Zobacz pełną wersję : pomoc w wycenie zlecenia
cheyenne
13-08-2013, 18:17
Znajomi poprosili mnie o zrobienie zdjęć kilku sal do wynajęcia.
Poświęciłem godzinę na wykonanie zdjęć i 4 godziny na obróbkę + dojazd.
Za cholerę nie wiem jak to wycenić, bo w końcu pół dnia ofiarować komuś za free, to jakoś się nie godzi, bo choć na kino dla dziecka zarobić trzeba :)
Poproszono mnie o wycenę pracy więc pomóżcie i podpowiedzcie ile wziąć by nie wyjść na zdziercę.
Finalnie oddałem 30 zdjęć, a firma wynajmująca sale nie zarabia kokosów, bo sale służą zajęciom, że tak powiem duchowym.
Zdjęcia wykonałem zgodnie ze sztuką, ale z ręki bez statywów i dodatkowego oświetlenia także katorgi jakiejś nie miałem.
Efekt mojej pracy sprostał oczekiwaniom.
Była to grzecznościowa przysługa, ale i taką pracę muszę wycenić. Dla ułatwienia jest to znajomość luźna i daleka.
sokolnik
13-08-2013, 19:24
10 zł za zdjęcie?
charlie_kr
13-08-2013, 19:40
nie ma nic gorszego, niż fotografowanie znajomych/dla znajomych..
jak znajomi to weź 1.5 stówy i tyle ile wycenisz dojazd (bo nie napisałeś czy to 10km czy 500km).
cheyenne
13-08-2013, 19:59
nie ma nic gorszego, niż fotografowanie znajomych/dla znajomych..
nie miałem jak się z tego wymiksować, wtedy wyglądałoby to nieprofesjonalnie
myślałem o 200 zł, obawiam się że 300 zł mogłoby być źle odebrane
oby nigdy więcej nie pracować dla znajomych jeśli z góry nie jest jasno ustalona zapłata
jak znajomi to weź 1.5 stówy i tyle ile wycenisz dojazd (bo nie napisałeś czy to 10km czy 500km).
razem około 20 kilometrów czyli symbolicznie
Jeśli to bardzo dobrzy znajomi to powiedz im, żeby kupili coś dziecku.
charlie_kr
14-08-2013, 03:21
nie miałem jak się z tego wymiksować, wtedy wyglądałoby to nieprofesjonalnie
myślałem o 200 zł, obawiam się że 300 zł mogłoby być źle odebrane
Ja kiedyś zrobiłem ślub znajomym.. Chcieli jak najwięcej zdjęc jak najtaniej. Nigdy więcej.
Taka sugestia na przyszlosc - najpierw sie wycenia, potem sie robi, nie na odwrot ;)
Jezeli 300 zostanie zle odebrane to niech oddaja foty. I czemu uwazasz, ze wymiksowanie sie z tego nie wygladalo by profesjonalnie? Na tym polega profesjonalizm, ze wiesz kiedy odmowic i tu znajomosci nie maja nic do tego.
Taka sugestia na przyszlosc - najpierw sie wycenia, potem sie robi, nie na odwrot ;)
amen :)
Jezeli 300 zostanie zle odebrane to niech oddaja foty. I czemu uwazasz, ze wymiksowanie sie z tego nie wygladalo by profesjonalnie? Na tym polega profesjonalizm, ze wiesz kiedy odmowic i tu znajomosci nie maja nic do tego.
dodatkowo profesjonalizm polega na umiejetnosci wyceny swojej pracy.
skoro wykonales solidnie swoja prace to nalezy ci sie normlane wynagrodzenie. daj im 10% znizki od normlanej stawki i po problemie.
30zdjec, 50pln sztuka - 10%
a firma wynajmująca sale nie zarabia kokosów, bo sale służą zajęciom, że tak powiem duchowym.
jak zajecia duchowe to za bog zaplac. i wieczne zbawienie.
Rafał_Sz
18-08-2013, 07:30
600 zł brutto, krzywdy nie będzie.
Ja kiedyś zrobiłem ślub znajomym.. Chcieli jak najwięcej zdjęc jak najtaniej. Nigdy więcej.
We wrześniu robię cztery śluby za darmo dość znanym osobom (znajomym). A w zasadzie to nie za darmo, bo w umowie mam zapisek o swobodnym wykorzystywaniu zdjęć i wizerunku, także w celach komercyjnych. Dodatkowo te osoby zobowiązały się do umieszczenia linków do mojej strony na swoich blogach. Wiem, psuję rynek, ale dobre portfolio jest bezcenne. ;)
Boryszuk
18-08-2013, 08:15
Bo nie zawsze pieniadze maja najwieksza wartosc.
Wiem, psuję rynek,
Nie wydaje mi się, że psujesz, absolutnie nie powinieneś mieć z tego powodu jakichkolwiek wyrzutów. Jakoś trzeba zapełnić swoją galerię.
także w celach komercyjnych. Dodatkowo te osoby zobowiązały się do umieszczenia linków do mojej strony na swoich blogach. Wiem, psuję rynek, ale dobre portfolio jest bezcenne. ;)
wpis na blogasku .. bezcenny rownie jak dobre portfolio..
jesli pozneij dobrze sprzedasz te foty to nie bedzie to za darmo.
jesli nie .. to jednak bedzie :)
zawsze mnie zastanawialo robienie uslug za darmo znanym ludziom. skoro ktos jest znany i bogaty to tym bardziej go stac. jakos nie wyobrazam sobie sesji za darmo na okladke vouge'a tylko dlatego ze to okladka.
jak ktos znany docenia twoja praca to powinien tym bardziej ja wynagrodzic. ale ja stary jestem i mam jakies dziwne zasady
Piotrek, Rafal nie napisal, ze sa bogaci... Napisal tylko, ze sa znani. To roznica ;) Taki Gracjan Roztocki tez jest/byl znany ;)
Ale z reszta sie zgadzam ;)
Piotrek, Rafal nie napisal, ze sa bogaci... Napisal tylko, ze sa znani. To roznica ;)
fakt :)
Taki Gracjan Roztocki tez jest/byl znany ;)
no to pojechales ... nie wiem czy istnieje budzet za ktory zgodzilbym sie focic jego slub :D
No nie mow, ze za 300 nie zrobisz?! :mrgreen:
No nie mow, ze za 300 nie zrobisz?! :mrgreen:
za trzysta spoko .. tylko kwestia liczby zer po :)
Piotrek, Rafal nie napisal, ze sa bogaci... Napisal tylko, ze sa znani. To roznica ;) Taki Gracjan Roztocki tez jest/byl znany ;)
Ale z reszta sie zgadzam ;)
Własciwie to kiedy na forum pojawią sie "lajki", żeby móc zaznaczyć uznaniem takie zacne posty ? :)