżej filtrów. Czy ktoś może napisać coś na temat różnicy w zdjęciach dla jednego i drugiego filtra? Ja używałem zwykle filtra standard i byłem zadowolony ze zdjęć. Teraz jednak zmieniłem obiektyw co zmusza mnie do zmiany filtra. I zastanawiam się czy warto dopłacać do HMC czy zostać przy standardzie?
sokrates
10-04-2007, 09:32
HMC powinien lepiej pracować pod słońce, jednak tu duzo zależy od kąta pod jakim ustawisz się do słonka. Jak trafisz na "niefortunny" strumień światła to i tak odbije się to negatywnie na zdjęciu. Jednak tak jak napisałem HMC da lepsze efekty pod słońce.
barracuda
10-04-2007, 09:37
No właśnie, tylko tu się koło zamyka, bo w końcu fotografując pod słońce polar i tak niewiele zdziała, bo kąt jest nie ten.
Tez jestem przed takim zakupem. Biore standarda bo polar az tak dobry byc nie musi, a ten jak dla mnie pracuje ok.
Chyba, że chcesz wykorzystać polar do czego innego (np. zmniejszyć ilość światła...)
No właśnie, tylko tu się koło zamyka, bo w końcu fotografując pod słońce polar i tak niewiele zdziała, bo kąt jest nie ten.
no nie bardzo, bo polar w takiej sytuacji działa jako ND4, więc ilość powłok jak najbardziej się liczy...również przy zdjęciach ze słońcem ilość powłok gra rolę bo im ich więcej, tym większa przepuszczalność światła...
Tez jestem przed takim zakupem. Biore standarda bo polar az tak dobry byc nie musi, a ten jak dla mnie pracuje ok.
I tu się mylisz. Polar jest jednym z ważniejszych filtrów. Kiepski polar może kompletnie zepsuć zdjęcie. Oczywiście na początek można zacząć od taniego polarka (sam używałem dość długo Selco) ale jak już raz założysz coś lepszego to potem widać różnicę.
...Kiepski polar ...
HOYA standard to nie jest kiepski polar :-) Oczywiście trzebaby zdefiniować co to znaczy kiepski, ale obrazując, to kiepski jest HAMA czy KING.
Hoya standard to niestety filtr zbliżony do Hamy.
No może lekko powyżej, ale fakt - najlepszy nie jest...
hama HTMC jest sporo lepsza od hoyi standard...i nieco gorsza od hoyi HMC :)
Witam...
Caly dzień śledze wątki o polarach bo na dniach planuje zakupić ten filtr. W porównaniach filtrów wszyscy piszą weż ten weź tamten. Główne argumenty to łatwość czyszczenia i ilość powłok. Oczywiście za tym idzie cena. Mnie mocno interesuje jak to wygląda w praktyce, chodzi mi o przykłady zdjęć. Ja miałem okazję samemu kiedyś "przetestować" sobie dwa filtry. Jakąś tam prostą HAME i HOYE HMC. Zdjęcia robiłem z tego samego miejsca na - samochód (odbicia) i niebo (tak pod takim kątem aby efekt polaryzacyjny był najmocniej widoczny)....i powiem szczerze że różnicy nie było. Postaram sie wyszukąc i wstawić tu te foty może się komuś przyda. Ale do rzeczy...mam Sigme 10-20mm i przyszła kolej na polar. Myśle nad zakupem Hoya PRO1 Digital - padło na niego bo już z niego efekty widziałem i do tego jest łon SLIM a to je dość mocno waże przy szerokim kącie 10mm. Chodzi mi o to żeby dodać jeszcze połówki i nie było winiety. Ma ktoś jakieś z tym doświadczenia z tym polarem ?! Aha no i jeszcze jedna dość ważna kwestia - kosztuje on 300zł. I jeśli ktoś napisze żeby dozbierać na lepszy to proszę mocno napisać dlaczego i poprzeć to jakimś przykładem jakby sie dało...dzieki z góry :)
Nie widzialem. Nie mialem. Ale podobno najlepszy !
http://cgi.ebay.pl/Nikon-77mm-Slim-Circular-Polarising-filter-BEST-CPL-1C_W0QQitemZ200095152178QQihZ010QQcategoryZ15217QQ tcZphotoQQcmdZViewItem
Wojteksw
26-04-2007, 17:40
Posiadam polar Hoya super quality ma tylko 5mm, nie posiada gwintu z przodu.Jestem z niego zadowolony lecz planuję zakup następnego bo chcę nabyć N 18-200 VR i zastanawiam się czy do tego obiektywu musi być slim bo jednak trochę kłopotliwe jest brak gwintu zew.
Szczytem jakości Hoya Standard nie jest na pewno, do klasy średniej też się nie zalicza.