Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : witam 50 mm

keats
15-08-2013, 16:51
cześć robiłem ostatnio zdjęcia D90 z obiektywem nikkor 50mm 1.8 i normalnie łapał ostrość na autofokusie. Teraz założyłem do D80 i niestety nie działa autofokus, dlaczego ?
P.S
z tym obiektywem, to w ogóle jest ciekawa sytuacja, bo jego da się założyć , tylko na przysłonie 22 i można zwolnić blokadę, na innych wartościach miga error, sprawdzałem to w 3 aparatach. Chyba z aparatu jest przysłona dobierana , ale nie wiem. Natomiast z autofokusem, a w zasadzie jego brakiem spotykam się po raz pierwszy.

MstrG
15-08-2013, 16:58
cześć robiłem ostatnio zdjęcia D90 z obiektywem nikkor 50mm 1.8 i normalnie łapał ostrość na autofokusie. Teraz założyłem do D80 i niestety nie działa autofokus, dlaczego ?
P.S
z tym obiektywem, to w ogóle jest ciekawa sytuacja, bo jego da się założyć , tylko na przysłonie 22 i można zwolnić blokadę, na innych wartościach miga error, sprawdzałem to w 3 aparatach. Chyba z aparatu jest przysłona dobierana , ale nie wiem. Natomiast z autofokusem, a w zasadzie jego brakiem spotykam się po raz pierwszy.

Wnioskuje z opisu, że to 50mm f/1.8D. Pierścień przysłony musi być zablokowany na 22. W D80 może masz dźwigienkę na M? :)

keats
15-08-2013, 17:03
nie, nie, to sprawdziłem od razu i jest na AF, pierścień przysłony na 22 i nadal nie chodzi. Tokina 12-24 mi śmiga z autofokusem , więc nie wiem , o co chodzi, może coś poradzicie?

remos
17-08-2013, 19:50
na 22 ale czy zblokowany?
Masz możliwość podpiąć ponownie pod D90?

ale z tego co napisałeś to moim zdaniem nie masz zblokowanego na obiektywie. Możesz ruszać pierścieniem przysłony na obiektywie?

keats
18-08-2013, 13:00
mogę ruszać pierścieniem przysłony, ale niestety, tylko na 22 jest poprawnie, bo reszta wartości , to wizjerze error miga, za autofokus w ogóle nie działa

Tomasz Dudrak
18-08-2013, 13:14
Musisz mieć ustawione i zablokowane f/22.

remos
18-08-2013, 13:51
mogę ruszać pierścieniem przysłony, ale niestety, tylko na 22 jest poprawnie, bo reszta wartości , to wizjerze error miga, za autofokus w ogóle nie działa

No to zablokuj przełącznikiem bo z pewnością nie masz zablokowane, taki mały dynks na obiektywie. Przy włączonej blokadzie na obiektywie nie ruszysz pierścieniem przysłony.

Wysyłane z mojego Z10 za pomocą Tapatalk 2

TOP67
18-08-2013, 22:19
Blokowanie nie jest konieczne, po prostu zapobiega przypadkowemu przestawieniu pierścienia.
Czy ta Tokina jest w wersji II (z wbudowanym silnikiem)? Jeśli tak, to może padł silnik w body?

Greg77
18-08-2013, 22:45

Musisz miec ustawione na f22 co nie znaczy, ze nie bedziesz mogl zmieniac przeslony w body, pewnie boisz sie, ze nie bedzie dzialac przeslona, ale to szklo tak ma, musi byc na f22 na obiektywie a obiektyw bedzie normalnie poprawnie dzialal.