PDA

Zobacz pełną wersję : czyszczenie matrycy - skończyły mi sie stare zestawy

fafniak
13-08-2013, 22:51
Miałem sensor swab + ich płyn.... ale skonczyło się babci granie ;)
Musze kupić nowy zestaw...
czy ktoś używa tego :
http://www.foto-net.pl/sklep/produkt/zestaw-LensPen-SensorKlear-Loupe-SensorKlear-II.html
Wydaje się byc wygodne - wolałbym usłyszeć opinie od kogoś z forum bo bełkot sprzedawców mnie nie interesuje :)

GonzoG
13-08-2013, 23:18
Lupa zbędna bo niewygodna a małych pyłków i tak w niej nie widać, czyścik przydaje się, ale jest on do czyszczenia na sucho. Fakt, czyści lepiej niż szpatułki na such, ale też może zostawiać drobne włoski.
Niestety miałem ich 3 szt. i dość szybko się zużyły (3-4 czyszczenia matrycy), a zużycie objawia się zostawianiem tłuszczu i włosków.
A no i nie nadaje się do czyszczenia matrycy jeśli jest tłusta - tylko rozmaże tłuszcz.

A co kupić - dobrą ściereczkę do optyki u optyka, dobry płyn do optyki. Wziąć starą kartę kredytową i zrobić z niej szpatułki szerokości matrycy. Ściereczkę pociąć na małe kawałki (tak aby można przykleić do naszej szpatułki). I masz gotowe porządne narzędzia do czyszczenia matryc w cenie kilku do kilkunastu gr za szt.

fafniak
13-08-2013, 23:33
Dzięki za opinię
Wolałbym jednak kupić coś gotowego...
Dobrej jakości...
Czyli zostaje mi szukanie sensor swab-a ?

GonzoG
13-08-2013, 23:43
Dzięki za opinię
Wolałbym jednak kupić coś gotowego...
Dobrej jakości...
Czyli zostaje mi szukanie sensor swab-a ?

Te gotowe nie są wiele lepsze niż samoróbki. A niektóre nawet i gorsze. Jedno jest w nich pewne - są wielokrotnie droższe.

Ja mam zawsze 3 sztuki przygotowane i kilkanaście naciętych pasków do przyklejenia. Użyjesz, zrywasz i naklejasz kolejny. Na taśmie dwustronnej można z 5-6 razy przyklejać. A te ze słabo klejącą taśmą służą do czyszczenie komory lustra z paprochów które zatrzymały się na materiale.