PDA

Zobacz pełną wersję : Tamron 28-75 vs Tamron 17-35 + Nikkor 50 1.8? - dylemat

Stilnox
09-04-2007, 21:37
Na wstępie witam serdecznie wszystkich forumowiczów, jako że jestem tu nowy a to jest mój pierwszy post.
A teraz do rzeczy. Mam spory dylemat z wyborem nowego szkła do mojedo D50 a czasu coraz mniej. Mam możliwość kupić obiektyw w Stanach niestety nie bezpośrednio, znajoma wraca niedługo do kraju i mogłaby tam coś kupić i przywieźć. Biorę pod uwagę dwie opcje tzn. Tamrona 28-75 lub Tamrona 17-35 2.8-4 + Nikkorka 50 1.8. Co do tego pierwszego mam spore obiekcje kupowania w ciemno bez wcześniejszego przetestowania, zwłaszcza że gwrancja jest z tego co wiem do realizacji tylko w USA. Stąd moje pytanie do użytkowników T 17-35 i N 50 czy w tych obiektywach jest spotykany BF/FF czego najbardziej obawiam się w T 28-75. Bardzo proszę o poradę, jeśli ryzyko wystąpienia BF/FF w tych obiektywach jest duże to traci sens cała zabawa w sprowadzanie z USA. Znajoma nie przetestuje mi szkieł bo nie ma na czym i nie bardzo orientuje się w tych sprawach.

Al Bundy
09-04-2007, 21:51
Weź Tamrona 17-50 i po problemie. Tutaj nie słyszałem o problemach z BF/FF a gdyby nawet to ożenek na Allegro i kupno innego nie sptrawi kłopotu... Kupno stałki to inna bajka ale wielu początkujących szybko się nimi nudzi i zaraz się pozbywają. Ostrość to jedno ale brak zoomika to drugie. Jak dojżejesz to będziesz wiedział jakiej stałki potrzebujesz a tej ze stanów sprowadzać nie musisz bo u nas równie tanie są...

Ryan
09-04-2007, 21:55
a cemu nie Tamron 17-50? Bardziej uniwersalny zakres i jakośc optyczna lepsza niz 17-35 i równa lub nawet minimalnie lepsza od 28-75 bez problemów z felernym egzemplarzem. Z drugiej strony sa to niedrogie obiektywy i czy na pewno opłaca sie je wozic z USA? Lepiej niech Ci znajoma Nikkora 80-200 przywiezie na handel to chetnie kupie jesli cena bedzie dobra ;)

Al Bundy
09-04-2007, 21:58
Czy lepszy od 28-75 to bym polemizował. Mam u siebie ekstra sztukę i w porównaniu z 17-50 jednak wymiata ciut lepiej (choć faktycznie niewiele). Do tego budowa moim zdaniem ciut lepsza ale znowu brak szerokiego kąta...

Stilnox
09-04-2007, 22:06
Dzięki za szybkie odpowiedzi:) . Cóż brałem pod uwagę Tamiego 17-50 ale czytałem na tym forum, że w przypadku tego obiektywu też spotykane są problemy z BF/FF, chyba że występują sporadycznie i trzeba mieć pecha żeby na taki trafić. Poza tym fotografuję też analogiem (F90X) i wybierając T 17-50 musiałbym przejść wyłacznie na cyfrę. W Tamronie 17-35 najbardziej pociąga mnie właśnie te 17 mm na pełnej klatce.

jasiu102
09-04-2007, 22:06
ja bym nie ryzykował tamrona 28-75 miałem 2 i oba miały permanentny bf. na szczęście wymieniłem na nikona 18-70 który ostrzy jak zyleta

Yuras
09-04-2007, 22:20
ja bym nie ryzykował tamrona 28-75 miałem 2 i oba miały permanentny bf. na szczęście wymieniłem na nikona 18-70 który ostrzy jak zyleta

..ja kiedyś zrobiłem dokładnie odwrotnie i teraz wiem co to żyleta.. ..nie wspomnę już o różnicy w jasności.. :) ..wystarczy tylko wybierać szkło w dobrym sklepie, gdzie możesz przypiąć kilka i wybrać najlepsze a nie liczyć na szczęśliwy traf z allegro tudzież innych wirtualnych dobrodziejstw.. ;)

Vadim
09-04-2007, 22:21
a cemu nie Tamron 17-50? Bardziej uniwersalny zakres i jakośc optyczna lepsza niz 17-35 i równa lub nawet minimalnie lepsza od 28-75 bez problemów z felernym egzemplarzem...

A to ciekawe, bo miałem okazję porównać te tamrony, i w mojej ocenie, 17-50/2.8 jest z tej trójki najsłabszy. Może to kwestia konkretnej sztuki...:-D

Pozdrawiam

Stilnox
09-04-2007, 22:21
Może więc najlepszym wyjściem będzie zakup sprawdzonego egzemplarza T28-75 u kolegi Cichego?8)

Mont
09-04-2007, 22:27
. na szczęście wymieniłem na nikona 18-70 który ostrzy jak zyleta
trochę się dziwię, że nie bierzesz Nikona pod uwagę :???:

Yuras
09-04-2007, 22:30
Może więc najlepszym wyjściem będzie zakup sprawdzonego egzemplarza T28-75 u kolegi Cichego?8)

..kolega Cichy przetestuje faktycznie u siebie i da Ci gwarancję, że szkło nie ma BF (bo to podstawowy problem 28-75), nie da Ci jednak gwarancji, że na Twojej puszce nie będzie inaczej. W większości przypadków to wystarczy, niemniej nie w 100%, zatem lepiej sprawdzić to osobiście. I tutaj szacunek dla Cichego za uczciwe podejście.

Stilnox
09-04-2007, 22:36
Nie sądze żebym miał problemy z puszką z moim N18-55 i S 70-300APO ostrzy idealnie. Jeśli chodzi o Nikkora o podobnym zakresie to na 28-70 2.8 jeszcze trochę mi brakuje;-) a 18-70 nie biorę pod uwagę głównie ze względu na słabe światło i sporą beczkę na szerokim. Poza tym chciałbym mieć przynajmniej te 28 mm pod pełną klatkę.

JacekM
09-04-2007, 22:43
Nie sądze żebym miał problemy z puszką z moim N18-55 i S 70-300APO ostrzy idealnie.

Nie znaczy to ze z Tamronem bedzie ostrzyc OK.
Tamrony niestety trzeba dokladnie sprawdzac pod tym wzgledem.

Stilnox
09-04-2007, 22:55
A jak wygląda sprawa ostrzenia T 17-35 czy BF/FF jest tu równie częsty jak w T 28-75. Czy że ten problem dotyczy wszystkich Tamronów w połączeniu z Nikonami? Cóż nie ma jak Nikkory tylko dlaczego one takie drogie (albo ja taki biedny:twisted: )

Yuras
09-04-2007, 22:59
A jak wygląda sprawa ostrzenia T 17-35 czy BF/FF jest tu równie częsty jak w T 28-75. Czy że ten problem dotyczy wszystkich Tamronów w połączeniu z Nikonami? Cóż nie ma jak Nikkory tylko dlaczego one takie drogie (albo ja taki biedny:twisted: )

..widziałem i na tym forum 50-tkę 1,8 z ewidentnym BF, gdzie przy tej samej puszce inne szkła ostrzyły idealnie.. ..nie ma zasady, choć oczywiście są to jednostkowe przypadki..

JacekM
09-04-2007, 23:01
Nie wiem jak sprawa wyglada z T 17-35 , ale bylem przy sprawdzaniu T 17-50 i z 6 lub 7 sztuk ani jeden nie nadawal sie do uzytku.

Stilnox
09-04-2007, 23:14
No cóż coś za coś albo spora cena i święty spokój albo trzeba trochę zaryzykować i pokombinować.
Bardzo dziękuję za liczne odpowiedzi:D Chyba jednak nie zaryzykuję zakupu w USA i popróbuję sam. Moj wybór padnie prawdopodobnie na T 28-75. Z wypowiedzi szanownych kolegów z tego forum wynika że jest to bardzo dobry obiektyw jak za tą cenę zwłaszcza że mógłym go wykorzystać również z F90X. Mam jeszcze tylko jedno pytanie może ktoś wie jak sprawuje się to szkiełko pod analogiem czy aby nie winietuje za bardzo?

DXT
09-04-2007, 23:19
Nie wiem jak sprawa wyglada z T 17-35 , ale bylem przy sprawdzaniu T 17-50 i z 6 lub 7 sztuk ani jeden nie nadawal sie do uzytku.
Szczerze mowiac albo ktos odrzucal sprawne albo mial spierdzielony korpus...

swiatlo
09-04-2007, 23:26
Nie mogę już bardziej zarekomendować Tamrona 28-75. Najlepszy obiektyw jaki mam, jeszcze nigdy, ale to nigdy mnie nie zawiódł. Ostrzenie i jakość obrazu są niewysławialne. Nie wiem o czym mowa kiedy słyszę o problemach w FF/BF. Nigdy z czymś takim się nie zetknąłem, a testy przeprowadzałem solidne.
Być może na polski rynek rzucają jakieś marne kopie, dlatego jeśli kupujesz w USA, to bierze Tamrona jak możesz.

JacekM
10-04-2007, 09:31
Szczerze mowiac albo ktos odrzucal sprawne albo mial spierdzielony korpus...
Korpus jest OK sprawdzany z wieloma szklami poza tym zaraz byla zalozona Sigma 18-50 i tu nie bylo najmniejszego problemu.
Ewidentna wina Tamronow prawdopodobnie one byly spierdzielone.

DXT
10-04-2007, 10:16
Proponuje zaczac grac w totka;)

nowart
10-04-2007, 14:28
też mnie to zastanawia gdyż niejednokrotnie słyszałem takie opinie od znajomych i na forum - dlaczego Tamrony zakupone z dystrybucji USA nie mają w większości żadnych problemów z ostrzeniem?? zna ktoś jakieś rozsądne wytłumaczenie...?

Stilnox
10-04-2007, 17:46
No właśnie to jest bardzo zastanawiające co mówicie o felernych Tamronach w Polsce. Czyżby do naszego kraju szły jakieś odrzuty z produkcji nie spełniające kryteriów jakościowych??? Jeśli szkła w USA są OK to może warto jedak spróbować sprowadzić z tamtąd? :-?

DXT
11-04-2007, 11:54
Ja stracilem mase czasu sugerujac sie opiniami o BF/FF Tamronow - testy,sprawdzanie,przebieranie...i nic.Wszystkie ostrzyly,nie bylo BF/FF ani innych krasnali miedzy soczewkami...moze puszke mam jakas dziwna...W sumie w sklepie ktory prowadzi sprzedaz szkiel Tamrona odkad sie pojawil oficjalny dystrybutor na Polske dostalem informacje na wejsciu ze tylko z Canonem moge miec problem(mieli jeden przypadek szkla ktore z jednym 10D mialo BF a z drugim FF).

Ja szklo mam sprawne mimo ze montowane w chinach - ale fakt faktem ze czytajac niektore opinie w sieci dlugo sie wahalem nad zakupem;/ Niestety siec jest olbrzymim zrodlem informacji - tyle ze zarowno prawdziwych jak i zupelnie bezuzytecznych.

darko
11-04-2007, 16:58
Ja ostatnio porównywałem swojego T28-75 z 50 nikkorka oba na f2,8
i może się narażę zwolennikom 50 ale ostrość był z przewagą na tamrona
bynajmniej takie było moje odczucie
Tamron oczywiście ustawiony na 50mm

Stilnox
11-04-2007, 17:37
Dlatego też tak bardzo interesuje mnie to szkło. Jak na swoją cenę oferuje znakomitą jakość optyczną. Cała sztuka polega na trafieniu na dobry egzemplarz, ale chyba warto trochę się pomęczyć przy kupowaniu by potem cieszyć się ładnymi fotkami. Dzisiaj dzwoniłem do Foto-Raju we Wrocławiu, mają tam Tamrony nawet w niezłej cenie (1199złociszy) ale nie można testować obiektywu przed zakupem:evil: Zaproponowałi mi egzemplarz testowy za 1000 zł (3 mies. przebiegu stan podobno bdb) ale tylko z miesięczną gwarancją. Będę musiał tam podjechą i go obejrzeć bo cena jest ok, może się zdecyduję.

hondac
11-04-2007, 20:14
Dzisiaj dzwoniłem do Foto-Raju we Wrocławiu, mają tam Tamrony nawet w niezłej cenie (1199złociszy) ale nie można testować obiektywu przed zakupem:evil: Zaproponowałi mi egzemplarz testowy za 1000 zł (3 mies. przebiegu stan podobno bdb) ale tylko z miesięczną gwarancją. Będę musiał tam podjechą i go obejrzeć bo cena jest ok, może się zdecyduję.

Ja bym sobie odpuścił taką "firme".A co to- łaske robią?
Szkło jest warte zachodu więc spróbuj może gdzie indziej ...

nowart
11-04-2007, 21:19
Potwierdzam kiepskie zasady obsługi klienta w Foto-Raj.
Kiedy kupowałem T12-24 mieli całkiem dobrą cenę i podczas rozmowy telefonicznej usłyszałem, że nie można podpiąć pod body i tylko przetestować w celu sprawdzenia braku astygmatyzmu danego egzemplarza. Na pytanie dlaczego usłyszałem "bo nie..."
Ponieważ było to znalezione na allegro a ja lubię się trochę potargować ( w końcu z Poznania jestem ;) ) spytałem czy przy transakcji poza allegro i odbiorze osobistym mogę liczyć choć na kilkudziesięciozłotowy rabat związany z brakiem prowizji od sprzedaży usłyszałem również stanowcze Nie. Uzasadnienie identyczne j.w. Niby niewiele złociszy ale zawsze rozpoznaję w ten sposób podejście sprzedawcy do klienta i takich asertywnych baranów żegnam w trybie natychmiastowym...

Monopolistami na szczęście nie są dlatego udałem się do przesympatycznego kolegi również handlującego na allegro, mającego najniższe ceny w PL, u którego mogłem sobie wygodnie zasiąść na kanapie i machać szkiełkami przez pół dnia nawet - to się nazywa miła obsługa klienta , który zostawia kilka tysięcy złotych.

Stilnox
11-04-2007, 22:08
Potwierdzam kiepskie zasady obsługi klienta w Foto-Raj.
... dlatego udałem się do przesympatycznego kolegi również handlującego na allegro, mającego najniższe ceny w PL, u którego mogłem sobie wygodnie zasiąść na kanapie i machać szkiełkami przez pół dnia nawet - to się nazywa miła obsługa klienta , który zostawia kilka tysięcy złotych.
Bardzo dziękuję za takie opinie. Dzięki nim możemy uniknąć przykrych niespodzianek przy zakupie ze strony niesolidnych sprzedawców. Jest dokładnie tak jak mówisz, nie zawsze najtaniej znaczy najlepiej. Lepiej kupić u sprawdzonego sprzedawcy i mieć święty spokój. Czy mógłbym dostać namiary na tego zaufanego kolegę.

nowart
11-04-2007, 22:26
wysłałem PM. Trochę OT ale napiszę też tutaj - może inni skorzystają.
Kristopheros - miły i ugodowy człek, najlepsze ceny - jednak bez FV...
autofocus - wystawia FV, cechy j.w.
epimus - no Jacek to już dla mnie prawdziwy spec jakich mało - szczerze polecam - miewa naprawdę świetne szkła niekiedy

edit - to oczywiście sprzedawcy z Poznania - zakupy szkieł na odległość to nie dla mnie.

kubedes
11-04-2007, 22:42

Czy, przypadkiem, opisana akcja miała miejsce na Czerniakowskiej? Gdzieś taką opowieść już słyszałem...

ALF
13-04-2007, 01:29
pomysł z tymi dwoma Tamronami uważam za bdb...na tyle bdb, że sam go wcześniej wykorzystałem :D

DXT
13-04-2007, 10:35
Co kto lubi - ja wole "dziure" miedzy 50 a 70 mm i jedno szklo mniej(na wyjazdy im mniej tym lepiej zwlaszcza ze jako profan nie widze roznicy w jakosci miedzy Tamronami 28-75 a 17-50)

Stilnox
13-04-2007, 14:25
pomysł z tymi dwoma Tamronami uważam za bdb...na tyle bdb, że sam go wcześniej wykorzystałem :D

Moje plany co do szkiełek: teraz kupuję Tamrona 28-75 a w następnej kolejności 17-35. Pewnie makro bedzie też T 90mm:wink: Wielką zaletą jak dla mnie jest to że pasują pod FF. No chyba że wygram w totka i zacznę kolekcjonować Nikkory.:mrgreen:

Ryan
21-04-2007, 15:12
A to ciekawe, bo miałem okazję porównać te tamrony, i w mojej ocenie, 17-50/2.8 jest z tej trójki najsłabszy. Może to kwestia konkretnej sztuki...:-D

Sam nie porownywalem tylko bazowalem na testach: http://www.photozone.de/8Reviews/index.html
Wg nich 17-50 wypada minimalnie najostrzej, chociaz 28-75 bardzo porownywalnie.
Ale znajac zycie wszystko zalezy od konkretnych egzemplarzy, stad wiele sprzecznych opinii nt. tych szkieł.

ALF
23-04-2007, 00:55
miałem w łapach lub mam wszystkie 3 najlepsze Tamrony...imho 28-75 jest zdecydowanie najlepszy, ale i 17-35 i 17-50 niewiele brakuje...

KONRADOO
23-04-2007, 10:22
ALF czy możesz mi podesłać pare sampli z T17-35 na [email protected] .Dziękować z góry oczywiście:mrgreen:

ALF
23-04-2007, 12:29
gdzieś na forum już pokazywałem te zdjęcia...na emilka poleciały większe :)