PDA

Zobacz pełną wersję : backup systemu-jaki program

Kwiatek111
13-08-2013, 20:00
witam, wlasnie odebralem laptopa z windowsem 7 na pokladzie. niestety nie mam plytki z windowsem,poszukuje programu ktory utworzy mi plytke (backup) instalacyjna mojego systemu, tak abym mogl w dowolnej chwili sformatowac dysk c i zaczac od nowa. z gory dzieki za pomomoc.

eskimos
13-08-2013, 20:10
witam, wlasnie odebralem laptopa z windowsem 7 na pokladzie. niestety nie mam plytki z windowsem,poszukuje programu ktory utworzy mi plytke (backup) instalacyjna mojego systemu, tak abym mogl w dowolnej chwili sformatowac dysk c i zaczac od nowa. z gory dzieki za pomomoc.

a nie masz czasem kopii systemu na ukrytej partycji ? powinienes tez miec zainstalowany program od producenta do, wlasnie, utworzenia backupu na DVD czy nosniku USB.

Kwiatek111
13-08-2013, 20:22
No wlasnie nie mam, na poprzednim laptopie mialem oprgramowanie od acera to tworzenia backupu, w tym niestety nic takiego nie moge znalesc

Kwiatek111
13-08-2013, 20:49
A czy windows 7 Sam w sobie nie ma opcji wypalenia dysku naprawczego z kopia systemu?

jamirq
14-08-2013, 07:59

wróc do sklepu, ponieważ albo powinieneś miec płyty instalacji (lub z obrazem) lub partycje recovery (niezależna od mechanizmów samego systemu)

aries.mehehe
17-08-2013, 22:39
Jeśli masz "świeży" system użyj programu Clonezilla - jest dostępny jako LiveCD, możesz np. pobrać Linuksa "Parted Magic" z http://sourceforge.net/projects/partedmagic/files/Stable/ - zawiera Clonezillę i inne użyteczne narzędzia. Kopię dysku najlepiej zrobić na dysk zewnętrzny. Robisz kopię całego dysku, a potem w razie czego przywracasz partycję C, D, albo cały dysk...

PS. Oczywiście z laptopem powinieneś dostać jakąś płytkę lub jest partycja przywracania (np. w HP jest partycja przywracania oraz możliwość wypalenia czterech płytek DVD, które pozwolą przywrócić kompa do stanu "po wyjęciu z pudełka" nawet jeśli wsadzimy inny, nowy dysk).

Johanan
19-08-2013, 00:49
http://www.lsoft.net/diskimage.aspx

Nic do dobre nie jest za darmo.

cry5t4l
19-08-2013, 03:07
Możesz tak naprawdę użyć każdego Linuxa jakiego masz. Zapoznaj się z klonowaniem dysku a dokładnie z poleceniem "dd" . Wpisz w wyszukiwarkę frazę "Linux dd" wyskoczy ci wiele stron z samouczkami. Sorki ze sam nie podaje, ale pisze z taba i się motam :(

vit
19-08-2013, 13:25
Popatrz przy uruchamianiu komputera, na poziomie Biosu czy nie masz do wyboru przejścia do trybu Recovery.
(np. F2 - Bios, F4 - Recovery, F12 - Boot). Może tam będziesz miał opcję wypalenia płyt.

qwerty44
20-08-2013, 12:25
Polecam Acronis True Image. Wiodący producenci HDD udostępniają ten program bezpłatnie np.
http://support.wdc.com/product/downloaddetail.asp?swid=119&wdc_lang=pl
http://www.seagate.com/support/internal-hard-drives/enterprise-hard-drives/savvio-15k/discwizard-master-dl/

nimnull
20-08-2013, 12:42
Jeżeli kupowany nowy w sklepie, z legalnym win 7 - z pewnością ma recovery.
Jak dla mnie to i tak szkoda nerwów na używanie zainstalowanego przez producenta systemu - za dużo niepotrzebnych śmieci.
Czysty win, skonfigurowany pod siebie i wtedy warto zrobić backup.
Pozdrawiam Mirek

aro272
20-08-2013, 15:17

od 2009 roku używam Acronis (kosztował wtedy jakoś 180zł) Bezproblemowo w 13 minut podnienia mi partycję z systemem i zainstalowanymi programami. Robisz kawkę a system sam się podmienia. Program ma jeszcze kilka innych funkcji.
http://www.acronis.pl/homecomputing/products/trueimage/
Ludzie ile to czasu mi oszczędziło - warto.

GoOrange
20-08-2013, 15:30
Czasami przywracanie fabrycznego Windowsa nie uruchamia się poprzez któregoś "F-a" zaraz po włączeniu komputera, tylko kilka sekund później, przez F8 tuż przed odpalieniem Windowsa, dalej "napraw komputer" i tam jest odnośnik do jakiegoś programu recovery. Inna sprawa że w tym samm miejscu jest opcja "Microsoftowego" recovery z wcześniej utworzonej płytki lub partycji z obrazem.

RedGuy
20-08-2013, 21:36

Jakiego producenta jest ten laptop?

Wysłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 4

Kwiatek111
21-08-2013, 18:49
acer

skosiarek
21-08-2013, 21:57
Polecam program Macrium Reflect - dość mało znany, ale za to świetny. Jest darmowa wersja, która różni się od płatnej brakiem jakichś ficzerów, które zwykłemu śmiertelnikowi do niczego nie są potrzebne. Używałem już kilka razy i jest bardzo dobry. Dawniej używałem Nortona Ghosta - był ok, ale nagrywałem obraz na płyty DVD i trwało to dłuuugo. Z Macrium Reflect tworzę obraz systemu na dysku zewnętrznym USB i trwa to około 15-20 minut (w jedną i w drugą stronę podobnie). Przy tworzeniu płytki rozruchowej trzeba ściągnąć Windows Automated Instalation Kit i to zainstalować, ale wszystko jest w kreatorze tworzenia płytki. Plik WAIK jest spory, ponad 2GB, ale trzeba go tylko raz ściągnąć (o! i to jest przykładowa różnica między wersją płatną i bezpłatną, mianowicie wersja płatna plik WAIK ma już w sobie i nie trzeba go ściągać...).

RedGuy
21-08-2013, 22:10
acer

Czy używałeś programu Acer eRecovery Management?

Wysłane z Samsung Note II & Tapatalk 2

Kwiatek111
22-08-2013, 11:30
Nie moge nigdzie znalesc dzialajacej wersji na Windows7,

RedGuy
22-08-2013, 11:38
Czy możesz podać pełną nazwę modelu Acera?

Na forum acera można wyczytać:
Unfortunately, the eRecovery application is not available for download. You may be able to restore your system using the instructions at http://acer.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/2631/kw/recover

fridayimage
22-08-2013, 19:57
również polecam Macrium Reflect i jego wersje darmową. Prosta obsługa i jeszcze mnie nie zawiódł.

Kurtz
22-08-2013, 20:08
A czy windows 7 Sam w sobie nie ma opcji wypalenia dysku naprawczego z kopia systemu?

Ma. Tworzenie dysku naprawy systemu. Plus, możesz użyć jednego z wielu narzędzi Microsoftu.
Jak chce Ci się bawić, żeby przygotować sobie lepszy obraz, możesz użyć WAIK oraz MDT, ale to już zaawansowana zabawa.
Poszukaj na stronie microsoftu tutoriali o przygotowywaniu obrazu systemu - np używając Windows PE.

Tutaj taki mały przykład jak można przygotować z systemu gotowy obraz.

http://technet.microsoft.com/en-us/windows/ff657745

Kwiatek111
22-08-2013, 22:25
Dziekuje wszystkim za pomoc, zrobione

RedGuy
22-08-2013, 22:48
Z czystej ciekawości czym zrobiłeś?

Ja akurat skończyłem walkę z dellem na którym padł dysk ale udało mi się jeszcze zrobić kopie partycji dellowskich do pliku oraz wykonać recovery na pena.
Robiłem wszystko aby przywrócić oryginalne partycje oraz windows 7 z recovery. Dużo by tu pisać ile czasu to wymagało itd.
Ale w końcu udało mi się przywrócić oryginalny OS. Z partycjami dałem sobie spokój, bo nie jest to istotne a obraz recovery Factory.wim można wypalić na DVD. Aczkolwiek jakbym miał więcej czasu partycje też bym zrobił. Podstawą było wykonanie kopii partycji recovery do obrazu programem Acronis z płytki Hirensboot. Dzięki tej kopii mogłem rozpakować obraz Factory.wim programem ImageX 2.0 na partycję C. Obsługa ImageX 2.0 jest bajecznie prosta.
PS. jest to forum foto a nie PC ale jeśli potrzebuje ktoś pomocy to piszcie :-)

Mekano
22-08-2013, 23:01
http://www.lsoft.net/diskimage.aspx

Nic do dobre nie jest za darmo.

Kto powiedzial, ze nie ma nic dobrego za darmo?
Clonezilla jest dobra i jest za darmo.
Zrobisz dokladnie to samo co programem powyzej, tyle ze gratis.

Johanan
22-08-2013, 23:12
Kto powiedzial, ze nie ma nic dobrego za darmo?
Clonezilla jest dobra i jest za darmo.
Zrobisz dokladnie to samo co programem powyzej, tyle ze gratis.

Jakoś nie żal mi dwóch stów na program, który spełnia wszystkie moje oczekiwania i jeszcze nigdy mnie nie zawiódł.

Nie stać mnie też na ryzyko utraty danych przez jakieś freeware-owe programiki.

Do wszystkich produktów "za darmo", zawsze podchodziłem z dużą rezerwą. ;)

Kurtz
22-08-2013, 23:53
Widzisz, Johanan, a czy bierzesz pod uwagę ilość osób korzystających z danego oprogramowania? Jak masz super hiper program za 200PLN, który na całym świecie użyło kilka tysięcy ludzi, a masz clonezillę, która jest bardzo prostym de facto narzędziem działającym na bootowalnym linuxie, którego używają setki tysięcy ludzi, to który będzie lepiej przetestowany i sprawdzony? :)
Wiele projektów open source, jest bardzo dobrze prowadzonych, bardzo aktywnie rozwijanych i ma bardzo dużą bazę użytkowników - znacznie większa niż niektóre komercyjne odpowiedniki.
Z drugiej strony, Mamy sporo darmowych narzędzi od microsoft, które dają bardzo duże możliwości - trzeba tylko chcieć poszukać i nauczyć się z nich korzystać.

Mekano
23-08-2013, 00:11
Do wszystkich produktów "za darmo", zawsze podchodziłem z dużą rezerwą. :wink:

Sedno w tym, ze nie zawsze darmowe jest gorsze.

trzeba tylko chcieć poszukać i nauczyć się z nich korzystać.

Dobrze powiedziane. Jak to sie mowi, niewiedza (niestety) kosztuje.
Nie zebym miala cos przeciw programom platnym, ale ich darmowe odpowiedniki czasem wcale nie sa gorsze niz komercyjne, a skoro mozna cos dobrego uzywac rowniez gratis, to dlaczego nie skorzystac.. wtedy nie ma powodow, zeby zaplacic.

Johanan
23-08-2013, 00:17
Kurtz, widzisz tak się dziwnie składa, że darmowe jakoś nigdy nie jest darmowe, bo mimo pozorów szczytnego open source, zaczyna nam np.zaglądać przez ramię.

Lubisz tak, bo ja niekoniecznie?

Kiedyś "darmowe", znaczyło też >>aware<<, albo i niekoniecznie powiadomiony o "konikach trojańskich", które w sobie zawierało.

A teraz jakoś dziwnie, to już nie incydent, tylko standard, więc jak myślisz, dlaczego wolę zapłacić?

Kurtz
23-08-2013, 01:36
Nie zgodzę się. Linux jest darmowy, wiele dystrybucji bazujących na linuxie jest darmowe. A zaglądania przez ramię nie widzę.

Johanan
23-08-2013, 03:45
OS-y to odrębny temat i de facto każdy jest bezpieczny, który zostanie w sposób świadomy skonfigurowany/skompilowany.

Tyle, że to nisza, bo rzeczywiście świadomych użytkowników jest tylu co kot napłakał.