PDA

Zobacz pełną wersję : Zdjęcia w kukurydzy

Olsono
13-08-2013, 22:05
Witam serdecznie,

mam takie pytanko jak w temacie, nt. zdjęć w kukurydzy.
Otóż ostatnimi czasy obiecałam znajomym, że cyknę kilka fotek ich trzyletniemu synkowi. Pomysł padł min. na kukurydzę (chociaż zobaczymy jak to w sumie wyjdzie, i jaki będzie temat przewodni naszej mini-sesji). ;)

I teraz pytanko - w jakich godzinkach najlepiej wpaść na kukurydziane pole? Jak poradzić sobie ze światełkiem? Czy dam radę wykombinować coś ze swiatłem zastanym, czy pozostaje mi tylko i wyłącznie lampa?

Będę wdzięczna za wszelkie rady. Liczę, że na forum są jacyś amatorzy kukurydzianych fot. :)

Pozdrawiam!

Passiv
14-08-2013, 10:34
Odpowiem pytaniem na pytanie, w jakich godzinach najlepiej robić zdjęcia? Jak sobie na co dzień, że tak powiem radzisz ze światłem? Chyba już sobie odpowiedziałaś.

darkmajin
14-08-2013, 11:04
no nieźle, ale kukurydzę radzę odwiedzać w godzinach popołudniowych najlepiej po teleekspresie, a przed faktami..

RobertMiernik
14-08-2013, 11:09
Jeśli 3 latek jest niższy niż kukurydza i będziesz mu robił zdjęcia pod liśćmi to 'południe' jest jak najbardziej rozsądną porą, słońce zasłonięte będzie przez liście, więc wcale nie będzie wypalało oczu a z drugiej strony ładnie od spodu będą podświetlone i uwydatnione.

Olsono
14-08-2013, 20:38
dzięki Panowie, choć trochę sprzecznie mi odpisaliście. ;) umówiłam się zatem na 15.

no nieźle

ale co? znaczy, że w kukurydzy ciężko zrobić dobrą fotkę?

cube
19-08-2013, 09:28
na jakiej zasadzie robienie zdjęć w kukurydzy różni się np od robienia zdjęć w rzepaku albo pszenżycie, że wymaga specjalnego traktowania ?

plan3s
19-08-2013, 14:19
Ja bym zrobił to tak, że poszedłbym tam w okolicach zachodu słońca, ustawił dziecko plecami do słońca i

a) poświeciłbym lampą zdjętą z aparatu z góry na chłopca (tak aby nie doświetlić 1 planu będącego poza głębią)
b) zastosowałbym złotą blendę żeby go doświetlić

RobertMiernik
19-08-2013, 14:24
na jakiej zasadzie robienie zdjęć w kukurydzy różni się np od robienia zdjęć w rzepaku albo pszenżycie, że wymaga specjalnego traktowania ?

Kukurydza jest większa niż trzylatek, pszenżyto nie a rzepak śmierdzi.
(to tak ogólnie ;)...)

Panerai
19-08-2013, 20:59
Proponuję po godz. 17:00. Ciepłe światło wzbogaci zieleń ... założyć polara ... Ostatnio robiłem foty z bliskim planem kukurydzy. W złotym świetle zachodzącego słońca bardzo zacnie wyszło.