Zobacz pełną wersję : Do czego służy pierścień przysłon na obiektywie?
Do czego sluzy pierscien przyslony w obiektywie? Mam obiektyw 70-210/4-5.6D i ma ten pierscien, ale by aparat z nim dzialal, pierscien musze ustawic na wartosci 32 (czyli maksymalnie przymknietej). Kazde inne ustawienie przyslony na obiektywie powoduje wyswietlenie jakis literek i aparat nie chce pracowac. Do czego wiec te przyslony na obiektywie?
Wielokrotnie była o tym mowa na forum :) , ten pierścień działa z aparatami z wyższej półki np. D200, D2X, D2Xs itp. (w D50 też nie działa)
Wielokrotnie była o tym mowa na forum :) , ten pierścień działa z aparatami z wyższej półki
jeszcze 5D
Dzięki temu ten obiektyw współpracuje także ze starszymi, manualnymi korpusami. Nowe obiektywy, typu G, nie mają tego pierścienia. W nowych Nikonach przesłonę ustawia się z poziomu korpusu, a pierścień musi być ustawiony tak jak napisałeś - maksymalnie przymknięty. Zresztą właśnie dlatego twój obiektyw ma blokadę pierścienia w tej pozycji. W instrukcji D70s też jest o tym mowa.
Wielokrotnie była o tym mowa na forum :) , ten pierścień działa z aparatami z wyższej półki np. D200, D2X, D2Xs itp. (w D50 też nie działa)
..upssss.. ..to ja bym prosił jaśniej.. :)
..to ja głupi do tej pory myślałem, że pierścień ten przeznaczony jest do współpracy z lustrami analogowymi, gdzie nie ma możliwości ustawienia przysłony pokrętłem z puszki.. ..czyli od D200 w górę znaczy się, że nie mają tego pokrętła.. ..tak?? ;)
jaśniej nie mogę :) na forum znalazłem podobny wątek bo sam się dziwiłem czemu mi ten pierścień nie działa... i odpowiedź znalazłem taką jaką tu zamieściłem, za wprowadzenie w błąd przepraszam, może uda mi się znaleźć link do tamtego tematu.
Dużo się nie pomyliłem (chyba)...
Tu „JK” pisze że pierścień działa z D200 http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=72250
a tu podobny temat http://forum.nikon.org.pl/archive/index.php/t-610.html
Nieźle mi idzie szukanie, jak na nowego:-D
A co powiesz na analogowe F80, F75, F65, F55 ... tez pierscien przyslon na szkle nie jest wykorzystany, wiec idea, ze to tylko do analogow upada.
A co powiesz na analogowe F80, F75, F65, F55 ... tez pierscien przyslon na szkle nie jest wykorzystany, wiec idea, ze to tylko do analogow upada.
..gALL chodziło o analogi "bez pokrętła funkcyjnego", zatem o manualne puchy po prostu, a przytoczone przez Ciebie już do takich nie należą.. :) ..a nawiązując do postu, który wrzucił 3arteq, był on zdawkowy, czyli w stylu "szukaj a nie zadawaj dziwnych pytań jak się nie znasz" a odpowiedź w nim była zaledwie cząstkowa.. ..nie dotykająca sedna.
Taki pierścień przysłony przyda Ci się także jak będziesz chciał zrobić makro z pierścieniami manualnymi gdzie wszystko ustawiasz praktycznie na obiektywie (czas w body). Ja mam sigmę bez pierścienia i jestem smutny...