Zobacz pełną wersję : szumy
Fotoenergy
12-08-2013, 21:20
Witam. Jestem w miare poczatkujacy i mam problem z korpusem Nikon D4. Praktycznie na kazdym zdjeciu widoczne sa znaczne szumy czy to przy iso 2000 czy przy iso 500. Prosze o pomoc gdzie robie blad.Przeciez ten korpus ma byc super...i mial radzic sobie z takimi sprawami.
Pozdrawiam.
A matryca dobrze uziemiona?
Fotoenergy
12-08-2013, 21:28
Nie zbyt sie szczegolowo znam ale poprosilem kogos o pomoc co pracuje na podobnym sprzecie i ta osoba twierdzi ze jest wszystko ok z korpusem. A ja po zgraniu na kompa mam dalej duze szumy z ktorymi sobie nie radze.
Może masz monitor brudny?
Rafał_Sz
12-08-2013, 21:33
Pokaż przykładowe zdjęcie.
Serio, zdjęcie może być dobre a oglądasz np. na kiepskim monitorze, źle ustawionym, może brudnym. Jak wpasowujesz obrazek o wysokiej rozdzielczości w np. 1280x800 to będzie wyglądało to kiepsko.
Fotoenergy
12-08-2013, 21:46
Monitor byl kalibrowany i raczej jest dobraj klasy.
To zawsze pozostaje problem wpasowania dużej rozdzielczości w małą rozdzielczość - po to się w Photoshopie wyostrza, jeśli docelowo ma iść na monitor. Powiedzmy, że ustawiłeś max. rozdzielczość w aparacie tj. 4928x3280. Nawet jakbyś miał monitor FULL HD 1920x1080 to i tak mniej niż ma matryca w aparacie. Najlepiej daj zdjęcie do Labu i wtedy oceń szumy.
Albo jak wyżej - wrzuć gdzieś zdjęcie i daj linka a my ocenimy.
Nie uzyskasz satysfakcjonującej odpowiedzi jak nie wrzucisz jakiegoś zdjęcia z aparatu na forum. Jak nie wiesz jak to przynajmniej wrzuć na któryś z serwisów hostingowych typu imageschack.us, itp i podaj linka. Instrukcja wrzucania zdjęć jest na forum. W ostateczności wyślij np. mi na meila.
Monitor byl kalibrowany i raczej jest dobraj klasy.
Lekarzowi każesz leczyć przez telefon czy idziesz do przychodni?
Wstaw tu zdjęcie, bo inaczej nie ma o czym gadać.
To w końcu pokażesz to zaszumione zdjęcie, czy dalej będziesz marudził ??
sokolnik
12-08-2013, 21:56
kolego sokolnik !!! nie siedze tutaj po to by czytac Twoje slabe teksty. Prosilem o pomoc a Ty jak nie jestes zainteresowany to poloz sie wygodnie i pobaw sie czym kolwiek. A swoje beznadziejne komentarze zachowaj dla siebie.I zacznij czytac ze zrozumieniem napisalem wyraznie ze jestem poczatkujacy. A dlaczego mam taki korpus a nie inny to juz moja sprawa.
jak jesteś początkującym to zacznij od korpusu dla początkujących.
Oczywiście wyjdę na tego co zazdrości sprzętu. Niczego nie zazdroszczę - gdybym chciał mieć D4 to bym je miał. Dziwie się jak ktoś kupuje sprzęt za 20 tyś PLN, jest początkującym itp itd,
dlatego pisałem, że jestem świadomy że każdy kto ma $$$ może sobie kupić co chce i innym nic do tego. Uważam że cała sytuacja jest lekko mówiąc śmieszna. Stać Cie na PRO body, idź na pro kurs foto - ot cała moja rada.
a zdjęcia dalej nie ma :)
po co się denerwujesz Fotoenergy? Może body z niższej półki nie sprawiałoby tyle problemów ? :) Pamiętajcie że to dział - CAFE
Oto zdjęcie kolegi, które za moim pośrednictwem :) zamieszcza do analizy.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/109/bl0j.jpg/)
A tutaj NEF
https://www.dropbox.com/s/vif71t8e7yol7fg/_DSC3244.NEF
Co do zdjęcia - ja tu żadnego niepokojącego szumu nie widzę. Po prostu kiepskie zdjęcie.
sokolnik
12-08-2013, 23:21
70mm f/4,5 ISO 2000 czas 1/60. Trochę za długi czas. I chyba niedoświetlone.
czyli wracamy do kursu foto :)
A gdzie na tym zdjęciu, te straszne szumu ??
Nie wspominając już, że to ISO 2000...
Fotoenergy
12-08-2013, 23:29
panowie wziolem takie dla przykladu. Chodzilo mi o wasza ocene szumu a nie ogolnie jakosci. Dziekuje za te uwagi.
Zaznacz czerwonym kółeczkiem gdzie Ty widzisz szum. Ja tu żadnego szumu nie widzę. No chyba że masz na myśli szum gazu w butelce coli.
Dla mnie zabrakło błysku ale szumu nie widzę.
70mm f/4,5 ISO 2000 czas 1/60. Trochę za długi czas. I chyba niedoświetlone.
czyli wracamy do kursu foto :)
Ty wracasz. Niedoświetlone i za długi czas? Jeśli skrócisz czas, to w jaki cudowny sposób zdjęcie będzie bardziej doświetlone? Oświeć nas, Bwana Kubwa.
sokolnik
13-08-2013, 01:48
naprawdę nie chce mi się takich podstaw tłumaczyć. Ja bym zwiększył iso, użył okolice f/3 skrócił czas lekko i jeśli dalej było by za ciemne to podczas obróbki rozjasnił. A tak na zdjęciu stół ostry a chłopak nie za bardzo. Pewnie dlatego że nie siedział Jak posąg tylko się ruszał.
Odpowiedz na pytanie - co przy danych parametrach da Ci SKRÓCENIE czasu?
sokolnik
13-08-2013, 01:52
mi na kursie foto mówili o zasadzie mówiącej że jeśli chcemy mieć ostry obiekt to Musimy używać czasu 2razy większej od ogniskowej. I chyba to się zgadza prawda?
jeśli zmienimy tylko czas na krótszy to nic dobrego nie da oprócz pozbycia się efektu poruszonego chłopaka. . Sory Ale chyba można d4 lepiej wykorzystać.
I zdjęcie będzie tak samo naświetlone przy krótszym czasie?
sokolnik
13-08-2013, 02:14
no jasne że nie! Jest jeszcze iso i przesłona które można zmienić. Szczególnie gdy mamy zapas. Co to? Odpowiedź przy tablicy?
Mnie się podoba ten zwrot "Jestem w miare poczatkujacy i mam problem z korpusem Nikon D4" :)
Ja zrozumiałem, że chodzi o skrócenie czasu i skompensowanie tego przez jeszcze wyższe ISO. Krótszy czas - mniejsze znaczenie mają ruchy modela i trzęsące się ręce.
No i nie wiemy co się popsuło w tym D4...
Ty wracasz. Niedoświetlone i za długi czas? Jeśli skrócisz czas, to w jaki cudowny sposób zdjęcie będzie bardziej doświetlone? Oświeć nas, Bwana Kubwa.
nie prowokuj :P .. skracamy czas by uniknac poruszenia, rekompensujemy to wyzszym iso / nizsza przyslona.
to raczej podstway podstaw.
pomijm fakt ze nie wierze by ten watek byl prawdziwy ... pytanie ktoremu z moderatorow sie nudzi :)
mi na kursie foto mówili o zasadzie mówiącej że jeśli chcemy mieć ostry obiekt to Musimy używać czasu 2razy większej od ogniskowej. I chyba to się zgadza prawda?
troche przesadzili na tym kursie .. 1 do 1 przy pewnej rece w zupelnosci wystarczy. a przy VR mozna spokojniena dluzszych
sokolnik
14-08-2013, 09:10
troche przesadzili na tym kursie .. 1 do 1 przy pewnej rece w zupelnosci wystarczy. a przy VR mozna spokojniena dluzszych
ok racja. Chyba chodziło o obiektywy +100mm