PDA

Zobacz pełną wersję : mój odwieczny problem wiarygodnej fotki z D70s

Piotr D
09-04-2007, 20:18
robię foty z tej puszeczki juz prawie 1,5 roku (a ogolnie na lustrach 6 lat) i foty z D70s są ładne generalnie ok mogły by być troche ostrzejsze jak na kitowy 17-80 mm ale jedna sprawa mnie nurtuje i tu proszę o szczere wypowiedzi bez ściemy czy komuś wyszła fotka z tej puchy przedstawiająca wierny obraz z wizjera bo ja za jasna cholere nie mogę zrobić fotki idealnie odpowiadającej temu co widzę przez wizjer nawet choć trochę przypominającej widok z wizjera nie powiem niektóre są przybliżone ale niektóre to totalne nieporozumienie co mam zrobić do jasnej ciasnej żeby wychodziły takie jak ja chcę a nie pucha mi tu foci jak jej się podoba

prz3mo
09-04-2007, 20:23
Napisz dokladnie co masz na mysli... Odwzorowanie barw, światło (za jasno/za ciemno) czy jeszcze cos innego?
Wtedy łatwiec bedzie komus cos doradzic..

ozzy
09-04-2007, 20:26
?? :) mi jakos wychodzą takie, że generalnie fotka zgadza sie z obrazem wizjera. Jeszcze nie mialem tak, zebym np. fotografowal konia a na zdjęciu był samochod;)
tak na poważnie- wizjer d70 pokrywa kolo 95% kadru (czy cos kolo tej wartosci... w kazdym razie nie 100%), wiec drobne roznice są i temu nikt nie przeczy.
/oczywiscie jesli to miales na mysli/

Radosso
09-04-2007, 20:28
bo nie chodzi ci chyba o krycie?

Piotr D
09-04-2007, 20:39
chciał bym się tylko dowiedzieć od innych posiadaczy tej puchy czy zdięcia które robią są odzwierciedleniem tego co widzą przez wizjer bo mi pomimo starań nigdy jeszcze nie wyszła fotka idealnie taka która by odzwierciedlała widok przez wizjer zawsze jest roznica czy to w kolorze czy w jasności itd

prz3mo
09-04-2007, 20:41
chciał bym się tylko dowiedzieć od innych posiadaczy tej puchy czy zdięcia które robią są odzwierciedleniem tego co widzą przez wizjer bo mi pomimo starań nigdy jeszcze nie wyszła fotka idealnie taka która by odzwierciedlała widok przez wizjer zawsze jest roznica czy to w kolorze czy w jasności itd

heh... Paaanie.... Przeciez odpowiedzią na Twoje pytanie musiałaby byc ksiazka o technikach fotografowania...

BugsBunny
09-04-2007, 20:45
Rany, wizjer jest do kadrowania a nie oceny kolorów czy jasności, co matówka to inaczej widać, lustra czy pryzmat też swoje dokładają. To jakiś primaaprilis ma być?

Piotr D
09-04-2007, 20:46
wydaje mi się że matryca jest jeszcze za cienka aby pokazać wierny obraz tego co widzimy chyba że jestem w błędzie a jezeli jestem to wtakim razie moja pucha jest s.................a jednym słowem

Yuras
09-04-2007, 20:49
robię foty z tej puszeczki juz prawie 1,5 roku (a ogolnie na lustrach 6 lat) i foty z D70s są ładne generalnie ok mogły by być troche ostrzejsze jak na kitowy 17-80 mm ale jedna sprawa mnie nurtuje i tu proszę o szczere wypowiedzi bez ściemy czy komuś wyszła fotka z tej puchy przedstawiająca wierny obraz z wizjera bo ja za jasna cholere nie mogę zrobić fotki idealnie odpowiadającej temu co widzę przez wizjer nawet choć trochę przypominającej widok z wizjera nie powiem niektóre są przybliżone ale niektóre to totalne nieporozumienie co mam zrobić do jasnej ciasnej żeby wychodziły takie jak ja chcę a nie pucha mi tu foci jak jej się podoba

..w sumie to wychodzi na to, że fotki są ładne choć niezbyt ostre, generalnie zadowolony jesteś.. ..ale jest drobny szczegół.. ..w sumie jest na nich zupełnie nie to co byś chciał, bo obraz różni się od tego, który chciałbyś uchwycić. Napisz co znaczy "wierny obraz z wizjera". Wierny to Ci nigdy nie wyjdzie, bo wizjer jest ciut za ciemny.. ..jeśli nie masz w zwyczaju podglądu głębi przed każdą fotką to już jest różnica.. ..jeśli masz w zwyczaju, to widzisz za ciemno. Swoją drogą jak bym miał robić takie fotki jak widzęprzez wizjer D70s, to chyba dawno dał bym sobie spokój.. ;) ..wystarczy jednak odrobina wyobraźni przestrzennej i pewna stała, która koryguje za każdym razem to co widzisz względem tego na co będziesz musiał patrzeć.. ;)

BugsBunny
09-04-2007, 20:54
wydaje mi się że matryca jest jeszcze za cienka aby pokazać wierny obraz tego co widzimy chyba że jestem w błędzie a jezeli jestem to wtakim razie moja pucha jest s.................a jednym słowem

Piotrze, obraz w wizjerze nie pochodzi z matrycy, a że jest ona za cienka do pełnego ukazania rzeczywistości to inna sprawa
sam wizjer to nie okno tylko układ optyczno - elektryczny, wystarczy wyłączyć zasilanie i już jest inaczej, rodzaj matówki też ma olbrzymi wpływ na widok
Twoja puszka jest ok, a ostrość uzyskasz delikatną ingerencją softu

Piotr D
09-04-2007, 20:57
..w sumie to wychodzi na to, że fotki są ładne choć niezbyt ostre, generalnie zadowolony jesteś.. ..ale jest drobny szczegół.. ..w sumie jest na nich zupełnie nie to co byś chciał, bo obraz różni się od tego, który chciałbyś uchwycić. Napisz co znaczy "wierny obraz z wizjera". Wierny to Ci nigdy nie wyjdzie, bo wizjer jest ciut za ciemny.. ..jeśli nie masz w zwyczaju podglądu głębi przed każdą fotką to już jest różnica.. ..jeśli masz w zwyczaju, to widzisz za ciemno. Swoją drogą jak bym miał robić takie fotki jak widzęprzez wizjer D70s, to chyba dawno dał bym sobie spokój.. ;) ..wystarczy jednak odrobina wyobraźni przestrzennej i pewna stała, która koryguje za każdym razem to co widzisz względem tego na co będziesz musiał patrzeć.. ;)
masz rację wiem ze przez wizjer nie widać w 100% tego co bym chciał uzyskać przykład ładny widok niebo z chmurkami i kawałek pięknych drzew jest późne popołódnie robię fote a tu niebo wyrzarte ok koryguje niebo ładne ale drzewka za ciemne no to sę mówie w morde jeza jeszcze mała korekta i tak w kółko i nie wyjdzie za cholere to co chce aby niebo było ładne i drzewka fajnie wyglądały szlak mnie trafia

Yuras
09-04-2007, 21:02
masz rację wiem ze przez wizjer nie widać w 100% tego co bym chciał uzyskać przykład ładny widok niebo z chmurkami i kawałek pięknych drzew jest późne popołódnie robię fote a tu niebo wyrzarte ok koryguje niebo ładne ale drzewka za ciemne no to sę mówie w morde jeza jeszcze mała korekta i tak w kółko i nie wyjdzie za cholere to co chce aby niebo było ładne i drzewka fajnie wyglądały szlak mnie trafia

..myślę, że powinieneś wklepać do wyszukiwarki hasło HDR.. :) ..matryca to nie oko, jeszcze troszkę jej brakuje względem rozpiętości tonalnej.. :mrgreen:

Piotr D
wiem ze patrzac przez wizjer obraz nie pochodzi z matrycy ale po zarjestrowaniu matryca pokazuje przewarznie nie taki obraz jak bym sobie zyczył

BugsBunny

:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
no niestety - takie rzeczy to tylko w E...
matryca to nie oko+mózg, poczytaj trochę o rozpiętości tonalnej i krzywej wrażliwości filmu i matrycy, będziesz wiedział czego się można spodziewać
fotografia nie jest i nie będzie wiernym przedstawieniem rzeczywistości

Piotr D
09-04-2007, 21:05
..myślę, że powinieneś wklepać do wyszukiwarki hasło HDR.. :) ..matryca to nie oko, jeszcze troszkę jej brakuje względem rozpiętości tonalnej.. :mrgreen:
i tu się z tobą zgadzam ale na boga żeby to choć troszkę było nie tak ale nie zeby na focie była taka kicha czasami ze nie mozna na to patrzec wkurza mnie to na maxa

BugsBunny
09-04-2007, 21:07
jakie masz nastawy w puszce? auto są beznadziejne

Piotr D
09-04-2007, 21:09
:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
no niestety - takie rzeczy to tylko w E...
matryca to nie oko+mózg, poczytaj trochę o rozpiętości tonalnej i krzywej wrażliwości filmu i matrycy, będziesz wiedział czego się można spodziewać
fotografia nie jest i nie będzie wiernym przedstawieniem rzeczywistości
przykra sprawa generalnie widzę ze wszyscy maja ten sam problem co ja to straszna kicha panowie i panie
strasznie nad tym ubolewam

Piotr D
09-04-2007, 21:12
jakie masz nastawy w puszce? auto są beznadziejne
auto nie uzywam bo to fakt ze beznadziejne przewaznie foce na (A) lub (M) i kombinuje na różnych ustawieniach koloru itp

BugsBunny
09-04-2007, 21:12
http://fotografia.phorum.pl/viewtopic.php?t=1181&sid=193dc0e99208b000296bf850570cd677

tekst naszego forumowego kolegi, warto przeczytać - niestety nie pokazują sie fotki, może autor wrzuci tu pełną wersję

auto w sensie ustawień optymalizacji obrazu - ustaw przynajmniej IIIa, low contrast ( tak! ) i saturation enhanced
jak robisz RAWy to jeszcze lepiej tylko więcej roboty

Yuras
09-04-2007, 21:13
przykra sprawa generalnie widzę ze wszyscy maja ten sam problem co ja to straszna kicha panowie i panie
strasznie nad tym ubolewam

..tutaj chciałbym sprostować, że nie jest to moim problemem. Wiem o czym mówisz, ale będąc świadom pewnych granic potrafię sobie z tym radzić. BugsBunny słusznie zauważył, że problem leży być może w zbyt dużym zaufaniu do automatyki puszki.

ekonet
09-04-2007, 21:15
Pokaż tu zdjęcie, z którego nie jesteś zadowolony.
A tak przy okazji - co to za obiektyw, o którym piszesz "kitowy" i masz w stopce? Bo Nikkora 17-80 jeszcze nie widziałem...

Piotr D
09-04-2007, 21:38
Pokaż tu zdjęcie, z którego nie jesteś zadowolony.
A tak przy okazji - co to za obiektyw, o którym piszesz "kitowy" i masz w stopce? Bo Nikkora 17-80 jeszcze nie widziałem...
obiektyw kitowy 18-70 mm mała pomyłka przepraszam ale się kolega doczepił

Piotr D
09-04-2007, 21:47
jeszcze nie wrzucalem fotek na forum mała wskazuwka jak to zrobic

BugsBunny
09-04-2007, 21:53
jeszcze nie wrzucalem fotek na forum mała wskazuwka jak to zrobic

- zmniejszasz zdjęcie tak aby dłuższy wymiar miał max. 800
- po zmniejszeniu wyostrzasz
- wrzucasz na http://www.imageshack.us (http://www.imageshack.com) lub inny serwis tego typu - zgodnie z tamtejszymi instrukcjami
- w oknie pisania wiadomości klikasz ikonkę "górka na żółtym tle" - piąta od prawej
- z otwartego okienka usuwasz http
- wklejasz najniższy link z imageshacka, który pokaże sie po załadowaniu tam fotki

Piotr D
09-04-2007, 22:03
- zmniejszasz zdjęcie tak aby dłuższy wymiar miał max. 800
- po zmniejszeniu wyostrzasz
- wrzucasz na www.imageshack.us (http://www.imageshack.com) lub inny serwis tego typu - zgodnie z tamtejszymi instrukcjami
- w oknie pisania wiadomości klikasz ikonkę "górka na żółtym tle" - piąta od prawej
- z otwartego okienka usuwasz http
- wklejasz najniższy link z imageshacka, który pokaże sie po załadowaniu tam fotki
wrzucam ale gdzie na tej stronce bo nie jaze

BugsBunny
09-04-2007, 22:06

najpierw "przeglądaj", wybierasz zdjęcie ze swojego kompa, potem "upload"
zmienia sie strona, kopiujesz najniższy link

Yuras
09-04-2007, 22:06

http://img126.imageshack.us/

Piotr D
09-04-2007, 22:11
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.imagewoof.com/view_image/0221e1540/DSC_1195.jpg)

BugsBunny
09-04-2007, 22:21
zrób sobie kiedyś taki eksperyment
takie zdjęcie jak wkleiłeś, zrób w NEF
w programie edycyjnym, np. Nikon Capture albo innym, zmieniaj ekspozycję, aż np. niebo będzie ok
zobaczysz że reszta wyjdzie za ciemno - i odwrotnie
niekiedy nie da się dobrać ekspozycji dobrej do wszystkiego
trzeba kombinować, niedoświetlać, obrabiać w programie, bawić się w HDR
szkoda że trylogii Adamsa nie wydano po polsku

Piotr D
09-04-2007, 22:25
zrób sobie kiedyś taki eksperyment
takie zdjęcie jak wkleiłeś, zrób w NEF
w programie edycyjnym, np. Nikon Capture albo innym, zmieniaj ekspozycję, aż np. niebo będzie ok
zobaczysz że reszta wyjdzie za ciemno - i odwrotnie
niekiedy nie da się dobrać ekspozycji dobrej do wszystkiego
trzeba kombinować, niedoświetlać, obrabiać w programie, bawić się w HDR
szkoda że trylogii Adamsa nie wydano po polsku
strasznie skomplikowane to wrzucanie tych fotek nie mogli by tego uprościć gubie sie w tym upload download

BugsBunny
09-04-2007, 22:28
strasznie skomplikowane to wrzucanie tych fotek nie mogli by tego uprościć gubie sie w tym upload download
sorry, podałem Ci wcześniej niepełny adres - coś przekierowuje, teraz jest do właściwej strony, tak jak od Yurasa
niestety bezpośrednio z komputera na forum nie ładuje

Yuras
09-04-2007, 22:35

BugsBunny podał Ci idealnie krok po kroku, tylko skorzystaj z mojego linka i będzie OK.

Piotr D
09-04-2007, 22:44
źródło (http://img76.imageshack.us/img76/9217/dsc1196gx9.jpg)o korekcie 2 fota

Piotr D
09-04-2007, 22:46
źródło (http://img64.imageshack.us/img64/6718/dsc1197ld8.jpg)
korekta 3 fota

Piotr D
09-04-2007, 22:48
źródło (http://img122.imageshack.us/img122/8537/dsc1195ya8.jpg)
a ta była pierwsza bez korekt

Piotr D
09-04-2007, 22:50
w pierwszej niebo wyzarte masakra a w 2 jest prawie ok ale za ciemne budynki masakra
ani tak ani tak

fragles
09-04-2007, 22:51
przy tego typu scenach zawsze bbędzie problem z rozpiętością tonalną. Albo dół za ciemny albo góra za jasna. Wywołaj 2x NEFA - raz na niebo, raz na dół i połącz w PSie. Jak nie masz NEFa to popróbuj z jpg w PSie i pobaw się levels albo lepiej curves. Najlepiej na osobnej warstwie niebo i na osobnej dół.

EDIT: to nie żadna masakra panie. To fotografia. Poczytaj sobie np na www.fotosite.pl o sposobie w jaki matryca rejestruje obraz. W ogóle poczytaj o fotografii.

Piotr D
09-04-2007, 22:52
Dzięki koledzy serdeczne za linka do upload i niestety trzeba sobie jakoś radzić do zobaczyska wszystkim pozdrawiam i narka
Ps. Tak na marginesie na jaki obiektyw byście poradzili mi się przesiąść z tego 18-70mm
focę roznie raz to raz tamto taki uniwersal dobry do wszystkiego ale lepszy od kitowego :-)

Czornyj
09-04-2007, 23:05
Masz 100 i 1000 sposobów na wybrnięcie z tej sytuacji, po prostu fotografowanie scen o tak dużej rozpiętości tonalnej jest problematyczne. W tym przypadku sądzę, że wystarczyłby NEF i funkcja D-ligtning w NC lub wywołanie na extra shadow w C1 i obniżenie kontrastu. Oko ludzkie ma większą rozpiętość niż jakikolwiek aparat, tonalność jaką widzisz praktycznie nigdy nie odpowiada temu, co wychodzi na zdjęciu.

Piotr D
09-04-2007, 23:08
Dzięki bardzo wszystkim pozdrawiam wszystkich

Radosso
09-04-2007, 23:10
amen

mpwt
10-04-2007, 10:18

Weź tylko jeszcze jedną rzecz pod uwagę. Patrząc przez wizjer na jasne fragmenty obrazu twoja źrenica się zmniejsza. Patrząc na ciemniejsze, źrenica się rozszerza... Tak uniwersalnie nie działa optyka w aparacie, żeby część obrazu pojaśnić a część przyciemnić...

Grzybu
10-04-2007, 11:02
Albo mi się zdaje, albo jeszcze nikt nie wspomniał o zwykłych szarych filtrach połówkowych. A przecież w bardzo prosty sposób rozwiązują takie problemy.
Piotr D fotografując od 6 lat, powinieneś zauważyć, że negatyw ma o wiele większą rozpiętość tonalną niż matryca, stąd cały problem. Jeśli nie chce CI się bawić w HDR'y itp to proponuję zapoznać się z kreatywnym systemem filtrów Cokin, o którym fajnie napisał Alf.