PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon F3 - nieczytelny wyświetlacz

kubaAAA
16-08-2013, 16:37
Czołem wszystkim, mam problem z moim Nikonem F3... :(

Dziś przyszedł obiektyw, który niedawno kupiłem (1.8/50 mm podobno AIS), i kiedy zapiąłem go do mojego F3 (który dotychczas czekał na obiektyw, więc nie mam skali porównawczej z innym szkłem) to okazało się, że wyświetlacz w lewym górnym rogu wizjera jest TOTALNIE nieczytelny.
Normanie na tym wizjerze powinien wyświetlać się czas, który aparat dobiera do zadanej przysłony, ewentualnie w trybie manualnym +/- w zależności od naświetlenia.

Niestety wrażenie jest takie, jakby świeciło się wszystko na raz, nie da się odczytać dobranego czasu. Dopiero kiedy skieruję obiekty w ciemne miejsce, lub zasłonię ręką, wtedy ładnie widać dobrany czas (oczywiście odpowiednio dłuższy przez zaciemnienie).

PYTANIE DO UŻYTKOWNIKÓW F3 - czy to jest normalne? Szczerze mówiąc nie tego spodziewałem się po niegdysiejszym królu aparatów. Miałem już mnóstwo manualnych lustrzanek, zwłaszcza Canonów i Praktik, ale w żadnym nie zetknąłem się z czymś takim. Jeśli to normalne w tym modelu to dla mnie go dyskwalifikuje, bo lubię mieć kontrolę nad ekspozycją i wiedzieć jaki czas aparat proponuje do dobranej przeze mnie przysłony żeby ewentualnie skorygować lub nie poruszyć zdjęcia.

A być może to wina obiektywu? Miał być super-hiper, AIS pancake, a może to zwykła padaka a nie AIS? Poniżej fotka...

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img15.allegroimg.pl/photos/oryginal/34/53/81/49/3453814912)

Dzięki

Pawel92
16-08-2013, 17:29
Twoje szkło to AIS: wartość najmniejszej przysłony (22) na skali służącego do wyświetlenia wartości roboczej przysłony w celowniku ( ta najblizej bagnetu) jest w kolorze pomarańczowym. W wersji AI byłaby biała. (To taki duży skrót myślowy w kwestii AIS/AI).
Mam wrażenie, że w Twoim F3 wyświetlacz dogrywa. Ten wyświetlacz (eh ta elektronika) jest jedna z najbardziej znanych problemów w tym modelu.

danz1ger
17-08-2013, 07:23
Ten obiektyw bywa nazywany naleśnikiem (pancake), choć wygląda jak wyrośnięta buła. Prawdziwe naleśniki Nikona to 45/2,8 P AIS i 45 F2.8 GN AI.

Piotr.S
08-09-2013, 20:19
Chyba masz kłopot. Ze zdjęcia wynika, że obiektyw ma mechaniczny symulator przysłony więc F3 powinna zaakceptować to szkło.
Mam propozycję spróbuj energicznie poruszać "wajchą" do symulacji przysłony w F3. Mój egzemparz po długim nieużywaniu miał podobne problemy.
"Zastał" się lub zabrudził potencjometr od przysłony w aparacie. Taka akcja pomogła. Pozdrawiam

Piotr.S
08-09-2013, 20:21
Chyba za mało jasno opisałem, ze problem dotyczy F3 a nie szkła

KamilMarcin
26-10-2013, 01:18
Witam
Mam podobny problem w moim niedawno zakupionym F3. Nie trzeba podpinać żadnego szkła aby zobaczyć że wyświetlacz jest popsuty. W moim przypadku jeśli skieruję go na ciemny obiekt/miejsce pokazuje mi wyraźnie takie czasy jak 1/15, 1/8 i mniej ale przy krótszych czasach świeci wszystko. Najgorsze w tym wszystkim jest to że po dodzwonieniu się do serwisu w warszawie gdzie naprawiają te nikony i inne, usłyszałem że część (wyświetlacz lcd) nie jest droga (zaspany zapomniałem spytać o cenę ;/ ) ale aktualnie nie można jej dostać w Polsce...
Jedyne co mi pozostaje to robić zdjęcia w trybie preselekcji przysłony...