PDA

Zobacz pełną wersję : D7000 - dioda wspomagania AF

zbyszekD7000
13-08-2013, 18:27
Już kolejny raz zauważyłem że brak jest reakcji na zmianę w menu załączenia lub wyłączenia diody wspomagania AF w D7000. Obecnie baczniej przyjrzałem się problemowi. Dioda AF była ustawiona na OFF, przełączyłem na ON i zero reakcji, lampka wspomagania zapala się tylko na programie zielonym i programie bez lampy, na pozostałych M, A, S, P nie zapala się pomimo ustawienia na ON. Zasięgnąłem instrukcji i powinna się zapalać. Dopiero przestawienie dźwigni blokady pól AF spowodowało że teraz lampka AF zapala się w każdej pozycji tego przełącznika i teraz działa ok.
Miał ktoś coś podobnego ?

Borat1979
13-08-2013, 18:33
Ustaw autofocus na AF-S lub AF-A bo tylko w tych trybach działa wspomaganie.
Po ustawianiu na AF-C dioda nie dzaiła

zbyszekD7000
13-08-2013, 18:41
cały czas mam ustawione na AF-S (przy AF-C to normalne że nie zadziała)

Wygląda mi to na jakiiś zawis funkcji

GonzoG
13-08-2013, 18:54
Poza tym dioda działa tylko przy ustawieniu centralnego punktu ostrości, jak masz ręczny wybór punktu. Przy wybraniu każdego innego również nie będzie działać.

zbyszekD7000
13-08-2013, 19:17
Też mam ustawiony centralny punkt

Ewidentnie coś się wiesza, tylko że teraz to już przykapowałem więc przyobserwuję przy kolejnym przypadku

argasek
15-08-2013, 13:55
Cześć,

Zanim pójdę do sprzedawcy/serwisu chciałbym się upewnić, że nie jestem matołem. ;)

Problem jest następujący: nie działa mi dioda autofocusu, jeżeli jestem w trybie innym niż Auto/Auto bez flasha/SCENE. Sprawdziłem co następuje:
1) dioda jako taka działa - ponieważ uaktywnia się we wspomnianych trybach
2) jest dostatecznie ciemno, żeby się uaktywniła - zaślepiam obiektyw :)
3) opcja "A7 Wbud. dioda wspomagania AF" jest WŁĄCZONA
4) w internetsach ludzie twierdzą, że musi być włączony AF-A, a w przypadku AF-S punkt autofocusa musi być ustawiony na środek. Niezależnie, czy dam AF-A, czy AF-S z centralnym punktem - NIE działa.

I teraz bonus: dzieje się to tylko w sytuacji, gdy podpięte mam 50mm/1.8, na 24mm/2.8 nie mam takich przejść :/

Serwis? Firmware? Coś innego?...

GonzoG
15-08-2013, 14:31
Zarówno przy AF-A i AF-S musi być środkowy punkt przy ręcznym wyborze punktu, albo wybór automatyczny.
Przy czym przy AF-A aparat musi wybrać działania AF-S, a nie AF-C.

A co do zaślepiania obiektywu - lampka się zaświeca gdy światłomierz aparatu stwierdzi, że jest za ciemno. Przy jasnych szkłach będzie musiało być ciemniej niż przy ciemniejszych.

zbyszekD7000
23-08-2013, 00:13
Jak ci się z tą diodą znowu tak stanie to przełącz przełącznik blokady wyboru pól AF winną pozycję niż jest i dioda powinna zacząć działać, u mnie zadziałało a wcześniej miałem dokładnie te same objawy co opisałeś.
Napisz co pomogło w twoim przypadku

argasek
26-08-2013, 13:50
OK, spróbuję - dzięki za radę!

aneheli
04-10-2013, 15:55
Panowie udało się Wam coś zdziałać? Ostatnio uruchomiłem d7000 z sb900 bo mi stara puszka świruje i tu zonk brak wspomagania na trybach manualnych a na trybie bez flasha wspomaganie af lampy działa.

zbyszekD7000
04-10-2013, 22:02
Nic nowego się nie działo od tego czasu jak założyłem wątek, u mnie od tego czasu działa, jak ci się stało podobnie to spróbuj metody którą opisałem i która u mnie pomogła może i pomoże u ciebie.
Jak coś ustalisz to się dopisz, może komuś się przyda.

Lampa zewnętrzna to raczej w sobie ma wspomaganie AF a nie korzysta z tego w body, więc to chyba nie ten problem

GonzoG
05-10-2013, 00:19
Panowie udało się Wam coś zdziałać? Ostatnio uruchomiłem d7000 z sb900 bo mi stara puszka świruje i tu zonk brak wspomagania na trybach manualnych a na trybie bez flasha wspomaganie af lampy działa.

Wspomaganie działa zawsze tak samo i jest dokładnie opisane w instrukcji:
AF-S + priorytet ostrości.