Zobacz pełną wersję : Kopiowanie, obróbka przechowywanie plików jaki sposób?
Witam serdecznie po przeczytaniu pewnego wątku o dyskach zew. postanowiłem zapytać jak ulepszyć mój sposób chyba trochę uciążliwy a na pewno czasochłonny na kopiowanie przechowywanie i obróbkę zdjęć. Do tej pory robię tak że zdjęcia z kart zgrywam na dysk komputera i dodatkowo na dysk zewnętrzny. Na obu dyskach są te same foldery. Zdjęcia obrabiam na dysku komputera po czym po skończeniu pracy zawartość nadpisuję na dysku zew. Gdy zabieram dysk zewnętrzny i coś tam gmeram to następnie nadpisuję na dysk komputera. Gdy już skończę pracę usuwam zdjęcia z dysku komputera. Czy jest coś co można udoskonalić w mojej szaleńczej metodzie.
aries.mehehe
17-08-2013, 14:59
Można np. zautomatyzować nadpisywanie programem, który nadpisze Ci tylko zmienione pliki (porównuje np. rozmiar i datę modyfikacji). Program: http://www.karenware.com/powertools/ptreplicator.asp - do tego polecam obu dyskom w windowsie na sztywno przypisać literkę z zakresu "xyz..." i zrobić dwie osobne akcje synchronizujące pliki.
Ja ostatnio przyglądałem się*kwestii backupu online. Oczywiście warunek to dosyć szybkie łącze, no i trzeba wykupić abonament, ale kilka serwisów, które przetestowałem działa naprawdę fajnie i do tego ceny są całkiem przystępne. Ostatecznie zdecydowałem się na CrashPlan (www.crashplan.com).
Jednak zostanę przy swoim patencie na kopiowanie tylko zmieniam dyski na USB 3.0
sciagnij microsoft sync toy, latwy w obsludze i skuteczny
sciagnij microsoft sync toy, latwy w obsludze i skuteczny
podpisuje sie
Władca Pixeli
24-08-2013, 05:58
Do synchronizacji tylko i wyłącznie Total Commnader.
W programie Microsoftu trzeba ustalać pary, nie ma podglądu jakie są różnice przed synchronizacją i najgorsze SycToy śmieci po dysku zakładając zwoje dodatkowe zbiory.
W programie Microsoftu trzeba ustalać pary, nie ma podglądu jakie są różnice przed synchronizacją i najgorsze SycToy śmieci po dysku zakładając zwoje dodatkowe zbiory.
Dokladnie. Nie uzywam juz SyncToya, bo sie po prostu nie da. Na dysku oprocz zdjec mam kopie kilkunastu stron www. Sa tam setki tysiecy malych plikow. ST nie dosc ze tworzy koszmarnie duze bufory, to na same porownanie, cos sie zmienilo, potrzebuje kilku godzin. Bez sensu i na laptopie niewykonalne, bo zabieram go ze soba
Bo zapewne to jest prawdziwy program do synchronizacji, a nie do kopiowania. Jeśli na jednym dysku będzie jakiś plik, którego nie ma na drugim, to go skopiuje, jeśli jest nowy, albo usunie, jeśli był wcześniej usunięty z drugiego. TC zawsze skopiuje.
Jeśli to jest prawdziwy program do synchronizacji to po cholerę kopie stron www i innego badziewia produkuje.
aries.mehehe
25-08-2013, 12:53
Bo zapewne to jest prawdziwy program do synchronizacji, a nie do kopiowania. Jeśli na jednym dysku będzie jakiś plik, którego nie ma na drugim, to go skopiuje, jeśli jest nowy, albo usunie, jeśli był wcześniej usunięty z drugiego. TC zawsze skopiuje.
Wspomniany przeze mnie Replicator także umożliwia usuwanie z backupu zdjęć usuniętych z oryginału (dodatkowo testuje połączenie, czy brak pliku nie wynika z technicznego problemu w danej chwili). No i ma możliwość ustawienia harmonogramu backupowania, oraz możliwość zrobienia skrótów bezpośrednio do konkretnych akcji. Polecam pobrać i przetestować.