Zobacz pełną wersję : Wpływ oprogramowania D700 na RAW'y
Witam, to mój pierwszy post :)
Mam takie pytanie dot. D700: czy wszelkie ustawienia aparatu typu redukcja szumów dla długich czasów, korekcja winietowania itp. mają jakikolwiek wpływ na fotki zapisane w RAWie?
Borat1979
16-08-2013, 00:12
nie
sprocket
16-08-2013, 03:12
Moze wiesz a moze nie ale powiem ze robiac rawa I majac Capture NX, wszystko mozesz zmieniac w programie, oczywiscie majac to odpalone w puszcze np. D-Lighting.
Szczerze mówiąc to nigdy nie używałem Capture NX, zawsze dłubałem w LR i tam na dzień dobry obiera mi fotki z profilu na którym cykałem aparatem. D-Lighting też jest mi obcy, chyba więcej i lepiej można zrobić w komputerze ;)
MariuszJ
16-08-2013, 13:30
Redukcja szumów dla długich czasów wpływa na raw, bo to jest zmiana sposobu wykonywania ekspozycji (ekspozycja właściwa, ekspozycja "dekielka", kompensacja obrazów). Podobnie rzecz ma się z ADL (skutkuje niedoświetleniem rawa wywoływanego bez specjalnego algorytmu, znanego tylko puszce i oprogramowaniu nikonowskiemu).
Reszta to tylko zmiana parametrów wywoływarki puszkowej.
A redukcja szumów dla wysokiego iso? I czy tak na dobrą sprawę te redukcje szumów sprawdzają się lepiej niż narzędzia typu LR czy Ps?
A redukcja szumów dla wysokiego iso? I czy tak na dobrą sprawę te redukcje szumów sprawdzają się lepiej niż narzędzia typu LR czy Ps?
Żadne ustawienia aparatu nie wpływają na RAWy - wyjątek stanowi jedynie redukcja szumów dla długich czasów.
hostman22
17-08-2013, 12:02
najwiecej z nikonowskiego formatu RAW do tej pory dało się wycisnąć na NX, jeżeli chodzi o szum to musisz poszukać porównań abo takowe samemu zrobić z LR i C1 i sam podjąć decyzję.
Podpisuję się w pełni pod powyższą opinią.
Capture NX, mimo wszelkich malo przyjaznych cech, typu np. powolna praca, jest najprawdopodobniej najlepszym programem do wołania NEF-ów. Szczególnie dotyczy to koloru i wszystkiego, co z nim związane. A U-pointy też są niezlym wynalazkiem, choć teraz mają to narzędzie chyba także inne aplikacje...
nie
Nie jest to prawdą.
Jeśli obrabiasz wymienionymi wyżej programami Nikona, dostajesz na wejściu przypięte do RAWa wszystkie ustawienia z aparatu.
stachmuszel
18-08-2013, 13:25
Nie jest to prawdą.
Jeśli obrabiasz wymienionymi wyżej programami Nikona, dostajesz na wejściu przypięte do RAWa wszystkie ustawienia z aparatu.
One nie są przypięte do RAW-a, tylko do zaszytego w RAW-ie JPG-a, którego widzimy na LCD. Inne programy niż nikonowskie nie czytają tych ustawień i na nich widzimy tylko "surowego" RAW-a.
One nie są przypięte do RAW-a, tylko do zaszytego w RAW-ie JPG-a, którego widzimy na LCD. Inne programy niż nikonowskie nie czytają tych ustawień i na nich widzimy tylko "surowego" RAW-a.
Skąd wniosek, że do jpg?
Skąd wniosek, że do jpg?
Pogodzę Was. Mówiąc ściśle JPG nie jest zaszyty w RAW-ie tylko w pliku o formacie NEF, który zawiera dane RAW i dane skompresowane w formacie JPEG.
1. dane kompresji JPEG są zaszyte w pliku NEF
2. dane RAW są zaszyte w pliku NEF
3. dane dodatkowe są zaszyte w pliku NEF
co i tak z punktu widzenia użytkownika nie ma żadnego znaczenia i techniczna specyfikacja NEF-a jest istotna dla twórców aplikacji dekodujących dane o obrazie.
;)