Zobacz pełną wersję : Czy to dobry pomysl?
romek257
15-08-2013, 13:15
Witam.
Mam pytanie a właściwie prośbę o doradzenie mi w zakupach.
Posiadam obiektywy Nikkor 28 1.8G, 50mm 1.8G, 70-210 f4, i 28-75 3,5-4,5D. Po wakacjach uznałem ze noszenie tego wszystkiego i zmiana obiektywów z córka na rękach to nie jest prosta sprawa. Zdjęcia robię tylko dla przyjemności (nie zarobkowo) i myślę żeby sprzedać te wszystkie obiektywy i kupić jeden Tamrona 24-70 vc. (na nikkora 24-70 mnie nie stać) a światła 1,8 praktycznie nie używam. Chciałem zapytać Was - fotografów z prawdziwego zdarzenia czy to dobry pomysł. Dodam jeszcze ze puszka która posiadam to d800.
Zakresu 70 -210 tez Ci już nie trzeba?
romek257
15-08-2013, 13:31
70-210 zrobiłem może ze 4 zdjęcia w tym roku. Wiec tez mogę go sobie darować.
Tamron 24-70 VC to dobry wybór, jeżeli 70 na długim końcu wystarcza, to lepszego nie widzę w tej cenie.
Może Nikkor 24-120 f4?, 50mm wiecej na długim kosztem światła?
Moim skromnym zdaniem to 50-tkę bym zostawił, majątku na odsprzedaży nie zbijesz, a warto mieć.
romek257
15-08-2013, 14:03
co do 50-tki to rzeczywiście lepiej zostawić. a orientujesz się może ile warte są pozostałe obiektywy? wszystkie bez rys i kurzu itd..
adrianek32
15-08-2013, 14:54
przejrzyj oferty na allegro jak chcesz sie szybko pozbyc to zejda odrazu za niska cene jak dasz wyzsza - w granicach rozsadku to bedziesz musial cierpliwie poczekac :)
romek257
15-08-2013, 15:20
Ceny znajdę.. Ale zacząłem czytać watek o T24-70 i nie wiem co o nim myśleć. Może ktoś używa go z d800 i napisze cos o Af? nie chodzi mi o szybkość, ale o jego celność.
adrianek32
15-08-2013, 15:26
a nie lepiej Sigme 24-70? przejrzalem testy i lepiej wypadla niz Tamron a jest tez tansza od Tamrona :)
romek257
15-08-2013, 15:43
Tez biorę ja pod uwagę po mimo ze nie ma stabilizacji. Wygra to co będzie miało lepszy Af :) bo to priorytet.
a nie lepiej Sigme 24-70? przejrzalem testy i lepiej wypadla niz Tamron a jest tez tansza od Tamrona :)
Do którego Tamrona porównywałeś? Tamron SP 24-70mm F2.8 Di VC USD ?
Pokaż te testy.
adrianek32
15-08-2013, 15:57
http://www.optyczne.pl/264.1-Test_obiektywu-Tamron_SP_24-70_mm_f_2.8_Di_VC_USD-Wst%C4%99p.html
http://www.optyczne.pl/160.1-Test_obiektywu-Sigma_24-70_mm_f_2.8_EX_DG_HSM-Wst%C4%99p.html
sigma nie ma stablizacji ale optycznie wyglada lepiej niz tamron
romek257
15-08-2013, 16:07
no i cena kusząca tej sigmy. gdybym sprzedał swoje szpargały to starczyło by na nowa sigmę z gwarancja. biorę się za poszukiwania tematów "d800+ S24-70hsm problemy a AF" :D
niestety nic ciekawego nie znalazłem dlatego ogromna prośba do użytkowników tego szkła o opinie jak się sprawuje z d800 w kwestii bf ff. nie chciał bym sprzedać wszystkich "pewnych" obiektywów i kupić jeden który będzie miał problemy.
adrianek32
15-08-2013, 22:16
udaj sie z body do sklepu i sprawdz jesli masz taka mozliwosc
romek257
16-08-2013, 09:21
Z tym testowaniem w sklepie to jest tak.. Zazwyczaj trzeba podbić iso żeby zdjęcia były nie poruszone i wtedy wszystko wydaje się ok. Natomiast jak już pojedzie się gdzieś na zdjęcia, wróci do domu zgra na komputer to okazuje się ze wcale tak wesoło nie jest. Nigdy nie miałem żadnej sigmy. A jak wygląda jej serwis w razie problemów?
sigma nie ma stablizacji ale optycznie wyglada lepiej niz tamron
http://www.youtube.com/watch?v=HV9ju8LmRfU
Bardzo kompleksowe porównanie 24-70 4 producentów i 6 częściowym filmiku.
http://www.youtube.com/watch?v=SVKcY4IZ5Ag
Kolejne (jak dla mnie) rzetelne porównanie C S i T
Gdyby nie fakt, że okazyjnie wpadł mi w ręce Nikkor to na 100% kupił bym Tamrona. Ostrość od 2.8 równomiernie rozłożona na całym obrazku i stabilizacja. Brzeg w Sigmie na 2.8 jest zbyt mydlany. Czytałem już że, Sigma musi zastąpić czymś ten model, bo nie jest specjalnie udany, a obserwując natarcie Sigmy na rynek obiektywów, jestem pewien że, wkrótce coś się pojawi.
romek257
16-08-2013, 14:54
dzięki za linki. Rzeczywiście tamron niewiele ustępuje nikkorowi i ma stabilizację. Do tego 5 lat gwarancji. Trochę mi brakuje funduszy po sprzedaży swoich szkieł. ale decyzja zapadła. Sprzedaż nikkorow i kupno tamrona. Dziękuję za pomoc
dzięki za linki. Rzeczywiście tamron niewiele ustępuje nikkorowi i ma stabilizację. Do tego 5 lat gwarancji. Trochę mi brakuje funduszy po sprzedaży swoich szkieł. ale decyzja zapadła. Sprzedaż nikkorow i kupno tamrona. Dziękuję za pomoc
Używam T24-70 z D800 i nie narzekam. Jest naprawdę ostry od 2.8 a stabilizacja wydajna na oko 3EV. Gubi się AF pod mocniejsze światło na czujnikach niekrzyżowych, poza tym bardzo celny. Wg niektórych testów ostrzejszy od Nikkora, co mnie nie dziwi patrząc na efekty z niego uzyskane.
olszak.tomek
06-09-2013, 00:10
Ja używam T24-70 USD z D7000 i jestem bardzo zadowolony. Fakt, że musiałem użyć mikroregulacji, ale poza tym nie dostrzegam wad tego obiektywu (no może poza trochę większym obciążeniem akumulatora przez VC). Odnośnie samej stabilizacji - fajna sprawa, na długim końcu przy czasie 1/30 można swobodnie strzelać. AF w niezbyt dobrych warunkach oświetleniowych czasem się gubi, ale mogę to równie dobrze zwalić na D7000 :P
Pamiętaj o zakupieniu filtra... przednia soczewka jest bardzo płytko
Archibald6803
06-09-2013, 23:59
............ Nigdy nie miałem żadnej sigmy. A jak wygląda jej serwis w razie problemów?
Bardzo dobrze , żeby nie powiedzieć - rewelacyjnie ; zwłaszcza w konfrontacji z warszawskim N.
siwyozzman
07-09-2013, 05:52
Ja uważam że to bardzo zły pomysł - poszukaj używanego nikkora 24-70 spokojnie można za ok 4tys kupić w świetnym stanie. Są to szkła bardzo powtarzalnie wykonane - jeżeli zachowasz rozsądek przy kupnie to będziesz na 100% zadowolony. Zoomy producentów niezależnych rozsypują się z biegiem czasu mechanicznie. Szkoda pieniędzy i nerwów. Sigmy teoretycznie uchodzą za solidne ale to mit bo miałem kilka... tamrony kupowałem kilka razy/17-50/ Jeden był całkiem dobry optycznie i byłem nim zachwycony - po jakiś trzech miesiącach użytkowania jeden bok kadru zrobił się kompletnie mydlany.... Nie twierdzę że nikkory są idealne -buble też się trafiają niemniej "kiler stałek" jest tylko jeden :)
@siwyozzman
nie wiem jak odczytywać Twoją wypowiedź - czyżby jako sarkazm? 24-70 uchodzi za szczególnie udany i wytrzymały twór..
cz4rnuch
07-09-2013, 09:15
..."kiler stałek" jest tylko jeden :)... Piszesz o Sigmie 18-35/1.8 ? ;)
@siwyozzman
nie wiem jak odczytywać Twoją wypowiedź - czyżby jako sarkazm? 24-70 uchodzi za szczególnie udany i wytrzymały twór.. Ale 24-70 od kogo? Bo jeśli chodzi o Nikkora to nie mam, ale właśnie na tym forum usłyszałem wiele głosów o jego delikatności oraz sporo się naczytałem o domowych sposobach naprawczych tego obiektywu.
siwyozzman
07-09-2013, 09:40
@siwyozzman
nie wiem jak odczytywać Twoją wypowiedź - czyżby jako sarkazm? 24-70 uchodzi za szczególnie udany i wytrzymały twór..
Piszę poważnie - nie ma się co bawić w zamienniki - w tym zakresie słuszny wybór to Nikkor 24-70 2.8
@siwyozzman
No właśnie o to mi chodziło - bałbym się kupić N24-70 2.8 po tym co się naczytałem o jego niezniszczalności (choć i nie jedna osoba ładnie przypłaciła nawet mając go nowości)..
siwyozzman
08-09-2013, 07:53
@siwyozzman
No właśnie o to mi chodziło - bałbym się kupić N24-70 2.8 po tym co się naczytałem o jego niezniszczalności (choć i nie jedna osoba ładnie przypłaciła nawet mając go nowości)..
Ludzie często powtarzają przeczytane brednie...miałeś kiedykolwiek w ręku nikkora 24-70? To naprawdę solidny obiektyw! Używając go amatorsko możesz być w zasadzie pewien że starczy Ci na zawsze... Wiadomo - gumy się odklejają ale to standard we wszystkich współczesnych obiektywach nikona... Co do problemów z zacinaniem,odkręcającą się płytką z elektroniką i chyba wpadającym światłem przez skalę ostrości: takie przypadki niewątpliwie się zdarzyły a nie powinny... z drugiej strony zdecydowana większość zawodowców którzy nie cackają się ze sprzętem bardzo chwali ten obiektyw... Bardzo pancerny poprzednik 28-70/2.8 często ma problemy z silniczkiem który piszczy i pada... wady zawsze się znajdą. Przy dużej dozie szczęścia pewnie można trafić dobrą sigmę czy tamrona...próbowałem wiele razy i zawsze byłem zawiedziony...
@up
nie miałem 24-70 i nie będę go raczej kupował. Na tym forum masz kilka relacji 'z pierwszej ręki' więc nie jest to jednostkowa informacja zassana z bloga czy strony jednej osoby.. Oczywiście każdy ma prawo kupić i liczyć na to że akurat będzie miał idealną sztukę. (o 70-200vr nie słyszałem podobnych historii i nie obawiałem się kupić używanej sztuki )
jakby co to 70-210 f4 moglbym odkupic w rozsadnej cenie