Zobacz pełną wersję : D7000 - dioda wspomagania AF
zbyszekD7000
13-08-2013, 18:27
Już kolejny raz zauważyłem że brak jest reakcji na zmianę w menu załączenia lub wyłączenia diody wspomagania AF w D7000. Obecnie baczniej przyjrzałem się problemowi. Dioda AF była ustawiona na OFF, przełączyłem na ON i zero reakcji, lampka wspomagania zapala się tylko na programie zielonym i programie bez lampy, na pozostałych M, A, S, P nie zapala się pomimo ustawienia na ON. Zasięgnąłem instrukcji i powinna się zapalać. Dopiero przestawienie dźwigni blokady pól AF spowodowało że teraz lampka AF zapala się w każdej pozycji tego przełącznika i teraz działa ok.
Miał ktoś coś podobnego ?
Borat1979
13-08-2013, 18:33
Ustaw autofocus na AF-S lub AF-A bo tylko w tych trybach działa wspomaganie.
Po ustawianiu na AF-C dioda nie dzaiła
zbyszekD7000
13-08-2013, 18:41
cały czas mam ustawione na AF-S (przy AF-C to normalne że nie zadziała)
Wygląda mi to na jakiiś zawis funkcji
Poza tym dioda działa tylko przy ustawieniu centralnego punktu ostrości, jak masz ręczny wybór punktu. Przy wybraniu każdego innego również nie będzie działać.
zbyszekD7000
13-08-2013, 19:17
Też mam ustawiony centralny punkt
Ewidentnie coś się wiesza, tylko że teraz to już przykapowałem więc przyobserwuję przy kolejnym przypadku
Cześć,
Zanim pójdę do sprzedawcy/serwisu chciałbym się upewnić, że nie jestem matołem. ;)
Problem jest następujący: nie działa mi dioda autofocusu, jeżeli jestem w trybie innym niż Auto/Auto bez flasha/SCENE. Sprawdziłem co następuje:
1) dioda jako taka działa - ponieważ uaktywnia się we wspomnianych trybach
2) jest dostatecznie ciemno, żeby się uaktywniła - zaślepiam obiektyw :)
3) opcja "A7 Wbud. dioda wspomagania AF" jest WŁĄCZONA
4) w internetsach ludzie twierdzą, że musi być włączony AF-A, a w przypadku AF-S punkt autofocusa musi być ustawiony na środek. Niezależnie, czy dam AF-A, czy AF-S z centralnym punktem - NIE działa.
I teraz bonus: dzieje się to tylko w sytuacji, gdy podpięte mam 50mm/1.8, na 24mm/2.8 nie mam takich przejść :/
Serwis? Firmware? Coś innego?...
Zarówno przy AF-A i AF-S musi być środkowy punkt przy ręcznym wyborze punktu, albo wybór automatyczny.
Przy czym przy AF-A aparat musi wybrać działania AF-S, a nie AF-C.
A co do zaślepiania obiektywu - lampka się zaświeca gdy światłomierz aparatu stwierdzi, że jest za ciemno. Przy jasnych szkłach będzie musiało być ciemniej niż przy ciemniejszych.
zbyszekD7000
23-08-2013, 00:13
Jak ci się z tą diodą znowu tak stanie to przełącz przełącznik blokady wyboru pól AF winną pozycję niż jest i dioda powinna zacząć działać, u mnie zadziałało a wcześniej miałem dokładnie te same objawy co opisałeś.
Napisz co pomogło w twoim przypadku
OK, spróbuję - dzięki za radę!
Panowie udało się Wam coś zdziałać? Ostatnio uruchomiłem d7000 z sb900 bo mi stara puszka świruje i tu zonk brak wspomagania na trybach manualnych a na trybie bez flasha wspomaganie af lampy działa.
zbyszekD7000
04-10-2013, 22:02
Nic nowego się nie działo od tego czasu jak założyłem wątek, u mnie od tego czasu działa, jak ci się stało podobnie to spróbuj metody którą opisałem i która u mnie pomogła może i pomoże u ciebie.
Jak coś ustalisz to się dopisz, może komuś się przyda.
Lampa zewnętrzna to raczej w sobie ma wspomaganie AF a nie korzysta z tego w body, więc to chyba nie ten problem
Panowie udało się Wam coś zdziałać? Ostatnio uruchomiłem d7000 z sb900 bo mi stara puszka świruje i tu zonk brak wspomagania na trybach manualnych a na trybie bez flasha wspomaganie af lampy działa.
Wspomaganie działa zawsze tak samo i jest dokładnie opisane w instrukcji:
AF-S + priorytet ostrości.