Zobacz pełną wersję : wbudowana lampa, CLS, czas krótszy niż 1/200s
j.w.t.
jak to zrobić? mam D90 i SB900. nie ma problemu z tym, aby SB900 błyskała z ekstremalnie krótkimi czasami (nie pamiętam, jak się ta funkcja fachowo nazywa, ale oznaczenie ma FP bodajże), ale jeśli SB900 zdejmuję z sanek i stawiam ją sobie z boku, to uzywając wbudowanej jako wyzwalacz nie mogę zejść poniżej 1/200s. Da się zejść, czy się nie da? Czy może z użyciem wbudowanej nie ma takiej możliwości?
Z góry dziękuję za pomoc :)
j.w.t.
jak to zrobić? mam D90 i SB900. nie ma problemu z tym, aby SB900 błyskała z ekstremalnie krótkimi czasami (nie pamiętam, jak się ta funkcja fachowo nazywa, ale oznaczenie ma FP bodajże), ale jeśli SB900 zdejmuję z sanek i stawiam ją sobie z boku, to uzywając wbudowanej jako wyzwalacz nie mogę zejść poniżej 1/200s. Da się zejść, czy się nie da? Czy może z użyciem wbudowanej nie ma takiej możliwości?
Z góry dziękuję za pomoc :)
Nie da się, bo wbudowana może działać z krótszymi czasami.
Natomiast jak wyłączysz wbudowaną, to powinno wyzwalać z każdym czasem.
"Nie da się, bo wbudowana może działać z krótszymi czasami." domyślam się, że zabrakło słowa "nie" przed słowem "może". :)
"Natomiast jak wyłączysz wbudowaną, to powinno wyzwalać z każdym czasem." Tylko, że jak wyłącze wbudowaną to nie mam jak wyzwolić SB900, trochę klops :(.
"Nie da się, bo wbudowana może działać z krótszymi czasami." domyślam się, że zabrakło słowa "nie" przed słowem "może". :)
"Natomiast jak wyłączysz wbudowaną, to powinno wyzwalać z każdym czasem." Tylko, że jak wyłącze wbudowaną to nie mam jak wyzwolić SB900, trochę klops :(.
Ano, miało być tam jeszcze "nie".
Nie mówię o zamykaniu lampy, a o wyłączeniu wbudowanej. Przecież używając CLS możesz wyzwalać same zdalne bez udziału lampy wbudowanej.
pavel_9, w menu e2 "Sterowanie lampą wbudowaną", wybierasz tryb "C" - sterownik błysku i w opcjach wyłączasz lampę wbudowaną (tj. w opcji "wubowana" ma być znak "--"). Resztę (grupy, kanały) ustawiasz jak zwykle. Podnosisz lampę i masz synchronizację do 1/4k sekundy. Jeśli zostawisz lampę wbudowaną w trybie M lub TTL, masz ograniczenie do 1/200s.
Sylwek_ch
17-08-2013, 16:46
dokładnie jak napisał varjo :) wbudowaną trzeba dać w "--" czyli tylko jako sterownik błysku do odpalenia SB900, u mnie z nissinem z takim ustawieniem schodzę w krótkie czasy bez problemu
Dzięki, Dzięki, Dzięki :D, takie to proste, a sam bym chyba do tego nie doszedł :)
Jeszcze raz dzięki :D
zyzio666
20-08-2013, 11:32
Dzięki, Dzięki, Dzięki :D, takie to proste, a sam bym chyba do tego nie doszedł :)
Jeszcze raz dzięki :D
Nie, żebym się czepiał, ale po przeczytaniu instrukcji z pewnością byś doszedł ....