PDA

Zobacz pełną wersję : Niedoróbki zasilania D300

PiciuD300
12-08-2013, 15:42
Jestem posiadaczem D300( soft 1.10). Odchodzące gumy to pikuś, ale nie powinno się to zdarzyć tak szacownej firmie. Natomiast wyładowywanie się oryginalnych akumulatorów w oryginalnym gripie i korpusie, gdy aparat leży nieużywany kilkanaście dni, to skandal - wasze też tak mają?

czarekk
12-08-2013, 15:46
nie ale u mnie mam zamiennik Grip i akumulatorki.

arecki
12-08-2013, 15:58
nie:)

coroner
12-08-2013, 16:01
Nie. Mam za to inny przypadek.
Aparat ni stąd ni z owąd wywala zasilanie. Oryginał grip, dwa oryg. aku. Robię zdjęcia i w pewnym momencie "bach!!" aparat pokazuje migającą ikonkę wyładowanej baterii. Trzeba dopiero odkręcac gripa, otworzyć komorę baterii, jeszcze raz ją wsadzić, wtedy łaskawie załapie. Body D300s. Ktoś coś może wiedzieć na ten temat ??

hostman22
12-08-2013, 17:17
wszystkie tak mają ;) Wystarczy zobaczyć co się dzieje po wyjęciu baterii, jeżeli jakieś tam napięcie jest cały czas kierowane na wizjer, to pytanie brzmi jakie egzemplarze rozładowywać będą się szybciej, a które wolniej. Inna sprawa że same ogniwa z czasem też tracą napięcie.

barracuda
12-08-2013, 18:19
U mnie ani problemu z gumami ani z bateriami.

armara
13-08-2013, 13:14
U mnie problemów brak.

MasterM16
13-08-2013, 13:18
[...] Inna sprawa że same ogniwa z czasem też tracą napięcie.

Akurat w li-ion to idzie w miesiące a nie dni tak jak w starych aku nimh. :)

kux
13-08-2013, 15:46
oryginał grip - zero problemów

nimnull
14-08-2013, 07:45
Zeszlifowanie styków na akumulatorze powinno rozwiązać problem migającej baterii, przynajmniej u mnie tak było. Od tego zabiegu nie było żadnych problemów.
Pozdrawiam Mirek

PiciuD300
14-08-2013, 13:08
nie ale u mnie mam zamiennik Grip i akumulatorki.
Miałem wcześniej zamiennik Meike i aku oraz baterie paluszki też się wyładowywały, więc jest to raczej wina body.

Guciol
16-08-2013, 07:11
Mój D300s leży czasami 2 tygodnie nieużywany i bateria nie rozładowuje się. Zdziwiłem się, za to kilka razy, gdy zgrywając zdjęcia z aparatu przez kabel, po operacji kopiowania nie odłączyłem aparatu od komputera, wystarczy wtedy 30 min i bateria rozładowana do 0.

mori
10-10-2013, 15:27
Mój D300s leżąc wyłączony też zżera baterię. fakt że niezbyt szybko ale jednak zżera.
A co do magii nieoryginalnych gripów to norma. U mnie np. zazwyczaj gdy wyczerpie się oryginalna bateria w nieoryginalnym gripie to aparat pomimo włożonej drugiej pełnej i też oryginalnej baterii w body i tak się wiesza i trzeba odkręcić na moment gripa żeby zauważył baterię w body. :(

PabloC
10-10-2013, 15:56
Zamiennik gripa rozładowywał mi oryginalną baterię. Natomiast przy oryginalnym gripie zdarzyło mi się nie używać aparatu przez ponad miesiąc i aku się nie rozładował.

weller
16-10-2013, 20:03
Dodam parę groszy na temat mojej D300.

Od kiedy pamiętam czyli z 5lat mam taki właśnie problem, że nieraz po 2 dniach akumulator jest kompletnie wyczerpany. Kupiłem nowy akumulator i jest tak samo. Nigdy mi w sumie to nie przeszkadzało bo codziennie aparatu nie używam, a akumulator trzymam na zewnątrz aparatu.

Kiedyś szukałem jakiś informacji w tym temacie, lecz niestety nic co znalazłem nie pomogło.

Z moich obserwacji mogę dodać do wątku taką oto informacje: Gdy mam jakiś wypad w góry np. na tydzień to nie wyciągam akumulatora z aparatu (2 w zapasie w razie w) wszystko działa ok, to znaczy akumulator się nie rozładowuje w 100% tylko tyle ile powinien. Zauważyłem, że rozładowanie występuje tylko wtedy kiedy włączam aparat przeglądam zdjęcia i wyłączam aparat lub gdy go włączam i sprawdzam coś w menu i wyłączam. Natomiast gdy go włączę i zrobię 5 zdjęć to po tym akumulator nie rozładowuje się. Mam nadzieje że łopatologicznie mnie rozumiecie.

Może znajdzie się na forum jakiś spec od elektroniki.

krzysztof jot
18-10-2013, 15:59
Jestem posiadaczem D300( soft 1.10). Odchodzące gumy to pikuś, ale nie powinno się to zdarzyć tak szacownej firmie. Natomiast wyładowywanie się oryginalnych akumulatorów w oryginalnym gripie i korpusie, gdy aparat leży nieużywany kilkanaście dni, to skandal - wasze też tak mają?

osobiście miałem kolejno lub równolegle - od dnia premiery do października roku 2011 - 9 (dziewięć) sztuk D300. Czasem trzy równolegle, a zawsze dwa. Zawsze z oryginalnym gripem, Plus trzy zapasowe aku - nigdy nie miałem takiej przypadłości, wiec jeśli Ty 5-6 lat po premierze nagle wyskakujesz z takim "odkryciem" raczej nie można tego traktować ani poważnie ani miarodajnie.

Dodam też, że odklejające się gumy - to w znacznej mierze kwestia indywidualnych uwarunkowań - uścisku, rąk i potu. Mnie nigdy, w żadnym body od F4 przez F5, D100, D70 (2 sztuki), D200 (4 sztuki) D300 (9 sztuk) D3 (2sztuki) nie odkleiły się gumy. Więc coś w tym jest, trudno mieć aż takie szczęście aby nie trafić na "egzemplarz" ale można mieć czyste ręce, prowadzić zdrowy tryb życia i odżywiania, a w konsekwencji mieć mniej inwazyjny pot który nie powoduje destrukcji sprzętu... tak ja widzę kwestię gum.

weller
18-10-2013, 17:56
Ja miałem D50, D70, D80, D90, D300 w sumie mam do tej pory dwa z wymienionych i też nigdy nie miałem problemu z gumami. Hm, może ja oraz Krzysztof jot po prostu myjemy ręce :) a ci którzy nie myją maja problemy z gumami (i nie tylko). "Pij mleko i myj ręce będziesz wielki."

A co z tym zasilaniem, ma ktoś jakieś pomysły co to może być. Wina elektroniki, jakiegoś elementu w korpusie, może ten 2 akumulator podtrzymujący zegar szwankuje.

Ark
24-10-2013, 14:42
...Aparat ni stąd ni z owąd wywala zasilanie. Oryginał grip, dwa oryg. aku. Robię zdjęcia i w pewnym momencie "bach!!" aparat pokazuje migającą ikonkę wyładowanej baterii. Trzeba dopiero odkręcac gripa, otworzyć komorę baterii, jeszcze raz ją wsadzić, wtedy łaskawie załapie....

coroner,też tak mam (oryginalny grip i bateria). Body z przebiegiem prawie 200 tys więc i coś może się "zjadło", ale na pewno nie styki w baterii czy też gripie ;-). Problem "rozwiązałem" w ten sposób, że komorę na baterię w body pozostawiam pustą i aparat śmiga, że aż miło ;-)

weller
31-10-2013, 19:29
Czy możliwe, że w puszce jest jakieś zwarcie? Nawet jak aparat pozostawia się włączony to trzyma dłużej o ile się nie mylę.

pg99
12-11-2013, 00:34
witam
miałem to samo z bateria
podłuż pod klapkę od baterii kawałek tektórki i zamknij klapke. :)
Mi pomogło

Altro
13-11-2013, 13:25
Od grudnia 2008 pracuję na D300 bez żadnych problemów.

weller
09-01-2014, 15:29
witam
miałem to samo z bateria
podłuż pod klapkę od baterii kawałek tektórki i zamknij klapke. :)
Mi pomogło

Zrobiłem jak napisałeś, 2 miesiące zero problemów. Dysfunkcja aparatu została rozwiązana. Po podłożeniu kawałka bloku technicznego bateria już się nie rozładowuje samoczynnie :P

Należy Ci się 10000 postów. Wielkie dzięki. Jak będziesz we wrocku to postawie ci poffkoo ;)