Zobacz pełną wersję : Nikon d5100- pierwsza lustrzanka
LajtekPL
17-08-2013, 01:38
Witam,
przymierzam się do zakupu pierwszej lustrzanki cyfrowej. Sporo się wahałem pomiędzy Nikonem d5100 a Canonem 600d (obydwa na początek z obiektywem 18-55 później dokupi się coś lepszego, ważne też dla mnie jest wejście na mikrofon stereo gdyż zamierzam też dosyć sporo filmować oprócz samego pstrykania). Wybór padł chyba na Nikona lecz przeglądając różne fora i czytając opinie użytkowników strasznie dużo osób skarży się na problem z focusem, że aparat ustawia ostrość przed lub za obiektem. I tu jest moje pytanie, czy ten aparat ma taką częstą wadę fabryczną czy to może wina obiektywu? Jeśli chodzi o lustrzanki jestem kompletnym laikiem! Do tej pory używałem kompaktu ale powoli jego możliwości są zbyt niskie na moje potrzeby. Proszę pomóżcie ;)
front i back-focus to wina obiektywów, nie aparatu i występuje tylko przy ostrzeniu przez wizjer.
Przy ostrzeniu przy LV to zupełnie nie występuje.
Co do nagrywania filmów - zapomnij o ustawianiu ostrości przez aparat. Detekcja kontrastu zupełnie nie sprawdza się podczas kręcenia filmów i trzeba ostrzyć ręcznie.
Aktualnie tylko Canon EOS 70D oraz Sony SLT są w stanie normalnie ostrzyć przy kręceniu filmów. Pozostałe aparaty to zupełna porażka.
I kolejna sprawa - obiektyw 18-55 - lepiej dopłać i weź z 18-105 - obiektyw nie dość, że lepszy optycznie, to też lepiej zbudowany. Nie mówiąc już o znacznie lepszym ręczny ostrzeniu.
Tak więc, jak aparat ma Ci służyć do kręcenia filmów - kup kamerę, albo Sony SLT, a jak Nikon, to niestety musisz od razu zakupić odpowiednie obiektywy - takie które pozwolą dobrze ręcznie ostrzyć i maja pierścień przesłony - czyli manualne.
sokolnik
17-08-2013, 03:25
Aktualnie tylko Canon EOS 70D oraz Sony SLT są w stanie normalnie ostrzyć przy kręceniu filmów.
dasz sobie rękę uciąć że ten kwanon 70D normalnie ostrzy przy kręceniu filmów?
Miałeś go w rękach? Kręciłeś filmy?
Pokaż jakiś film z tego 70D, ocenimy wspólnie :)
cz4rnuch
17-08-2013, 07:47
... kwanon... Zapachniało talibatem, oczywiście sponsorowanym przez literkę N ;)
Pokaż jakiś film z tego 70D, ocenimy wspólnie :) Może ja coś zarzucę. Kilka klipów z Dpreview (http://www.dpreview.com/previews/canon-eos-70d/7), coś z Vimeo (https://vimeo.com/70724080), Cinema5D (http://www.cinema5d.com/?p=20252) oraz Imaging-resource (http://www.imaging-resource.com/news/2013/08/08/oour-first-canon-70d-video-tests-show-DSLR-dual-pixel-cmos-af-game-changer) (tu m.in porównanie z AFem Nikona D7100). Właściwie nie ma nad czym się rozwodzić. Canon jest lepszy i tyle.
dasz sobie rękę uciąć że ten kwanon 70D normalnie ostrzy przy kręceniu filmów?
Miałeś go w rękach? Kręciłeś filmy?
Pokaż jakiś film z tego 70D, ocenimy wspólnie :)
Mieć nie miałem, ale widziałem niezależne jego testy.
Ten DualPixel działa jak fazowy AF. Szybki i celny.
Ja ogólnie za Canonem nie jestem, szczególnie tymi wyższymi, bo totalnie nie pasuje mi w nich to wielkie tylne pokrętło, którego nie da się ani normalnie, ani wygodnie używać, a jak ktoś patrzy przez wizjer lewym okiem, to już absolutnie jest nie użyteczne.
Ale niestety Canon z 70D pokazał, że potrafi robić lepsze aparaty od konkurencji. I to pod każdym względem. (ergonomię pomijam, bo to jest kwestia indywidualna)
Tak więc, jak lustrzanka do zdjęć i filmów, aktualnie C70D jest bez konkurencyjny.
sokolnik
17-08-2013, 13:34
do tego wifi, dotykowy ekran, powinni jeszcze dać androida i przeglądanie poczty oraz gry :)
niech sobie będzie ten 70D :) nie zazdroszczę ani mi nie przeszkadza :)
LajtekPL
17-08-2013, 13:38
Ok, bo chyba zapomniałem napisać najważniejszej rzeczy, chciałbym się zmieścić w 2000zł max 2200zł. Jestem jeszcze uczniakiem nie mam stałego zatrudnienia a te 2 tys udało mi się udziergać pracując przez wakacje i chciałbym w końcu zainwestować w taki sprzęcić bo marzy mi się już od dłuższego czasu. Nie musi być to kosa do profesjonalnych filmów, zależy mi tylko aby przyzwoicie kręcił filmy i miał możliwość podpięcia zewnętrznego mikrofonu
sokolnik
17-08-2013, 14:10
Budżet ograniczony. Także trzeba sprawdzić w specyfikacjach czy jest wejście na mikrofon w danym body. Kilka modeli to kilka minut szukania.
Cenowo mieścisz się w D3100, D3200, D5100 i tyle, chyba że używki też Cie interesują.
Ok, bo chyba zapomniałem napisać najważniejszej rzeczy, chciałbym się zmieścić w 2000zł max 2200zł. Jestem jeszcze uczniakiem nie mam stałego zatrudnienia a te 2 tys udało mi się udziergać pracując przez wakacje i chciałbym w końcu zainwestować w taki sprzęcić bo marzy mi się już od dłuższego czasu. Nie musi być to kosa do profesjonalnych filmów, zależy mi tylko aby przyzwoicie kręcił filmy i miał możliwość podpięcia zewnętrznego mikrofonu
Wszystkie lustrzanki dobrze kręcą filmy, ale jakość tych filmów w 90% zależy od umiejętności filmującego i posiadanego osprzętu (obiektywy, rig, follow-focus, itp).
Od początku o D5100 jako kamerze:
1. ekspozycja tylko automatyczna. Można jedynie użyć blokady ekspozycji.
2. Jedyny sposób wpływania na ekspozycję, to obiektyw z pierścieniem przesłony.
3. Po włączeniu LV nie można zmienić przesłony, aby to zrobić trzeba wyłączyć LV, zmienić przesłonę i włączyć ponownie. Wyjątek - patrz pkt. 2.
4. Autofocus zupełnie nie nadaje się do używania podczas kręcenia. Można go użyć przed rozpoczęciem nagrywania, ale aby film jakoś wyglądał, w czasie nagrywania trzeba ostrzyć ręcznie.
5. Autofocus w trybie LV może złapać ostrość jedynie na statycznych obiektach. Jak ktoś jest w ruchu - zapomnij. Zostaje ostrzenie ręczne.
6. Zapomnij o obiektywie 18-55VR - bardzo niewygodny do ręcznego ostrzenia.
Ogólnie D5100 nie jest zły do nagrywania, ale trzeba być świadomym jakie ma w tej kwestii ograniczenia.
cz4rnuch
17-08-2013, 14:37
do tego wifi, dotykowy ekran... Zapomniałeś o większej szybkostrzelności i o buforze mieszczącym 16 pełnowymiarowych Rawów(ten z D7100 o ile dobrze pamiętam potrafi połknąć zaledwie 6 w trybie dx)
...powinni jeszcze dać androida i przeglądanie poczty oraz gry :) Gier ani programu do poczty nie trzeba dawać, Android załatwia sprawę ;)
Ale niestety Canon z 70D pokazał, że potrafi robić lepsze aparaty od konkurencji. I to pod każdym względem. (ergonomię pomijam, bo to jest kwestia indywidualna)
Tak więc, jak lustrzanka do zdjęć i filmów, aktualnie C70D jest bez konkurencyjny.Dlaczego niestety? To tylko może wpłynąć motywująco na Nikona. Poza tym ja bym był ostrożny z tą koronacją. Niewątpliwie na papierze wszystko wygląda bardzo dobrze, ale chyba do tej pory nie wiadomo jak jest z jakością zdjęć, poprawili coś czy mamy to samo co we wcześniejszych modelach.
Lajtek, wybór między D5100 a 600D to wybór tego co jest dla Ciebie ważniejsze. Nikon da Ci lepszą matrycę do zdjęć, a Canon lepsze filmowanie.
sokolnik
17-08-2013, 14:37
najgorsze to że D7100, który jest 3 razy droższy nie jest o 3 razy lepszy lepszy od D5100 jeśli chodzi o filmowanie :) :/
LajtekPL
17-08-2013, 16:50
Cenowo mieścisz się w D3100, D3200, D5100 i tyle, chyba że używki też Cie interesują.
D3100 nie ma wejścia :) a używek wolę nie kupować lepiej nowe na gwarancji w razie czego
2. Jedyny sposób wpływania na ekspozycję, to obiektyw z pierścieniem przesłony.
Czyli są to obiektywy stałoogniskowe?
Czyli są to obiektywy stałoogniskowe?
Nie stałoogniskowe, a z pierścieniem przesłony - głównie starsze szkła. W szkłach nikona, to te bez litery "G" w oznaczeniach.
LajtekPL
17-08-2013, 19:54
Ok wielkie dzięki za masę przydatnych informacji ;)
Alcatraz
18-08-2013, 13:03
Kupując lustrzankę z myślą o filmowaniu nie można traktować jej i porównywac z tzw. "idoten kamera". Tutaj wszelkie automaty idą na off. Canon ze swoim 70D idzię trochę pod prąd i nie wiadomo co z tego wyjdzie. Na razie z tego co wiem ten model używa tzw. line skippingu przy skalowaniu obrazu do Full HD, co odbija się bardzo negatywnie na jego jakość (na youtube itp. może nie być tego widać ale nie do tych celów kręci się przeciez lustrzankami). Filmowanie za pomocą lustra to krok w stronę "szkoły filmowej" gdzie pojęcie AF nie istnieje. Chcąc rozwijać pasję można dokupić kiedyś RIG, focus follow i podobne akcesoria ułatwiające filmowanie oraz oczywiście zewnętrzne mikrofony.
laikiem też jestem i coraz bliżej do zakupu właśnie d5100
a tak przy okazji to zobacz filmy amatorskie z Nikona D5100 (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=215075). Może to Ci pomoże :)
LajtekPL
18-08-2013, 16:14
Śmiem twierdzić że filmy kręci całkiem elegancko z czasem NAPEWNO dojdzie jakiś obiektyw do kręcenia, steadicam itp, tak więc decyzja już chyba zapadła i zdecyduję się na Nikona D5100 :)
Alcatraz
18-08-2013, 16:44
W porównaniu do D5200 i D7100, Nikon D5100 stosuje inną metodę skalowania obrazu z matrycy (do wymiarów Full HD). Konsekwencją tego jest występująca na filmach z D5100 mora. Nie jest to jednak jakoś szczególnie uciążliwe, szczególnie dla kogoś kto zaczyna przygodę z filmem.