Zobacz pełną wersję : Przesycone kolory na monitorze
Iceflower
16-08-2013, 16:32
Witam!
Otóż zachciało mi się zmodernizować swój komputer wraz z przejściem na windows 8. I tu pies pogrzebany...
Ładuję zdjęcie do Photoshopa. W domyślnym widoku jest wszystko ok. Problem pojawia się z chwilą kiedy zmieniam widok na pełnoekranowy bądź ten pośredni.
Kolory stają się bardzo przesycone (np: czerwień, niebieski)
Posiadam monitor szerokogamutowy. Monitor został skalibrowany przy pomocy i1Display Pro.
Proszę o pomoc
a jaki dokladnie masz model monitora? I jakie kolory widzisz na tym obrazku: http://monitory.mastiff.pl/temp/rzeznik.png ? (Obrazek ktory Tom01 ostatnio pokazal) i ma byc kolor szary, jesli jest inny kolor, czy widzisz tecze to monitor zle skalibrowany, lub nie jest na poziomie by nadawal sie do profesjonalnej obrobki zdjec.
Ostatnio czytalam na temat monitorow "szerokogamotowych" po lekturze tego watku: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=233710
i w linkach warto poczytac co maja do powiedzenia osoby bardziej doswiadczone.
irek6311
16-08-2013, 17:00
Iceflower profile w Photoshop czy w Windows 8 dopasuj by były kolory naturalne ,
to że kalibrowany monitor to 1 krok do poprawnego obrazowania tak na marginesie .
a jaki dokladnie masz model monitora? I jakie kolory widzisz na tym obrazku: http://monitory.mastiff.pl/temp/rzeznik.png ? (Obrazek ktory Tom01 ostatnio pokazal) i ma byc kolor szary, jesli jest inny kolor, czy widzisz tecze to monitor zle skalibrowany, lub nie jest na poziomie by nadawal sie do profesjonalnej obrobki zdjec.
.....................
Wy to magicy jesteście ;). Podoba mi się ten obrazek, w powiększeniu 100% jest szary a jak go zmniejszę lub przewijam to się robi kolorowy ;D. Miałem kiedyś przyjemność rozmawiać z Tom01 i podziwiam jego wiedzę i zaangażowanie.
Tomek
Wy to magicy jesteście ;). Podoba mi się ten obrazek, w powiększeniu 100% jest szary a jak go zmniejszę lub przewijam to się robi kolorowy ;D. Miałem kiedyś przyjemność rozmawiać z Tom01 i podziwiam jego wiedzę i zaangażowanie.
tot1977, zapomnialam dopisac ze kolor szary ma byc na 100%, powiekszeniu, Tom01 wlasnie przekazal ta wiedze forumowiczom w tym wczesniejszym linku co pokazalam, tam jest wiecej informacji na ten temat.
Iceflower
16-08-2013, 19:38
Monitor Eizo CG241W. Plik wyświetla się poprawnie. Myślę, że sprawa rozbija się o ustawienia "zarządzania kolorem" (jeśli tak w ogóle można nazwać to spartaczone dziadostwo w windowsie ;( )
Iceflower
16-08-2013, 19:44
Iceflower profile w Photoshop czy w Windows 8 dopasuj by były kolory naturalne ,
to że kalibrowany monitor to 1 krok do poprawnego obrazowania tak na marginesie .
Irek -nie rozumiem o czym mówisz... Kolory są prawidłowe w domyślnym widoku PSa. Problem pojawia się przy zmianie widoku. Kolory stają się mocno wysycone. Tak jak przy nieprawidłowo zinterpretowanych profilach - jak nie ma aplikacja zarządzania barwą... ;(
irek6311
16-08-2013, 20:11
Bez zobaczenia tego w realu trudno zgadnąć co jest grane ,
nie mam takich cudów na win8 i PS CS6 ,
zmiana widoku ... rozwiń tę myśl ,
co ma zmiana widoku do kolorów w PS .
co ma zmiana widoku do kolorów w PS .
No więc nic nie ma - a skoro ma, to znaczy że jest jakiś fakap w kombinacji W8/PS6. Z opisu wynika, że w momencie przełączania widoków w PS zarządzanie barwą przestaje działać i PS wyświetla liczby kolorów bez korekty.
GoOrange
16-08-2013, 20:40
To śmierdzi przełączaniem się w inny tryb rysowania obrazu przez Windowsa.
Nie wiem czy podlinkowany artykuł ma się cokolwiek do tematu i ostatnio nie używam Windowsa ale do niektórych opcji nigdy się nie dokopałem. Chodzi o opcje od "co to są domyślne opcje renderowania?"
http://windows.microsoft.com/pl-pl/windows7/change-color-management-settings
Iceflower
16-08-2013, 20:50
No po prostu poprzez wciśnięcie klawisza "F"
Iceflower
16-08-2013, 21:05
No więc nic nie ma - a skoro ma, to znaczy że jest jakiś fakap w kombinacji W8/PS6. Z opisu wynika, że w momencie przełączania widoków w PS zarządzanie barwą przestaje działać i PS wyświetla liczby kolorów bez korekty.
Czornyj
Jestem bardzo pewny, że tam tkwi problem...
Poprzez zabawę w hmmm... tym windosowym pseudo systemie zarządzania barwą udało mi się przywrócić w miarę normalny widok. A dlaczego w miarę? Bo już niczemu nie ufam. I dlatego proszę o pomoc.
Wyprodukowanego wprost przez i1 profilu monitora tam nie znajdzie (w tym zarządzaniu barwą).
Ale jak już wybiorę grupę "Web Design" - to już go mam. dawniej (w win7) nawet nie wiem co tam było wybrane :) w ps wszysko było ok. Problem polega na tym, że nie mam żadnej pewności że wszystko gra i jest ok :(
Nie pytaj proszę po co zmieniałem na w8 ;( Ale przeklinam ten pomysł...
Iceflower
16-08-2013, 21:10
To śmierdzi przełączaniem się w inny tryb rysowania obrazu przez Windowsa.
Nie wiem czy podlinkowany artykuł ma się cokolwiek do tematu i ostatnio nie używam Windowsa ale do niektórych opcji nigdy się nie dokopałem. Chodzi o opcje od "co to są domyślne opcje renderowania?"
http://windows.microsoft.com/pl-pl/windows7/change-color-management-settings
A no i ten ich nowy system zarządzania barwą... No to przecież wczesny kamień łupany ;( Photoshop już chyba z 8 lat temu usunął z programu ten programik... jak on tam się nazywał? Gama? Oni właśnie wprowadzili coś na ten kształt :]
Nadczynność komplikatorów jest w tego typu przypadkach niewskazana - dłubanie w opcjach, których przeciętny śmiertelnik nie rozumie w 20% przynosi wyłącznie opłakany skutek. W PS nie ma być ustawionego profilu monitora. Ustawienia celów renderowania w systemie nie ma najmniejszego znaczenia. Profil monitora ma być zapięty dla monitora w ustawieniach>zarządzaniu kolorami. Jeśli PS dostaje landrynowatości podczas przełączania [F], to nie skutkiem złych ustawień, tylko jakiegoś*krzaczora.
Iceflower
17-08-2013, 06:15
Nadczynność komplikatorów jest w tego typu przypadkach niewskazana - dłubanie w opcjach, których przeciętny śmiertelnik nie rozumie w 20% przynosi wyłącznie opłakany skutek. W PS nie ma być ustawionego profilu monitora. Ustawienia celów renderowania w systemie nie ma najmniejszego znaczenia. Profil monitora ma być zapięty dla monitora w ustawieniach>zarządzaniu kolorami. Jeśli PS dostaje landrynowatości podczas przełączania [F], to nie skutkiem złych ustawień, tylko jakiegoś*krzaczora.
Nie zrozumieliśmy się...
W photoshopie jest wszystko w porządku tzn: w ustawieniach kolorów jest tak jak zawsze u mnie AdobeRGB (jako przestrzeń robocza RGB).
Zawsze dotychczas po zmienieniu tam z sRGB na AdobeRGB wykonywałem kalibrację monitora, sprawdzenie i jeśli wszystko było ok to był już koniec zabawy.
Teraz po przejściu (niefortunnym zresztą) na windows 8 było tak:
Tzn jak zwykle po ponownym zainstalowaniu photoshopa (mnie się to zdarza średnio raz na 8 miesięcy - takie wymogi mojej pracy): zmiana przestrzeni roboczej na AdobeRGB/kalibracja i koniec.
Problem pojawił się gdy rozpocząłem pracę na zdjęciem. Akurat miałem takie z wysyconymi czerwieniami. Ponieważ lubię używać trybu pełnoekranowanego do oceny swoich działań więc skorzystałem z niego.
No i tu mi szczęka opadła.
W domyślnym ekranie (czyli w takim kiedy zdjęcie ukazuje się zaraz po załadowaniu) wszystko ok.
A w trybie pełnoekranowym (poprzez wciśnięcie klawisza "F") - total klapa.
Obiło mi się o uszy, że windows 8 jest takim systemem trochę "dualnym" - tak zresztą trochę to wygląda: tu niby stary pulpit a tu te okienka.
I wtedy dopiero zaczałem grzebać w jego systemie zarządzania barwą. Pierwszą widzialną poprawą była zamiana w:
Zarządzanie kolorami/zaawansowane/domyślne ustawienia kolorów systemu Windows i w pierwszej sekcji czyli: Profil urządzeń: zmiana na Wide Gamut RGB.
Było lepiej ale na pewno nie tak jak trzeba (nie wysycało już tak koloru na pełnym ekranie jak przy poprzednich-domyślnych czyli tych z którymi system się zainstalował).
Domyślam się więc, że to tam trzeba coś pozmieniać.
Chociaż w windows 7 nigdy nic tam nie grzebałem... i działało.