Zobacz pełną wersję : D3 z fleszem w trybie ISO auto
Coitus Interraptus
11-08-2013, 15:04
Czy D3, przy ustawieniu w trybie ISO auto, po podpięciu SB-800, zmienia ISO zależnie od sceny, tak samo, jak bez lampy?
marekawo
11-08-2013, 19:27
Teraz patrzyłem,zawsze zmieniam ręcznie ISO.Mam lampę Metz AF50 po włączeniu lampy auto ISO nie działa,po wyłączeni lampy zmienia ISO automatycznie.
Nie zmienia ... tak mi się wydaje. Nikon nie ma aparatu który automatycznie "wie" jak dostosować autoiso w fotografowaniu z lampą błyskową.
Coitus Interraptus
12-08-2013, 10:06
Dziękuję za odpowiedzi.
D3 nie zmienia, ale juz D3s zmienia
A D4 zmienia bo nie chce w błąd wprowadzać
Ogólnie to jest straszny bałagan z tym AutoISO gdy się włączy lampę błyskową.
Różne modele Nikona zachowują się różnie.
W dodatku mój D7100 chyba ma inne algorytmy w zależności od tego czy włączę lampę wbudowaną lub SB-700.
Ogólnie używam AutoISO bez lampy, a z lampą to tylko manualnie ustawiam.
Szkoda, że nie ma jakiejś sensowne możliwości ustawienia tej funkcji.
Np. często pracuję z priorytetem przesłony, doświetlam lekko lampą
i chciałbym by aparat dobrał tak czułość by czas nie schodził poniżej 1/250s.
A D4 zmienia bo nie chce w błąd wprowadzać
zmienia w widełkach ISO 100-400
zmienia w widełkach ISO 100-400
Tylko na wyświetlaczu body oraz lampy; podczas robienia zdjęć iso-auto zachowuje się tak samo jak bez lampy (tzn.wyciąga do 12800).
Ogólnie - rewelacja.
No popatrz nie sprawdzałem tego będąc przekonany ze działa to tak jak w D700.
Tylko na wyświetlaczu body oraz lampy; podczas robienia zdjęć iso-auto zachowuje się tak samo jak bez lampy (tzn.wyciąga do 12800).
Ogólnie - rewelacja.
Z tego co zaobserwowałem to jest tak. Jak ustawisz manualnie (czyli wciskając guzikISO+pokrętło) ISO na 100 to będzie działał w skali 100-400, jak 200 to w 200-400 itd.. Natomiast jak ustawię manualnie ISO na 400 i więcej to jest tak jak pisałeś ,że wyciąga do 12800.
No popatrz nie sprawdzałem tego będąc przekonany ze działa to tak jak w D700.
Od czasów D700 działanie autoISO (z lampą) bardzo się zmieniło. I w wielu body działa nieco odmiennie. W każdym razie - dawniej (D700) gdy się włączyło lampę to ISO wędrowało na najniższe (200), teraz, w nowych modelach niekoniecznie - zależy od body i jego konfiguracji.
Od czasów D700 działanie autoISO (z lampą) bardzo się zmieniło. I w wielu body działa nieco odmiennie. W każdym razie - dawniej (D700) gdy się włączyło lampę to ISO wędrowało na najniższe (200), teraz, w nowych modelach niekoniecznie - zależy od body i jego konfiguracji.
D700 z chwilą włączenia lampy ustawia taką wartość ISO jaka była ręcznie ostatnio wybrana.
Jeżeli ręcznie wybraliśmy np. ISO 800 a później włączyliśmy tryb Auto ISO i będąc w tym trybie włączymy lampę to aparat przełączy nas na to ostatnie wybrane ręcznie ISO czyli 800. Zresztą nawet będąc w trybie Auto ISO możemy ręcznie zmieniać wartość ISO (oczywiście nie będzie to miało zastosowania dopóki nie włączymy lampy)
:) u mnie ręcznie zawsze było ISO 200, więc nie wyłapałem tego co piszesz :)
[...]Natomiast jak ustawię manualnie ISO[...]
Pisałem o ISO-AUTO
D700 z chwilą włączenia lampy ustawia taką wartość ISO jaka była ręcznie ostatnio wybrana.
Jeżeli ręcznie wybraliśmy np. ISO 800 a później włączyliśmy tryb Auto ISO i będąc w tym trybie włączymy lampę to aparat przełączy nas na to ostatnie wybrane ręcznie ISO czyli 800. Zresztą nawet będąc w trybie Auto ISO możemy ręcznie zmieniać wartość ISO (oczywiście nie będzie to miało zastosowania dopóki nie włączymy lampy)
Czyli w autoiso aparat wybiera wartość ustawioną ręcznie, ciekawy automat;) Ale dzięki za objaśnienie, nigdy tego nie kumałem.
Szkoda, że to nie działa, lubię na wysokim iso (tryb M i autoiso) na lampie mieć 1/128 ale dzieją się wtedy krzaki i trzeba kombinować ręcznie..
Na D7100 AutoISO podwyższa maksymalnie czułość o dwie działki względem minimalnie ustawionej wartości.
Czyli jak mamy 100ASA to daje do 400ASA, jak ustawimy 800ASA to podniesie maksymalnie do 3200ASA.
Szkoda, że w każdym modelu działa to inaczej.
Trudno się w tym w efekcie połapać.
Pisałem o ISO-AUTO
ja też
Ja w obu d3s wyłączam auto iso zawsze przy zapinaniu lampy. Nigdy ten zestaw nie współpracował idealnie.
Powinieneś wypróbować deczwórkę
Witam,
Ja w obu d3s wyłączam auto iso zawsze przy zapinaniu lampy. Nigdy ten zestaw nie współpracował idealnie.
Auto ISO w D3S z lampą działa bardzo dobrze, z tym, że pucha może podnieść ISO max o 2EV względem bazowego. Czyli np w ciemnicy ustawiam sobie ISO bazowe na 1600, maksymalne na 12800 ( w jednym z banków na przykład ), z lampą mam max. 6400 w zależności od zastanego ( a lampa np. w TTL lub TTL BL z korektą na minus ), a jak wyłączę lampę mam ISO do 12800. Używam tego najczęściej w trybie M. Tak samo to działa w D800 i ( chyba ) w D4 - choć tu nie dam sobie głowy ściąć ( nie pamiętam ). Co do D3 - tu jest jakoś inaczej, zdaje się że tak jak w D700, czyli tak jak napisano powyżej.
Pozdrawiam, QuadMan.
czyli w żadnym body nie można ustawić tak AUTO ISO, że błysk jest jedynie dopełnieniem do pomiaru światła zastanego (obojętnie jakie iso pomierzy sobie aparat ?)
Witam,
Auto ISO w D3S z lampą działa bardzo dobrze, z tym, że pucha może podnieść ISO max o 2EV względem bazowego. Czyli np w ciemnicy ustawiam sobie ISO bazowe na 1600, maksymalne na 12800 ( w jednym z banków na przykład ), z lampą mam max. 6400 w zależności od zastanego ( a lampa np. w TTL lub TTL BL z korektą na minus ), a jak wyłączę lampę mam ISO do 12800. Używam tego najczęściej w trybie M. Tak samo to działa w D800 i ( chyba ) w D4 - choć tu nie dam sobie głowy ściąć ( nie pamiętam ). Co do D3 - tu jest jakoś inaczej, zdaje się że tak jak w D700, czyli tak jak napisano powyżej.
Pozdrawiam, QuadMan.
W D4 iso podnoszone jest maksymalnie do ustawionego iso z palca.