Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Manualne Nikkory - porady

kubaAAA
10-08-2013, 09:49
Witam,

Jako że od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem F3, będę powoli rozglądał się za szkłami do niego. Docelowo ma to być kilka stałek, np. 28 mm, 50 mm i 200 mm lub 300 mm. Takie ogniskowe zupełnie mi wystarczą, bo to ma być tylko dodatkowy zestaw, a całą gamę ogniskowych pomiędzy (od 12 do 200 na FX) mam pod AF.

W związku z tym dwa pytania:

1) słyszałem, że jak chodzi o manualne Nikkory to dobre (jakościowo) są tylko stałki ?

2) Ponieważ w czasach MF miałem system Canona FD, nie znam za bardzo oznaczeń manualnych Nikkorów. W sieci jest mnóstwo przewodników po oznaczeniach Nikona, ale wszystkie dotyczą nowszych obiektywów, typu AF-S czy VR, brak rozszyfrowania starych oznaczeń MF.

Zależy mi, żeby działała preselekcja przysłony w moim F3, więc z tego co już wyczytałem, muszę kupić obiektyw AI lub AI-S (nie wiem czym się różnią). Ale oprócz tego widziałem obiektywy z serii E oraz tzw. naleśnika, czyli 50 mm/1.8 co do którego nie wiem, czy jest AI czy non-AI czy może występuje w obydwu wersjach? Gdzieś wyczytałem, że seria E to była budżetowa seria, ale nie wiem czy dotyczy to tylko jakości materiałów, gorszych powłok czy może braku tajemniczego AI?
Poza tym prawie wszystkie te obiektywy mają na kolorowo namalowane przysłony na pierścieniu. Jak się domyślam czemuś to służy.... Pamiętam, że w Canonie FD niektóre szkła miały za przysłoną 22 zieloną kropkę, która oznaczała automatyczny wybór przysłony (np. w trybie preselekcji czasu lub program), a inne miały przysłonę 22 zaznaczona na czerwono, co oznaczało dokładnie to samo.
Jak rozumieć cała paletę kolorów zastosowanych na manualnych Nikkorach (np. 22 niebieskie, 16 żółte, 11 czerwone, 8 zielone, reszta biała)?

Dzięki !

TOP67
10-08-2013, 10:21
Onaczenia szkieł masz w przyklejonych postach. O kolorkach poczytaj w historii bagnetu F na optycznych.

thmedia
10-08-2013, 10:25
Tak, E to była budżetowka. Ogólnie z tego co wiem co z F3 pójdzie Ci wszystko. Oczywiście polecam stałki Nikkora.

marcin_G
10-08-2013, 11:16
Witam,
1) słyszałem, że jak chodzi o manualne Nikkory to dobre (jakościowo) są tylko stałki ?
NIE - była cała masa wybitnych optycznie zoomów

2) Ponieważ w czasach MF miałem system Canona FD, nie znam za bardzo oznaczeń manualnych Nikkorów. W sieci jest mnóstwo przewodników po oznaczeniach Nikona, ale wszystkie dotyczą nowszych obiektywów, typu AF-S czy VR, brak rozszyfrowania starych oznaczeń MF.

Tu jest wszystko:
http://www.optyczne.pl/index.php?art=97

A z "arsenału" manuali na początek polecam Ci
20/3,5 (filrt 52mm)
24/2,8, AI lub AIS
28/2 (prawdziwy wymiatacz)
55/1,2
55/3,5 micro
105/2,5 pozycja obowiązkowa
180/2,8 niekoniecznie w wersji ED, te wczesne są też doskonałe..
300/4,5 IF-ED - cudo!

lenai
10-08-2013, 11:54
Niedrogie i bardzo fajne jest też 50/2 Ai. 24/2.8 zdecydowanie polecam. Obydwa pięknie mi się sprawdzają z cyfrowym body.

Polecane są też inne manuale z mocowaniem Nikona - np. Vivitary Series 1 ( także zoomy ), Tokina 90/2.5 macro oraz Tokina 17/3.5.

kubaAAA
16-08-2013, 17:08
Panowie,

Dzięki za podpowiedzi, ale pomimo wielu prób (a może zwyczajnie jestem debilem) - wciąż nie wiem co oznaczają te kolorki. Byłem na stronie optyczne, owszem, jest pięknie opisana historia, na zdjęciach widać te kolorki, ale nie ma opisu co one oznaczają. Dodatkowo nie da się przejść z jednego artykułu do drugiego (na następnej stronie zawsze są tylko komentarze do artykułu), ale trzeba szukać kolejnych części w google. A jako że jest ich sporo, nie znalazłem dotychczas wyjaśnienia kolorków.

TOP67 pisze o przyklejonych postach - znów wyjdę może na debila, ale przyklejonych gdzie? Nie jestem dzieckiem internetu i jak nie mam przed oczami linka, to nic dla mnie nie jest przyklejone :)

Niech się ktoś zlituje nad matołem lub leniem (nazywajcie mnie jak chcecie) i napisze mi w krótkich żołnierskich słowach co znaczą te ********** kolorki. Może od razu załączyć adres, na który mam wysłać browara :)

Thx

Pawel92
16-08-2013, 17:18
Kolorki na pierścieniu przysłony maja pomagać w odczycie skali głębi ostrości: kreski na niej maja odpowiednie do wartości przysłony kolory.

kubaAAA
16-08-2013, 18:25
Dzięki Pawel92, o to chodziło :) Masz u mnie browara :)

A myślałem, że to jakaś większa filozofia, a chodzi tylko o głębię :)

stanseba
16-08-2013, 19:38
Mam 28 3.5 AI i powiem tylko tyle : zaj... szkło. Polecam. Podobno wersja 28 2.8 AIS jest jeszcze ostrzejsza wiec uwaga, żeby się nie pociąć ;-)

sabrewulf
18-08-2013, 09:47
Ken Rockwell zrobił ładne zestawienie, bardzo pomocne: http://www.kenrockwell.com/nikon/compatibility-lens.htm