Zobacz pełną wersję : [ Glamour/Beauty ] Skincare
Witam,
Zapodaje na pozarcie pierwsze dwie klatki z calego setu. Pomysl byl prosty choc trudny w realizacji (znalezienie odpowiedniej modelki zajelo mi troche...;-)) Zamysl byl stworzenie serii beauty shotow ktore moglyby byc uzyte do reklamy kremow itp. Chetnie poslucham opinii.
Jak sie spodoba to podrzuce wiecej ;-)
Pozdrawiam
1.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/08/9517085661_7ce6804779_o-2.jpg
źródło (https://farm3.staticflickr.com/2894/9517085661_7ce6804779_o.jpg)
2.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/08/9519873754_789da241dd_o-2.jpg
źródło (https://farm4.staticflickr.com/3798/9519873754_789da241dd_o.jpg)
Moim Zdaniem wszystko jest tak jak powinno być ale... na zdjęciu nr 2 mnie razi jego krzywizna a raczej to dziwne ułożenie ramion modelki lewe niżej prawo wyżej, może był to zaplanowane ale jakoś dziwnie się na to patrzy.
kuuubu wszystko w tej serii jak najbardziej zamierzone. nie jestem fanem symetrii kiedy fotografuje panie tak wiec staram sie lamac jakie kolwiek proste linie. jednym sie moze podobac drugim nie. pozdrawiam i dziekuje.
Nie wiem czy to wina monitora w moim laptopie, ale dla mnie to nie wygląda na zdjęcia. Bardzie przypomina grafiki renderowane przez komputer.
Skóra na całej powierzchni ma jednakową fakturę, a do tego wygląda jak skórka pomarańczy.
Nie wiem czy to wina monitora w moim laptopie, ale dla mnie to nie wygląda na zdjęcia. Bardzie przypomina grafiki renderowane przez komputer.
Skóra na całej powierzchni ma jednakową fakturę, a do tego wygląda jak skórka pomarańczy.
prawdopodobnie to monitor. U mnie na skalibrowanym asusie wyglada dobrze. Co do faktury, faktura oryginalna i nie dorabiana w post procesie.
Moim zdaniem dążąc do doskonałości - przegiąłeś z obróbką.
Pozdrawiam Mirek
#1 moim zdaniem lepsze ;) dla mnie jest idealnie, można by się do czegoś przyczepić, ale nie widzę potrzeby ;)
Bardzo mi się podoba obróbka, ale to bardzo :)
#2 jakoś nie bardzo, nie wiem czy przez to że ramiona nie są w jednej linii, czy przez idealnie na wprost zdjęcie.
nimnull, "moim zdaniem" obrobka jest tam gdzie byc powinna. nie stosuje tak zaawansowanej obrobki podczas normalych prac, jednakze moje zalozenie bylo takie aby seria zdjec komunikowala sie miedzy soba (czyli ujednolicone kolory na wszystkich zdjeciach) oraz aby obrobka byla idealna lecz wciaz w miare naturalna. normalnie nie usuwam niczego co jest czyms naturalnym (pieprzyki itp) jednakze takie bylo zalozenie tego projektu. Dla zainteresowanych, skora nie byla dorabiana, nie byla wyostrzana, jedynie Dodge&Burn i duzo cierpliwosci.
Irwusek, bylem swiadom ze drugi kadr nie przypadnie do gustu wszystkim ;-)
Pozdrawiam serdecznie.
Zdjęcia pasują jak ulał do działu... "grafika 3D" ;)
nie jestem fanem symetrii kiedy fotografuje panie tak wiec staram sie lamac jakie kolwiek proste linie. jednym sie moze podobac drugim nie
z takim zalozeniem nie wroze ci wielkeij kariery w fotografii :)
z takim zalozeniem nie wroze ci wielkeij kariery w fotografii :)
z zamykaniem sie na cos innego i nowego Tobie kolego nie wroze kariery... otworz umysl a nie zamykasz sie na niepisane zasady.
militarius
18-08-2013, 09:15
dla mnie wyszło super :) dobra robota z retuszem, wszystko czyste i klarowne :) nie słuchaj tych, co mówią, że przegiąłeś z obróbką czy że wygląda jak grafika...
1 bardzo dobre!
Moim skromnym zdaniem za dużo "Photodoskonałości", kadry się podobają :)
wydawalo mi sie ze to dzial beauty ? ok jedziemy dalej:
3.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/08/9534242631_f06b7e80c4_o-2.jpg
źródło (http://farm6.staticflickr.com/5504/9534242631_f06b7e80c4_o.jpg)
4.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/08/9534242771_14d1f17072_o-2.jpg
źródło (http://farm4.staticflickr.com/3761/9534242771_14d1f17072_o.jpg)
5.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/08/9534243229_c86d1701b0_o-2.jpg
źródło (http://farm8.staticflickr.com/7294/9534243229_c86d1701b0_o.jpg)
6.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/08/9537030348_09eaa0cc6f_o-2.jpg
źródło (http://farm8.staticflickr.com/7362/9537030348_09eaa0cc6f_o.jpg)
A dla znafcow taki krociutki filmik z retuszu (pamietajcie aby obejzec w HD):
http://www.youtube.com/watch?v=3bpjUWmd8j0
Pozdrawiam.
z zamykaniem sie na cos innego i nowego Tobie kolego nie wroze kariery... otworz umysl a nie zamykasz sie na niepisane zasady.
mysle ze na tym zakoncze dyskusje z Toba. nie martw sie o mnie..
jakos daje rade. nie musze na sile byc oryginalny. watpie natomiast by wybiorcze glaskanie skory polaczone z krzywdzeniem modelki mialo zapewnic ci swiatowy rozglos. chcoiaz kto wie .. moze sie myle.
mysle ze na tym zakoncze dyskusje z Toba. nie martw sie o mnie..
jakos daje rade. nie musze na sile byc oryginalny. watpie natomiast by wybiorcze glaskanie skory polaczone z krzywdzeniem modelki mialo zapewnic ci swiatowy rozglos. chcoiaz kto wie .. moze sie myle.
rowniez Cie serdecznie pozdrawiam. Powodzenia.
maaritkaa
19-08-2013, 00:09
3 i 4 najlepsze jak dla mnie chociaz na 3 myslalam,ze przykleja sobie plaster do policzek... dopiero pozniej przypomnialam sobie jak pisales o kremie i skojrzylam;) Jesli chodzi o obrobke,to ja lubie mocno obrobione zdjecia,ale te chyba faktycznie juz podchodza pod grafike (mozliwe,ze przez oczy) Tak pozatym to co jej sie stalo z okiem na 5 zdjeciu? odrazu mi sie to rzucilo w oczy i nie podoba mi sie to bardzo:P
Dzieki za komentarz. Moja obrobka jest podobna przy kazdym projekcie, oczywiscie bardziej lub mniej forsowna w zaleznosci od 'purpose' zdjecia. Mam wrazenie, ze masz odczucie grafiki przez sama aparycje modelki. Dziewczyna jest niezwykle fotogeniczna i zajelo mi bardzo duzo czasu znalezienie odpowiedniej modelki do tego projektu. w linku powyzej jest film z retuszu, tam mozesz zobaczyc plik raw. Co do oka na 5, nic nie widze? w sensie zadne liquify nie bylo stosowane na oczach, mowisz o ksztalcie? ;) Dziekuje za czas i pozdrawiam.
Jak dla mnie bardzo fajne zdjęcia. Idealnie nadają się do użycia w jakiejś reklamie. Obróbka wcale nie przesadzona, ładnie zaświecone. Jedynie mogę małą uwagę napisać odnośnie kadrowania i cięć. Na 5 (i 2) modelka ma uciętą głowę na granicy czoło/włosy. Nie wygląda to za dobrze, eksponuje czoło, uwydatnia jego wysokość nienaturalnie. Proponowałbym śmielsze cięcie w połowie czoła. Pozwol to na zachowanie naturalnych proporcji twarzy. Na 4 także pokusiłbym się o cięcie czoła (z powodu cięcia boku) tak, żeby PG róg wypełniały włosy. Pozdrawiam.
malwinka
22-08-2013, 11:11
a mnie pasuje :) 3 ulubiona a na 4 razi mnie ucięta głowa ale chyba nie powinnam o tym pisać bo zawsze denerwuje mnie jak ktoś zwraca uwage na moje kadrowanie glowy :P
ciecia sa sprawa indywidualna i zawsze za nie dostaje ;-) ale zawsze bronie sie tym ze moje ciecia sa choc odrobine inne. pasuje mi ich estetyka. jesli chodzi o ciecia na linii wlosy a srodek czola @pgaik, testowalem kazde zdjecie i "MOIM ZDANIEM" wyglada to najkorzystniej ;) dziekuje za opinie i pozdrawiam cieplo !
3-6 - rozmywales gesia skorke? Mowiac szczerze slabo to wyszlo.
3-6 - rozmywales gesia skorke? Mowiac szczerze slabo to wyszlo.
czy co robilem? przeciez podalem link do retuszu? widac jak na dloni co bylo robione. pozdrawiam ;-)
A no tak wkleiłeś. Ale z zasady nie klikam linków w postach, zwłaszcza tych do zdjęć. Więc nie wiem co robiłeś, ale skóra na klacie wygląda dla mnie bardzo nieapetycznie i tyle.
tkornas bez wątpienia znasz się na rzeczy, ale spójrz na te komentarze, wiele osób uważa, że skóra nie wygląda tu naturalnie, nie ma znaczenia czy jest to efekt obróbki, czy efekt uzyskany w trakcie robienia zdjęcia, wnioski powinny nasunąć się same.
"MOIM ZDANIEM" wyglada to najkorzystniej
problem polega na tym ze dajac zdjecia do oceny nalezaloby sie liczyc tez z opiniami i umiec z nimi dyskutowac inaczej niz "bo ja wiem lepiej". zadna to argumentacja.
szczegolnie gdy tworzy sie do jednego zdjecia filozofie "braku linii prostych" i "niszczania symetrii" - stwarza to ogromna pulapke w ktora autorowi udalo sie wpasc w nastepnym secie.
pawlo dokladnie Cie rozumiem. komentarze ktore sa konstruktywne biore sobie do serca. modelka ma taka skore a nie inna co ja mam poradzic. jak juz pisalem faktura skory jest nietknieta a jedyny element ktory byl tykany to odcien i barwa.
sailor nie dorabiam tu filozofii apropo prostych linii. to jest moj styl tworzenia tego typu shotow i na podstawie mojego doswiadczenia wiem ze proste linie dla mnie nie dzialaja. jak podkreslilem w beauty shotach a nie np w landscapes.
podczas tworzenia tych zdjec kazdy element byl dopracowany. od swiatla nad ktorym siedzielismy troche az po pozy oraz zgranie sie z modelka. jak mozna zauwazyc wyzej, zostalem zrugany za niektore kadry ok rozumiem to, gdyz zawsze za kadry jestem upominany, takie zboczenie choc staram sie tworzyc odrobine innych kadrow niz to co przyjete. pewnie niektore zdjecia wygladaly by lepiej po poradach ale wizualnie mnie najbardziej odpowiadaja. co nie znaczy ze sa najlepsze w oczach innych oraz ze ignoruje innych opinie. biore je do serca i co niektore staram sie wdrazac przy nastepnych projektach.
ale co ja tam wiem. zdjecia wlasnie przeszly selekcje na kampanie reklamowa jednego z magazynow beauty w IE wiec chyba edytorzy cos tam sie znaja.
pozdrawiam cieplo i dziekuje za poswiecony czas.
Trzecie zdjęcie jest najlepsze. I chyba jedyne, które jakoś mi się widzi. na pozostałych nie ta mimika, nie ten przekaz, który bym widział w danej pozie.
Ale generalnie coś dziwnego zrobiłeś z wyostrzaniem chyba, bo małego detalu jest za dużo. Wyjątkowo drażni oczy ten efekt, bo jest nienaturalny. Jak na kogoś patrzysz, to nie widzisz faktury skóry jako coś, co w ogóle przychodzi na myśl. Ty ją wydobyłeś, czy to światłem, czy obróbką.
Oczy są dziwacznie obrobione i także wyglądają sztucznie.
Skraplanie włosów - także nienaturalnie wyszło. Ich linia wygląda jak hełm trochę. Być może to kwestia tego konkretnego uczesania też, a kto wie czy nie bardziej, niż samej obróbki.
Za to wizaż dobry i pazurki. Plus za nieprzepalenie rąk i ładnie utrzymany koloryt skóry.
Ale generalnie coś dziwnego zrobiłeś z wyostrzaniem chyba, bo małego detalu jest za dużo. Wyjątkowo drażni oczy ten efekt, bo jest nienaturalny. Jak na kogoś patrzysz, to nie widzisz faktury skóry jako coś, co w ogóle przychodzi na myśl. Ty ją wydobyłeś, czy to światłem, czy obróbką.
Osobiscie nie widze nic zlego w skorze, skora ani oczy nie byly wyastrzane w post procesie, po za tym co zaoferowal lightroom.
Skraplanie włosów - także nienaturalnie wyszło. Ich linia wygląda jak hełm trochę. Być może to kwestia tego konkretnego uczesania też, a kto wie czy nie bardziej, niż samej obróbki.
Fakt mogloby by clepiej jako ze modelka miala troche brakow tu i tam, byc moze za duzo troche dolozylem w tych brakach. warty punkt do zanotowania na nastepny raz.
Dziekuje mosad i pozdrawiam.
Z włosami to w ogóle jest masakra i bez fryzjerki (lub przynajmniej sprytnej asysty) baczącej na każdy kłaczek i poprawiającej w kółko, ciężko to potem skorygować ładnie. :(
Z białkami jest taki problem, że jak się je oczyszcza z żyłek, to automatycznie zmienia się jakby ich klarowność i bryła. Czasem pojawia się mgiełka, rozmycie, poświata itd. Trudno to opisać, ale widać na zdjęciach jako coś nienaturalnego. Jako hobbysta, po prostu dawałem sobie spokój często i jedynie zmieniałem żyłkom nasycenie lub kontrast. Ale tam oko było małą częścią kadru - no i nie pełne beauty. Niestety powyższy przypadek nie jest już tak banalny. Według mnie kolejny punkt do opanowania i do zwrócenia na niego baczniejszej uwagi po prostu.
Z włosami to w ogóle jest masakra i bez fryzjerki (lub przynajmniej sprytnej asysty) baczącej na każdy kłaczek i poprawiającej w kółko, ciężko to potem skorygować ładnie. :(
Z białkami jest taki problem, że jak się je oczyszcza z żyłek, to automatycznie zmienia się jakby ich klarowność i bryła. Czasem pojawia się mgiełka, rozmycie, poświata itd. Trudno to opisać, ale widać na zdjęciach jako coś nienaturalnego. Jako hobbysta, po prostu dawałem sobie spokój często i jedynie zmieniałem żyłkom nasycenie lub kontrast. Ale tam oko było małą częścią kadru - no i nie pełne beauty. Niestety powyższy przypadek nie jest już tak banalny. Według mnie kolejny punkt do opanowania i do zwrócenia na niego baczniejszej uwagi po prostu.
ohh ile prawdy w kwestii dobrej fryzjerki ;-) jesli chodzi o bialka, mam metode obrobki oczu ktora stosuje pewna dosc slawna fotografka jak i retuszerka Julia Kuzmenko. Ma fajny sposob na wypuklanie oczu, fakt jej zdjecia wygladaja troche jak grafika, jej obrobka jest o wiele bardziej destruktywna, jednak osobiscie podoba mi sie ten efekt.
Bardzo czesto te bialka sie mazia jak wspomniales, osobiscie usuwam zylki w czarnobieli aby czerwien znikla, potem selective colour i lokalna desaturacja, fakt kazdy przypadek inny jak i obrobka, ale to temat rzeka.
sailor nie dorabiam tu filozofii apropo prostych linii. to jest moj styl tworzenia tego typu shotow i na podstawie mojego doswiadczenia wiem ze proste linie dla mnie nie dzialaja.
w takim razie powinienes zd jeica 4 5 i 6 wywalic do kosza bo pelno w nich liniii prostych i rownoleglych
gdyz zawsze za kadry jestem upominany
jest takie stare powiedzenie - jak jedna osoba ci mowi ze masz ogon to mozesz to olac, jesli trzy osoby mowia ci ze masz ogon mozesz sie zastanowic, ale jesli dziesiec osob to powtarza to lepiej si eobejrzyj
edytorzy cos tam sie znaja.
w wiekszosci przypadkow wystarczy ze nie odstraszaja i sa tanie :)
co do znania sie edytorow - to ostatnimi czasy paskudna fucha i piastuajacy ja bardzo rzadko sie znaja.
jak bedzie trzeba to ich grafik poprawi tam gdzie krzywo i bedzie ok.
przyznam ze ja do magazynu bym ich nie puscil - sa fajne na forum ale do publikacji im brakuje. nie bede sie rozwodzic czemu - bo tu trzeba by sie zaglebic w niuanse ktorymi niekoniecznie sie trzeba dzielic na forum :)
z drugiej strony - jak ktos chce publikowac to trzeba korzystac, wiec gratuluje publikacji - jest dobra baza do dalszego dzialania
w takim razie powinienes zd jeica 4 5 i 6 wywalic do kosza bo pelno w nich liniii prostych i rownoleglych
nie widze tam symetrii o ktora sie rozchodzi.
jest takie stare powiedzenie - jak jedna osoba ci mowi ze masz ogon to mozesz to olac, jesli trzy osoby mowia ci ze masz ogon mozesz sie zastanowic, ale jesli dziesiec osob to powtarza to lepiej si eobejrzyj
jest garsc osob ktorym sie podoba, tak wiec trzeba pojsc w ktoras strone ;-)
w wiekszosci przypadkow wystarczy ze nie odstraszaja i sa tanie :)
co do znania sie edytorow - to ostatnimi czasy paskudna fucha i piastuajacy ja bardzo rzadko sie znaja.
jak bedzie trzeba to ich grafik poprawi tam gdzie krzywo i bedzie ok.
przyznam ze ja do magazynu bym ich nie puscil - sa fajne na forum ale do publikacji im brakuje. nie bede sie rozwodzic czemu - bo tu trzeba by sie zaglebic w niuanse ktorymi niekoniecznie sie trzeba dzielic na forum :)
z drugiej strony - jak ktos chce publikowac to trzeba korzystac, wiec gratuluje publikacji - jest dobra baza do dalszego dzialania
widzialem ich poprzednie ady i generalnie poziom jest wysoki. Czy fakt ze Tobie sie nie podoba skresla zdjecia ? nie zawsze trafisz w gusta wszystkich odbiorcow. doskonale powinienes o tym wiedziec ;-)
pozdrawiam.