Zobacz pełną wersję : Szeroko na d 600 czyli 20/2.8 czy 18-35 G
Hej ,
mam dylemat, który obiektyw dokupić na szerokie kadry do D600:
Budżet 2-2,5 K max - tylko nówka bo musi w koszty iść... dodam, że mam już filtry 77 i raczej nie chcę kupować nowych, np na 82 (Sigma), tak więc raczej obiektywy na filtr 77 lub mniejszy.
Wstępnie wytypowałem:
nikkor 18-35 G ED
nikkor 20 / 2.8
Szeroki potrzebny mi do street photo, wakacje, landshafty i wnętrza. Strasznie kusi mnie kompaktowy rozmiar nikkora20mm/2.8 ale z tego co wiedzę to jakościowo to on szału nie robi szczególnie na duzej dziurze.
Tak więc pytanie czy jakościwo te szkłą są prónywalne na 20 mm i powiedzmy f 3,5.
Czy w tym 20mm dodatkowe światło ma sens skoro mówi się, że akceptowalana jakośc zaczyna się od 5.6 chodzi mi o robienie zdjęć we wnętrzach czy na imprezach gdzie swiatło marne.
Jak sprawuje się 18-35 na 18mm
Może jakieś inne?
jezeli uzywasz 35 1.8 na fxie to moze opylic go i dorzucic do sigmy 18-35 1.8 ?
jezeli uzywasz 35 1.8 na fxie to moze opylic go i dorzucic do sigmy 18-35 1.8 ?
To chyba nie zadziała.
Tak jak sigma 30 1.4
chyba, że mylę się.
Wysyłane z mojego Z10 za pomocą Tapatalk 2
martin204
18-08-2013, 15:34
A z ciekawości używa ktoś tej sigmy z D800? Czy sprawuje się równie dobrze jak 35 Nikona?
Art Erie
18-08-2013, 15:42
A z ciekawości używa ktoś tej sigmy z D800? Czy sprawuje się równie dobrze jak 35 Nikona?
Chyba wczoraj oglądałem na forum efekty dzialania S30/1,4 na FF i niestety spora winieta w porównaniu do N35/1,8.
Hej ale jachecę szerzej niż 35. Ta 35 z opisu poszla juz w ludzi. Intersuje mnie 18 no 20 ewentualnie.
Hej ale jachecę szerzej niż 35. Ta 35 z opisu poszla juz w ludzi. Intersuje mnie 18 no 20 ewentualnie.
No looz, tam wyżej padła propozycja obiektywu do stąd te rozważania.
Natomiast jeszcze masz do wyboru 16-35 f4
Wysyłane z mojego Z10 za pomocą Tapatalk 2
MariuszJ
18-08-2013, 20:28
Nie mam doświadczeń z D600 i jego wymaganiami co do optyki, będę ekstrapolował swoje doświadczenia z D700, z obiektywami które miałem dłużej niż na testy.
1. 20/2.8D - super kompaktowe UWA, strasznie poręczne; optycznie niestety bez relewacji poza centrum; miałem dostęp do jednego egzemplarza skoszonego kompletnie, drugiego z dziwną, "komastyczną" prawą stroną, chociaż mojemu nic nie dolegało. Szkło świetne na analogu, dobre (jeżeli priorytetem jest rozmiar to bardzo dobre) na D700, na D600... sądząc po tym co uzyskiwało się z niego na cropie (D70 - nędznie raczej) chyba bym odradzał.
2. 16-35/4VR (sporo poza Twoim zakresem cenowym, niestety) - pod względem gabarytów przeciwieństwo poprzednika, wielka i ciężka lufa; bardzo fajna mimo potężnej dystorsji geometrycznej na szerokim kącie, mało fajna na wąskim (ostrość, mikrokontrast); stabilizacja - przydatna, szczególnie w zastosowaniach na "japońskiego turystę"; szkło dla mnie kulało jeżeli chodzi o kolor i kontrast w trudniejszych warunkach, porównanie z 24-70 we wspólnym zakresie było miażdzące dla tego obiektywu.
3. Samyang AE14/2.8 - super fajna, ostra jak brzytwa i bardzo kontrastowa stałka, ze światłem tylnym radząca sobie nawet lepiej niż King 14-24; potężna dystorsja geometryczna, ale wada ta nie jest bardzo uciążliwa bo przy jego zapasie rozdzielczości spokojnie do kompensacji w postprocesie; MF (mi to nie przeszkadza, Tobie może).
Masz jeszcze nowego Nikkora 18-35 i super kompaktowego Voigtlandera 21/4.
Wyrażę jednak pogląd, że mając w czymś dobre 24mm i akceptując gabaryt tego czegoś, 20-tkę można sobie darować - 24mm na FF to naprawdę bardzo szeroko.
Podpisze się pod opinią o SY 14/2.8. absolutnie genialne szkło. Dystorsja do ogarnięcia w LR - jest profil, który bardzo dobrze działa. Na 2.8 - 4.0 spora winieta. Przy tej ogniskowej AF nie jest niezbędny.
Lena&TheShadow
19-08-2013, 09:58
Tokina MF/AF 17f3.5. Mały ale świetny optycznie, filtr odpowiednio 67/72mm. Używałam podczas ostatniej wyprawy do Hiszpanii zamiast Tokiny 16-28f2.8 i urzekł mnie ten obiektyw jakością obrazu i neutralnym oddaniem kolorów. Wersja MF w dobrej cenie na ebay.
Sigma AF-S 17-35f2.8-4 EX HSM (filtr 77mm) obiektyw o ogromnym rozrzucie jakościowym ale kiedy posiadasz ostrą sztukę to już nie chcesz Nikkora. Przymknięty do f4 działa do 24mm i do tej ogniskowej z niego korzystam. Im wyżej tym większa tragedia, na 35mm dla mnie bezużyteczny (używam N35f2D). Zaletą jest jego najlepsza praca na najszerszej ogniskowej. Specyfika powłok powoduje, że bardzo ociepla i albo się przyzwyczaisz albo sprzedasz.
darkmajin
19-08-2013, 11:16
czemu nikt nie wspomina o sigmie 20 f1.8 świetne szkło i cena
mackaron
19-08-2013, 15:32
Zeiss ZF 18/3.5 bezkompromisowe szklo ostre od pelnej dziury
Dzięki wszystkim za wypowiedzi, ulegając chwilowej słabości postanowiłem zmienić w pierwszej kolejności podstawowego zooma z 24-120 na 24-70 co wygięło mój budżet na zabawki na kilka miesięcy. Teraz 24 z dobrym światłem będzie musiało wystarczyć.
Podepnę się pod wątek żeby się nie powtarzać, potrzebuję czegoś szerszego miałem N20-35 2.8 kilka miesięcy temu ale zmuszony byłem sprzedać i w okresie zimowym niestety nie miałem okazji zbyt długo nim pofocić, obecnie mam N35 1.8 DX, N50 1.8 G i N85 1.8G, często na spacerach brakuje mi szerokości i tu pomyślałem o lekkim N18-35 G, czy ktoś mógłby wrzucić jakieś sample najlepiej NEF-y szeroki plan na 18-20-24-28-35 oraz najlepiej portret na pełnej dziurze na 20-24-28-35 ciekaw jestem czy w przedziale 24-35 na pełnej dziurze ludzie-bliskie ujęcia będą się prezentować dobrze czy będę musiał targać ze sobą dodatkwo N35 1.8 DX, trochę bez sensu dublować ogniskowe wolałbym jako drugie szkło mieć ze sobą 50 albo 85 .
Druga opcja to Sigma ART 24 1.4 na tyle szeroka że mogę już robić krajobrazy i również do zdjęć ulicznych się nada , i jeszcze Nikon 24 1.8 ale o tym coś mało zdjęć w necie.
Oczywiście wszystko to pod pełną klatkę D600 a za kilka miesięcy D750 co radzicie ? Proszę posiadaczy w/w 18-35 G o sample jedna aukcja kończy się jutro i nie wiem czy brać w niej udział czy nie, niestety wiele sampli w necie 18-35 G są strasznie przeostrzane.
Pozdrawiam serdecznie
Jak pisałem miałem go i nie byłem do końca przekonany, owszem świetny AF świetnie zbudowany rozmiar wielkość biorąc pod uwagę że ma w sobie 20-24-28-35 jak najbardziej na tak, ale praca pod światło i spadek kontrastu trochę mi przeszkadzało.
Robiłem sobie testy na statywie na moich dzieciakach, psie, kocie i krajobrazy i moja 35 1.8 DX wypadała lepiej . Okazało się że częściej sięgałem po ten niepozorny obiektyw niż po 20-35 2.8 tak więc raczej się nie skuszę ponownie, nie powiem że to zły obiektyw w wielu sytuacjach świetny. Tak więc proszę o sample 18-35 G :-)
Pomoże ktoś ? Nikt nie ma tego szkła ?
Pomoże ktoś ? Nikt nie ma tego szkła ?
Podaj maila, to ci pare posle.
Podaj maila, to ci pare posle.
Super dzięki, podaję maila dla wszystkich jak ktoś jeszcze by chciał podesłać
[email protected] z góry dziękuję.
Jako posiadacz zestawu D610 i 18-35G szczerze polecam to szkło. Centrum kadru na 35mm i f4.5 jest dla mnie wystarczająco ostre, a im szerzej tym lepiej. Jakbyś chciał sample, to niestety najwcześniej jutro około południa - jeśli Cię to urządza, napisz.
Jako posiadacz zestawu D610 i 18-35G szczerze polecam to szkło. Centrum kadru na 35mm i f4.5 jest dla mnie wystarczająco ostre, a im szerzej tym lepiej. Jakbyś chciał sample, to niestety najwcześniej jutro około południa - jeśli Cię to urządza, napisz.
Dzięki za odzew jak najbardziej sample porządane mail podany j/w , jedna aukcja kończy się jutro kolejna za 7 dni więc może którąś upoluję. Dzięki.
Otrzymałem pierwsze sample od forumowego kolegi za co dziękuję, jak dla mnie jakość obrazka w zupełności wystarczająca na moje potrzeby zwłaszcza na szerszych ujęciach. Brakuje mi tylko ujęć portretowych na 28-35 na pełnej dziurze mógłbyś ktoś coś przesłać poproszę, i czy AF w porównaniu do N50 1.8G czy N35 1.8 DX jest dużo wolniejszy ?
Powstał w mojej głowie jeszcze jeden plan kupić Sigmę 17-35 2.8-4 żeby zobaczyć jakich ogniskowych będę najczęściej używał a potem kupić stałkę przypuszczam że będzie to 24 ale dam sobie czas. I tu mam pytanie do bardziej zorientowanych Sigma występuje w 2 wersjach ze średnicą filtra 82 i 77mm jakiej wersji szukać która nowsza - lepsza ktoś może podpowiedzieć poproszę.