Zobacz pełną wersję : witam 50 mm
cześć robiłem ostatnio zdjęcia D90 z obiektywem nikkor 50mm 1.8 i normalnie łapał ostrość na autofokusie. Teraz założyłem do D80 i niestety nie działa autofokus, dlaczego ?
P.S
z tym obiektywem, to w ogóle jest ciekawa sytuacja, bo jego da się założyć , tylko na przysłonie 22 i można zwolnić blokadę, na innych wartościach miga error, sprawdzałem to w 3 aparatach. Chyba z aparatu jest przysłona dobierana , ale nie wiem. Natomiast z autofokusem, a w zasadzie jego brakiem spotykam się po raz pierwszy.
cześć robiłem ostatnio zdjęcia D90 z obiektywem nikkor 50mm 1.8 i normalnie łapał ostrość na autofokusie. Teraz założyłem do D80 i niestety nie działa autofokus, dlaczego ?
P.S
z tym obiektywem, to w ogóle jest ciekawa sytuacja, bo jego da się założyć , tylko na przysłonie 22 i można zwolnić blokadę, na innych wartościach miga error, sprawdzałem to w 3 aparatach. Chyba z aparatu jest przysłona dobierana , ale nie wiem. Natomiast z autofokusem, a w zasadzie jego brakiem spotykam się po raz pierwszy.
Wnioskuje z opisu, że to 50mm f/1.8D. Pierścień przysłony musi być zablokowany na 22. W D80 może masz dźwigienkę na M? :)
nie, nie, to sprawdziłem od razu i jest na AF, pierścień przysłony na 22 i nadal nie chodzi. Tokina 12-24 mi śmiga z autofokusem , więc nie wiem , o co chodzi, może coś poradzicie?
na 22 ale czy zblokowany?
Masz możliwość podpiąć ponownie pod D90?
ale z tego co napisałeś to moim zdaniem nie masz zblokowanego na obiektywie. Możesz ruszać pierścieniem przysłony na obiektywie?
mogę ruszać pierścieniem przysłony, ale niestety, tylko na 22 jest poprawnie, bo reszta wartości , to wizjerze error miga, za autofokus w ogóle nie działa
Tomasz Dudrak
18-08-2013, 13:14
Musisz mieć ustawione i zablokowane f/22.
mogę ruszać pierścieniem przysłony, ale niestety, tylko na 22 jest poprawnie, bo reszta wartości , to wizjerze error miga, za autofokus w ogóle nie działa
No to zablokuj przełącznikiem bo z pewnością nie masz zablokowane, taki mały dynks na obiektywie. Przy włączonej blokadzie na obiektywie nie ruszysz pierścieniem przysłony.
Wysyłane z mojego Z10 za pomocą Tapatalk 2
Blokowanie nie jest konieczne, po prostu zapobiega przypadkowemu przestawieniu pierścienia.
Czy ta Tokina jest w wersji II (z wbudowanym silnikiem)? Jeśli tak, to może padł silnik w body?
Musisz miec ustawione na f22 co nie znaczy, ze nie bedziesz mogl zmieniac przeslony w body, pewnie boisz sie, ze nie bedzie dzialac przeslona, ale to szklo tak ma, musi byc na f22 na obiektywie a obiektyw bedzie normalnie poprawnie dzialal.