Zobacz pełną wersję : Sb-700
Witam, zakupilam lampe sb-700 niestety mam z nią problem! Lampa przez ostatnie 2 tyg działała znakomicie do czasu kiedy awaryjnie pozyczylam znajomemu fotografowi!! Od tego momentu lampa nie reaguje na wł. Baterie były wielokrotnie ładowanie i nadal nic... :( Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu.
A co na to znajomy fotograf?
Znajomy, ostatnio spotkaliśmy sie na weselu u moich znajomych u ktorych był w roli fotografa.. Wiec dlatego ta pomoc w awaryjnej sytuacji i teraz taki problem.
Twierdzi ze w momencie zwrotu z lampa było wszystko ok... Mój błąd ( zaufanie) ... Czyżby to przegrzania, zmiana ustawień
sokolnik
12-08-2013, 15:04
dlatego nie pożyczam sprzętu by potem nie było takich problemów :)
Jak się nie włącza to ewidentnie została uszkodzona. Możliwe, że przegrzana. Zmiana ustawień - nie wiem jak trzeba namieszać żeby się nie włączała. Oddaj do serwisu. Dostaniesz ekspertyzę i z nią do znajomego w celu uregulowania płatności.
Inaczej tego nie widzę.
Swoją drogą "fajny" gość......
P.S. sprawdziłaś nr. seryjne lampy?
Tak sprawdziłam, tez przeszła mi myśl o zamiańie! Orientujecie sie może czy gwarancja ewentualnie obejmuje takie uszkodzenia jak przepalenie?
Ciężko powiedzieć. Osobiście nie miałem nigdy potrzeby serwisowania lampy ale teoretycznie 700ka ma jakiś czujnik "antyprzegrzewczy". O ile kolega fotograf go nie wyłączył (z tego co pamiętam się da) to powinno się łapać. Z drugiej strony to słynny serwis nikona więc nawet jak się łapie to może się nie łapać ......
sunnyluk
04-09-2013, 12:05
Mam zgoła inny problem niż autor wątku, ale na tyle myślę błahy, że szkoda zakładać tematu ;)
Ostatnio jak błyskałem "do kotleta" d5100 z ciągle zapiętą na sankach SB700 i 35/1.8g chciałem raz wykonywać zdjęcia z a raz bez lampy... czy jedynym wyjściem jest za każdym razem przełączać magiczny ON/OFF na lampie??? Przecież to jest strasznie uciążliwe i niezbyt pewnie dobre dla samego sprzętu ;)
Z zapiętą lampą mogę jedynie zmieniać tryb lampy (przycisk na body+pokrętło) ale nie widzę opcji by ją wyłączyć :/ pls, help :)
Mam zgoła inny problem niż autor wątku, ale na tyle myślę błahy, że szkoda zakładać tematu ;)
Ostatnio jak błyskałem "do kotleta" d5100 z ciągle zapiętą na sankach SB700 i 35/1.8g chciałem raz wykonywać zdjęcia z a raz bez lampy... czy jedynym wyjściem jest za każdym razem przełączać magiczny ON/OFF na lampie??? Przecież to jest strasznie uciążliwe i niezbyt pewnie dobre dla samego sprzętu ;)
Z zapiętą lampą mogę jedynie zmieniać tryb lampy (przycisk na body+pokrętło) ale nie widzę opcji by ją wyłączyć :/ pls, help :)
Z D5100 możesz jedynie wyłączyć lampę jej wyłącznikiem.
W wyższych modelach możesz przypisać wyłączenie lampy pod guzik funkcyjny.
sunnyluk
04-09-2013, 13:25
Aha no to lipa, taka pierdołka, a w sumie rzadko się o niej wspomina przy wszelkich argumentach za nieużywaniem amatorskim puszek w celach zarobkowych ;) dzięki
Aha no to lipa, taka pierdołka, a w sumie rzadko się o niej wspomina przy wszelkich argumentach za nieużywaniem amatorskim puszek w celach zarobkowych ;) dzięki
Fakt, wspomina się o tym rzadko. A to jest kolejny argument w dyskusji D5100 vs. D90, która m.in. toczy się w innym dziale. :)
Andrzej1974
14-09-2013, 15:06
[...] jest kolejny argument w dyskusji D5100 vs. D90, która m.in. toczy się w innym dziale. :)
Tematy D5100 vs D90 to już nie dyskusja ale jatka więc nie ma sensu jej prowokować...
Tematy D5100 vs D90 to już nie dyskusja ale jatka więc nie ma sensu jej prowokować...
Tego już się nie da sprowokować. Umarło śmiercią naturalną...
Nie tak dawno zaczęły powstawać tematy D5200 vs D7000 :p