PDA

Zobacz pełną wersję : Wpływ oprogramowania D700 na RAW'y

antebot
16-08-2013, 00:03
Witam, to mój pierwszy post :)

Mam takie pytanie dot. D700: czy wszelkie ustawienia aparatu typu redukcja szumów dla długich czasów, korekcja winietowania itp. mają jakikolwiek wpływ na fotki zapisane w RAWie?

Borat1979
16-08-2013, 00:12
nie

sprocket
16-08-2013, 03:12
Moze wiesz a moze nie ale powiem ze robiac rawa I majac Capture NX, wszystko mozesz zmieniac w programie, oczywiscie majac to odpalone w puszcze np. D-Lighting.

antebot
16-08-2013, 12:13
Szczerze mówiąc to nigdy nie używałem Capture NX, zawsze dłubałem w LR i tam na dzień dobry obiera mi fotki z profilu na którym cykałem aparatem. D-Lighting też jest mi obcy, chyba więcej i lepiej można zrobić w komputerze ;)

MariuszJ
16-08-2013, 13:30
Redukcja szumów dla długich czasów wpływa na raw, bo to jest zmiana sposobu wykonywania ekspozycji (ekspozycja właściwa, ekspozycja "dekielka", kompensacja obrazów). Podobnie rzecz ma się z ADL (skutkuje niedoświetleniem rawa wywoływanego bez specjalnego algorytmu, znanego tylko puszce i oprogramowaniu nikonowskiemu).

Reszta to tylko zmiana parametrów wywoływarki puszkowej.

antebot
17-08-2013, 11:10
A redukcja szumów dla wysokiego iso? I czy tak na dobrą sprawę te redukcje szumów sprawdzają się lepiej niż narzędzia typu LR czy Ps?

GonzoG
17-08-2013, 11:15
A redukcja szumów dla wysokiego iso? I czy tak na dobrą sprawę te redukcje szumów sprawdzają się lepiej niż narzędzia typu LR czy Ps?

Żadne ustawienia aparatu nie wpływają na RAWy - wyjątek stanowi jedynie redukcja szumów dla długich czasów.

hostman22
17-08-2013, 12:02

najwiecej z nikonowskiego formatu RAW do tej pory dało się wycisnąć na NX, jeżeli chodzi o szum to musisz poszukać porównań abo takowe samemu zrobić z LR i C1 i sam podjąć decyzję.

jamnik
18-08-2013, 11:45
Podpisuję się w pełni pod powyższą opinią.
Capture NX, mimo wszelkich malo przyjaznych cech, typu np. powolna praca, jest najprawdopodobniej najlepszym programem do wołania NEF-ów. Szczególnie dotyczy to koloru i wszystkiego, co z nim związane. A U-pointy też są niezlym wynalazkiem, choć teraz mają to narzędzie chyba także inne aplikacje...

ekonet
18-08-2013, 11:54
nie
Nie jest to prawdą.
Jeśli obrabiasz wymienionymi wyżej programami Nikona, dostajesz na wejściu przypięte do RAWa wszystkie ustawienia z aparatu.

stachmuszel
18-08-2013, 13:25
Nie jest to prawdą.
Jeśli obrabiasz wymienionymi wyżej programami Nikona, dostajesz na wejściu przypięte do RAWa wszystkie ustawienia z aparatu.

One nie są przypięte do RAW-a, tylko do zaszytego w RAW-ie JPG-a, którego widzimy na LCD. Inne programy niż nikonowskie nie czytają tych ustawień i na nich widzimy tylko "surowego" RAW-a.

ekonet
18-08-2013, 15:18
One nie są przypięte do RAW-a, tylko do zaszytego w RAW-ie JPG-a, którego widzimy na LCD. Inne programy niż nikonowskie nie czytają tych ustawień i na nich widzimy tylko "surowego" RAW-a.
Skąd wniosek, że do jpg?

sezrG
19-08-2013, 07:44
Skąd wniosek, że do jpg?

Pogodzę Was. Mówiąc ściśle JPG nie jest zaszyty w RAW-ie tylko w pliku o formacie NEF, który zawiera dane RAW i dane skompresowane w formacie JPEG.

1. dane kompresji JPEG są zaszyte w pliku NEF
2. dane RAW są zaszyte w pliku NEF
3. dane dodatkowe są zaszyte w pliku NEF

co i tak z punktu widzenia użytkownika nie ma żadnego znaczenia i techniczna specyfikacja NEF-a jest istotna dla twórców aplikacji dekodujących dane o obrazie.

;)