Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : lampa do klubu plus ew strobing

witboy
14-08-2013, 13:42
jak w temacie bede potrzebowal lampy reporterskiej do zdj w klubie czyli na korpusie ale coraz wiecej mysle ze warto w strobing na portretach sie pobawic typy mam uzywka sb800
ew.
http://allegro.pl/mocna-lampa-blyskowa-voeloon-v500-i-ttl-do-nikon-i3405093963.html

badz

tanio?

http://allegro.pl/lampa-blyskowa-lp-33-yongnuo-yn-468-ii-ttl-nikon-i3460902878.html

nowosc?
http://allegro.pl/nissin-di700-nikon-i-ttl-hss-vat-nowosc-i3406705151.html

dobrze by bylo za ok 600 zl max chodz ... no to beda zdj raz na jakis czas ale jesli mialbym wydawac wole raz a porzadnie

jacek_wozniak
14-08-2013, 14:12
pomyśl jeszcze o sb-600
za ok 600zł można dostać ładne sztuki
trochę słabsza od sb-800 i nie może działać jako master, ale jest to solidna lampa

plan3s
14-08-2013, 21:00
jakiś mały softbox reporterski sobie do niej dokup od razu, jak masz walić na wprost

fotoon
14-08-2013, 21:36
Ja polecam Metze, czy to 48 czy 50, pracowałem w klubie ponad przez rok i nigdy mi mocy nie brakowało. teraz chętniej bym wziął sb800 i nic innego, oprócz ergonomii jest fajniejsza od sb900. Zresztą w klubie najważniejszy jest klimat, więc iso 2000-3000, klubowe śiwatło w kontrze, lampa do tyłu albo na 60 stopni do góry i stoffen. Taki jest mój przepis. Reszta to LR i praktyka:) Jak chcesz robić ogólne plany to lepiej walić serią jak stroboskop jest włączony albo podczas refrenów (ale to zależy czy jest oświetleniowiec i jakie są lampy i ogólnie klub..). Niezastąpione są jasne szkła i stałki, ważniejsze nawet od lampy;)Pozdrawiam

witboy
14-08-2013, 23:13
klub raczej dyskoteka... ;) wiec zdj osob itd maja byc mocno doswietlone raczej malo wymagajacy sa wlasciele. natomiast praktyki zero... 35 1.8g wystarczy do portretowego- postaciowego cykania w disco?

fotoon
14-08-2013, 23:25
35 da rade, ale chyba częsciej chociazby zwykly kit a najlepiej jakis tamron 17-50/2,8 bo 35dx jest za ciasny do klubu, owszem zalezy od klubu, ale mimo wszystko jak będziesz robił zdjecia parze, dojdzie ich psiapsiółka albo co gorsza dwie i będą problemy (w sensie fotograficznym ;)). W perspektywie dłuższego pstrykania zakup Tamrona uważałbym za opłacalny (sam robilem takim i kitem też). Do tego z didżejki zdejmowałem ludzi sigmą 50-150/2,8 i to mi sprawiało największy fun (i było też rozwiązaniem jak przyszło mało ludzi).

sokolnik
14-08-2013, 23:31
ja jechałem na sb700 i było bardzo dobrze. Jak klub ogromny to i SB800 nie da radę. Moc lampy i tak trzeba dopasować do warunków panujących w klubie, na pełnej mocy nigdy nie robiłem.

fotoon
15-08-2013, 10:15
Nie ma sensu smażyć lampą, jaki klub by nie był. Zwłaszcza, że prawie zawsze jest dym, a jeśli nie, to i tak wilgotność jest duża i jakość zdjęć z lampą jest gorsza niż tych z wysokim iso bez lampy. Teraz współczesne korpusy od d3100 włącznie pozwalają robić niezłe zdjęcia na wysokich iso, oczywiście pod warunkiem robienia w rawach i późniejszej obróbce. Zresztą i tak później zdjęcia lądują w jakości 900px na dłuższym boku a nie na wydruki A1 więc nawet brak odszumiania nie przeszkadza. Witboy- a jakie masz zaplecze sprzętowe? Bo to jest też istotne w tym temacie. Acha, ze względu na nieprzewidywalność warunków oświetleniowych, zmieniających się kilkanaście razy na sekunde myślę, że strobbing odpada, zresztą zostawioną lampę ktoś sobie może pożyczyć;) Witboy-jeśli chcesz to na pw wyślę Ci zdjęcia jakie robiłem z exifem i zobaczysz mniej więcej jak to u mnie wyglądało.

plan3s
15-08-2013, 11:09
fotoon, z AFem tego Tamrona, to chyba na manualu w tym klubie byś musiał pracować

fotoon
15-08-2013, 11:23
Pracowałem co tydzień przez 8 miesięcy na tym Tamronie w różnych klubach i odrzut zdjęć z powodu af był raczej znikomy. Miałem wtedy Sony a450 i T17-50 na wiertarkę. W ogóle trafiłem na dobrą sztukę, ostry na każdej ogniskowej od pełnej dziury. Gdybym teraz mógł trafić na wersję o takich parametrach pod fx (28-75) to brał bym w ciemno. Nie wiem jak te Tamrony w wersjach ze swoimi silnikami, ale wspominam swojego bardzo dobrze i dlatego polecam.

witboy
18-08-2013, 16:05
a wiecie moze czy di700 ma tryb bl bo hss canona widze ale bl naszej...? bo chyba wybor padnie na nowke di700 uzywalem wczoraj sb800 ok 500 blyskow lampa zrobila i baterie kaput ile u was w lokalach wytrzymuja lampy?

sokolnik
18-08-2013, 16:26
ja w clubie często Używalem 2komplety białych eneelopów :) nie chciałem czekać aż mi lampa odmówi współpracy :)

GonzoG
18-08-2013, 17:24
a wiecie moze czy di700 ma tryb bl bo hss canona widze ale bl naszej...? bo chyba wybor padnie na nowke di700 uzywalem wczoraj sb800 ok 500 blyskow lampa zrobila i baterie kaput ile u was w lokalach wytrzymuja lampy?

TTL-BL, to nie HSS.
TTL-BL, to tryb w którym podstawą pomiaru światła jest światło zastane, a lampa jedynie doświetla.

A co do HSS, to w Nikonie nazywa się to auto FP. I tak, Di700 obsługuje auto FP.

witboy
18-08-2013, 21:30
a dzieki wielkie wiem wiem ze to sa dwa inne swiaty jesli chodzi o canona i nikona, ale chcialbym wlasnie miec doswietlanie np do portretow w cieniu etc , cenowo lampa jest dla mnie ok a pakowac sie w sb 800 no moglbym ale 600 zl nowka a nissin i parametry chyba jak dla amatora beda dobre

witboy
23-08-2013, 12:58
znalazlem ta lampe za ta deklarowana jednak kwote 599 wiec bez problemu mozna ja kupic i pewnie sie zdecyduje, czy do strobingu portretowego z softboxem reporterskim zda egzamin jako pierwsza lampa na takie testy?

GonzoG
23-08-2013, 13:08
a dzieki wielkie wiem wiem ze to sa dwa inne swiaty jesli chodzi o canona i nikona, ale chcialbym wlasnie miec doswietlanie np do portretow w cieniu etc , cenowo lampa jest dla mnie ok a pakowac sie w sb 800 no moglbym ale 600 zl nowka a nissin i parametry chyba jak dla amatora beda dobre

No to nie potrzebujesz lampy z autoFP czy tam HSS, a z w pełni działającym TTL-BL, czego niestety nie mogę potwierdzić w stosunku do Di700. Szczególnie że Di622 mk I i mk II to nie działało. W nich był zwykły TTL tylko, że uwzględniał odległość odczytana z obiektywu.

Tak więc w kwestii TTL-BL raczej polecałbym lampy w których do działa normalnie - Metz oraz Nikon.

Co do użycia jej w softboxach - może nie zdać egzaminu - raz jest trochę słaba, nawet YN-560/565/568 bywają za słabe a są 1.5x mocniejsze od Di700, a dwa to nie ma możliwości ręcznego przestawienia zoomu głowicy i a nie wiem czy ta po wyciągnięciu dyfuzora przestawia się na minimum, co jest niezbędne przy softboxach.

witboy
23-08-2013, 13:54
oo dzieki za bardzo konkretna odpowiedz o cos takiego mi chodzilo...czyli jeszcze bede musial poszukac ew mocno sie zastanowic

witboy
25-08-2013, 20:54
decyzja raczej zapadla albo sb-800 vs sb-900 mysle ze albo jedna albo 2 raczej sb-900 natomiast ciekawi mnie jak jest z tym przegrzewaniem sie lampy i zawiecha bo w lokalu sporo sie foci z odbic i czasem mocno flesza dodaje na sb-800 a czytam ze jednak sb-900 lubi sie wylaczyc

GonzoG
25-08-2013, 22:37
decyzja raczej zapadla albo sb-800 vs sb-900 mysle ze albo jedna albo 2 raczej sb-900 natomiast ciekawi mnie jak jest z tym przegrzewaniem sie lampy i zawiecha bo w lokalu sporo sie foci z odbic i czasem mocno flesza dodaje na sb-800 a czytam ze jednak sb-900 lubi sie wylaczyc

SB-900 wytrzymuje kilkanaście do dwudziestu paru pełnych błysków. Szczegóły zobaczysz na YT, wystarczy wpisać "SB-900 overheat"

witboy
25-08-2013, 22:48
dzieki ... ale teraz mam od lamp do max 500 zl dalem limit do 600 pozniej do 800 zaraz bede mial 1tys...super :)

wikk
27-08-2013, 12:58
podpinając się pod wątek, jeśli chodzi o zdjęcia w klubach to jak dokładnie ustawić lampę na drugą kurtynę? w większości wypadków na moich zdjęciach twarze ludzi wychodzą takie sine/niebieskie/całe prześwietlone - wiem że to przez złe ustawienia.. możecie coś doradzić? gdzie najlepiej kierować lampę, od czego najlepiej odbijać?

GonzoG
27-08-2013, 14:02
podpinając się pod wątek, jeśli chodzi o zdjęcia w klubach to jak dokładnie ustawić lampę na drugą kurtynę? w większości wypadków na moich zdjęciach twarze ludzi wychodzą takie sine/niebieskie/całe prześwietlone - wiem że to przez złe ustawienia.. możecie coś doradzić? gdzie najlepiej kierować lampę, od czego najlepiej odbijać?

Kierować gdzie chcesz, odbijać od czego chcesz.
Nie ma czegoś takiego, jak "najlepiej". Jedni odbijają od sufitu, inni od ścian, a inni walą na wprost.

Co do ustawienia na drugą kurtynę - przełączasz w aparacie i tyle. Niczym się to nie różni od błyskania na pierwszą. Ustawia się dokładnie tak samo.

wikk
27-08-2013, 14:41
Co do ustawienia na drugą kurtynę - przełączasz w aparacie i tyle. (...) Ustawia się dokładnie tak samo.

Ale co mam przełączyć? Jak ustawić?
Jestem zielona w posługiwaniu się lampą, ale muszę zacząć ogarniać ten temat bo ciężko robić zdjęcia w klubach bez lampy. Z góry dzięki za odpowiedź. :)

Krys86tian
27-08-2013, 14:48
Nie ustawiasz tego w lampie dlatego polecam instrukcję obsługi aparatu - łopatologicznie opisane w jaki sposób przełączyć.

witboy
27-08-2013, 15:07
u mnie w dyskotece co robie zdj dawalem palnik w gore plus 2 kurtyna plus kartka z dyfuzorem wysuniete, do portretow spoko ale troszke ciemne zalezy kto co woli, wlasciele dyski wola jasne mocno swiecace twarze czyli palnik na wprost i ja daje korekcje ok -1 iso ok 640 -800 na d200 plus szeroki 11-16 f2.8 tokina najczesciej 3.2 ew pelna dziura i jade na manualu czas od 4 do 15 w zaleznosci czy klub czy portrety

2 kurtyna to na rear ustawiona lampa i wsio

GonzoG
27-08-2013, 16:20
Ale co mam przełączyć? Jak ustawić?
Jestem zielona w posługiwaniu się lampą, ale muszę zacząć ogarniać ten temat bo ciężko robić zdjęcia w klubach bez lampy. Z góry dzięki za odpowiedź. :)

Instrukcja aparatu - patrz lampa błyskowa - co i jak przełączać jest tam dokładnie opisane.

witboy
07-09-2013, 14:12
to jeszcze raz ja bo zbliza sie wyplata mam sb 900 mozliwosc kupienia za 800 zl ma lekko przypalona szybke wielkosc glowki od szpilki, i jest dosc porysowana moze od torby a moze od ostrego uzywania testowalem blyska ok tyle ze porysowana i brak filtrow i dyfuzora sama karteczka tez ostro porysowana jak mowie widac ze przezyla co swoje, warto za 800 placic?

czy moze metz 52 af1 za pare zl wiecej? te 850 zl to max co moge wydac a powiem szczerze chcialbym cos w granicy 500-600 zl ale skoro niema kompromisu a chce troche te doswietlanie twarzy itd to ttl bl sie przydaje

co sadzicie o sb 900 vs metz? 52

tysszek
07-09-2013, 20:14
W sb 900 można wyłączyć czujnik i nie będzie odcinał lampy. Ona sama raczej się nie grzeje mocno tylko akumulatory. Nieraz jak wyciągnełem po ostrej serii to aż .... mowa o enelopach.

Wysyłane z mojego LG-E975 za pomocą Tapatalk 2

witboy
08-09-2013, 10:30
tak wiem ze mozna wylaczyc bo w tej co patrzylem czujnik byl wylaczony, martwi mnie tylko takie ala przytopiony plastik taki wlasnie glowka od szpilki, dodam ze sporo zdj bede robil z mydelniczka... cena 800 zl a lampa widac ze porysowana troche i swierzoscia nie grzeszy ...a za 830 miec nowke metza hmm no wlasnie co wy byscie polecili mnie martwi tez ekran dotykowy poniewaz czesto bede zmienial ev lampy wiec sb 900 ciut lepsza do tego jest tak mi sie wydaje do tego wybor miedzy dx a fx

witboy
10-09-2013, 22:10
dobra u mnie temat w sumie zamkniety sb-900 od dzis jest moja pozyczona sb-800 idzie w odstawke.. mam nadzieje ze nie bede zalowal

plan3s
10-09-2013, 23:11
W klubie walenie lampą w twarz jest chyba jak najbardziej ok. Możesz dołożyć jakiś śmieszny stofen albo te takie małe softboxy - zawsze to coś pomaga. Ustaw się na zastane i tylko dopalaj ruch lampą.

A co do drugiej kurtyny - nie każde body ma taką opcję.

witboy
11-09-2013, 10:21
moje body ma pelen cls itd..d200 pod wzgledem zabytku moze i juz jest ale dosc wysokie body i ma wiele udogodnien, niestety musze stof-fena kupic bo w zestawie nie bylo tak samo nie mialem filtrow ;/ ale pudelko lampa instrukcja i pokrowiec byly na szczescie...a lampa fajna ..