Zobacz pełną wersję : D600 + Nikkor 24-120mm f/4G ?
Dnadruid
16-08-2013, 11:39
Witam,
Chcę przesiąść się z D90 na D600.
Z obiektywów nadających się do FX posiadam obecnie Nikora 50mm f/1.4G i zastanawiam się nad dodatkowym uniwersalnym szkłem.
Fotografuje amatorsko, przeróżne tematy - zarówno architekturę jak i portery czy krajobrazy.
Kupno D600 obciąży już trochę budżet, chciałbym więc nabyć słoik w rozsądnym stosunku jakość-cena-przeznaczenie.
Co myślicie o Nikkorze 24-120mm f/4G w połączeniu z matrycą FX? - ma duży zakres ogniskowych i dość przystępną cenę, ale wydaje się niezbyt popularny.
A może używany Nikkor 24-70 f/2.8, lub coś ze szkieł pozasystemowych?
Z góry dziękuję za opinie.
MariuszJ
16-08-2013, 12:21
Wydasz prawie 4kpln na 24-120.
Twój D90 z (strzelam) 18-105 wart jest (strzelam) 1.5kpln.
Dasz mi to 2.5kpln za konkluzję? ;)
Dnadruid
16-08-2013, 12:35
Czytam już trzeci raz to co napisałeś, ale nie mogę dostrzec w Twoim poście ani opinii ani czegoś odkrywczego lub zabawnego.
Może więc spróbowałbyś jeszcze raz?
MariuszJ
16-08-2013, 12:55
Fajnie żeby dopłacenie kilku tysiaków rzeczywiście zmieniło Twoje fotki. W przeciwnym razie chyba lepiej zainwestować je inaczej, ot tak, dla uniknięcia depresji pozakupowej.
Nie mówię tym samym, że 24-120 jest złym obiektywem, jest jaki jest...
Nie rozważałeś np. tego, żeby wraz z nową puszką przejść na model UWA + (posiadane już) 50? Albo dokupić jasne 28 jako all-around? Jest wiele możliwości ciekawszych IMHO niż pchanie się na start z pełną klatką w drogiego, ciemnego i nieurywającego jajek zooma.
Należałoby zapytać dlaczego przesiadka na FX? Czego oczekujesz po takiej zmianie i co ogranicza cie w D90?
Piszesz o krajobrazie i architekturze. Tu przydałoby się bardziej UWA niż 24-120...
Do portretu masz 50kę. Na APS-C to jest 75mm czyli całkiem fajne. 24-120 do portretu to raczej słabo.
Zakup D600 + 24-120 lub 24-70 to sporo kasy.
Może lepszym wyjściem będzie np. D7100 + sigma 18-35 1,8? Zostanie ci jeszcze na jakieś UWA za normalne pieniądze lub ew. 85 1,8 do ciasnego portretu.
Fajnie żeby dopłacenie kilku tysiaków rzeczywiście zmieniło Twoje fotki...
Dokładnie tak, jak napisał Mariusz. Jeżeli masz zamiar zmienić puszkę, w dodatku jeszcze z DX na FX, to dobrze by było aby był w tym jakiś cel :wink:.
Napisz, co Ci nie pasuje w D90 i co chciałbyś zmienić (poprawić ?) przechodząc na D600? Ułatwi to nam odpowiedź :smile:
PS. Badol był szybszy.
Dnadruid
16-08-2013, 23:05
Dlaczego FX..
Oddaje swojego D90, więc naturalnym dla mnie wyborem na nowe body było albo D7100 albo D600.
Długo się zastanawiałem i stwierdziłem że właśnie pełna klatka wniesie w moje zdjęcia coś nowego. Abstrahując od innych zalet większej matrycy, klimat małej głębi ostrości jest mocno pociągający.. :)
Na sam początek N50f/1.4 które posiadam będzie w sam raz. Myslalem dodatkowo o czymś uniwersalnym żeby nie biegać z torbą szkieł, ale moze macie rację ze 24-120 trochę za cienkie..
Problem tylko w tym ze lubię fotografować zarówno szeroko jak i wąsko, nie siedzę tylko w jednym konkretnym obszarze..
Wysłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 4
To może napisz ile chciałbyś przeznaczyć, a my ci polecimy Tamrona 24-70 f/2.8.
A tak serio, 50tka jest leciutka, jasna i na FF wcale nie taka wąska. Po co Ci coś innego na spacer?
Ja odkąd na D700 mam 24-120/4, tak nic innego mi nie jest potrzebne. Ja wiem, że tutaj panuje opinia, że obiektywy Nikkor są nudne itd., i że jedynie jakieś wynalazki, które mają pokręcony bokeh mają sens, tak dla mnie jest inaczej i uważam, że ten obiektyw ma coś w sobie przyciągającego. Więc jeśli ci nie przeszkadza, że jest ciemny i dość duży to się nie zastanawiaj.
tak mnie się wydaje, że jak chcesz bawić się głębią i liczyć na lepszą jakość zdjęć i mieć uniwersalne szkło, to może 28/1.8 + 85/1.8? W połączeniu z 50/1.4 mógłby to być dobry pomysł. Cenowo wyszłoby chyba podobnie jak z 24-102..
Mam D800 i N24-120 - w zasadzie nie odpinam. Trzeba korygować w obróbce bo beczka jest na 24 mm ale obiektyw uniwersalny i wygodny. Jeśli ogranicza Cię budżet to w zasadzie nie ma co się zastanawiać.
Po kilku miesiącach zabawy z D600 + 24-120 określiłbym ten obiektyw jako wakacyjny. Przy dobrych warunkach oświetleniowych jest całkiem fajny a wszelkie niedoskonałości optyki mozna wyciągnąc przy opbróbce. Jeżeli myślisz o typowych portretach to już słabiej, po pewnym czasie dojdzesz do wniosku, że to nie jest właściwe szkiełko i będzie trzeba dokupić 85/1.8 G za 2K. Teraz zastanawiam się czy zamaist kupować te 2 szkła w sumie za 6500 nie lepiej było kupić 24-70 / 2.8. I od biedy zrobisz tym mniej więcej cały swój zakres zachowując dobrą jakość nawet przy słąbszym świetle i nie trzeba będzie wachlować obiektywami. Zastanawiam się czy nie opchnąć mojego 24-120 choć cena już mocno spadła i bolesna to decyzja....
Dnadruid
19-08-2013, 20:31
Dzieki za wszystkie opinie, zwłaszcza od użytkowników N24-120.
Generalnie nasuwa mi się wniosek że jeśli nie chcę się specjalizować to ten obiektyw da radę (jako spacerowy/wakacyjny), jednak wraz z rozwijaniem kunsztu zacznie mu trochę brakować.
No cóż, trzeba się będzie dobrze zastanowić, ale sklaniam się bardziej do nabycia UWA i powolnego uzupełniania reszty.
Pozostaje tylko odwieczna rozterka czy łożyć słuszne kwoty na 'jedynie słuszną markę' czy ryzykować pozasystemówki :)